default-image

Έρχονται νέα μέτρα που "ψαλιδίζουν" τις συντάξεις

Οικονομία
Έρχονται νέα μέτρα που "ψαλιδίζουν" τις συντάξεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άσχετα με το πολιτικό σκηνικό της 21ης Σεπτεμβρίου, έρχονται νέες μειώσεις στις συντάξεις αλλάζοντας ριζικά το τοπίο. Αμέσως μετά τις εκλογές θα εφαρμοστούν άμεσα δέκα μνημονιακά μέτρα, που θα επιφέρουν σημαντικές μειώσεις στους συνταξιούχους.

Η αύξηση των κρατήσεων υπέρ υγείας στο 6% σε κύριες και επικουρικές, όπως και η σταδιακή μείωση των δικαιούχων του ΕΚΑΣ - καθώς 80.000 άτομα θα χάσουν το βοήθημα - αποτελούν δύο από τα μέτρα αυτά.

Ωστόσο, έρχεται νέα μείωση κατά 5,2% της επικουρικής σύνταξης για ελεύθερους επαγγελματίες, δημοσιογράφους, γιατρούς, μηχανικούς, αστυνομικούς, λιμενικούς στρατιωτικούς κ.λπ., σύμφωνα με το τρίτο μνημόνιο.

Παράλληλα, αυξάνεται η ποινή για όσους βγαίνουν σε σύνταξη νωρίτερα και έτσι θα υπάρξει νέα μείωση των ποσών των δικαιούχων, καθώς αλλάζει και ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων και πλέον θα γίνεται με μεικτό τρόπο βάσει των ετών ασφάλισης.

Ως το 2021 παγώνει η κατώτερη σύνταξη στη σημερινή ονομαστική της αξία, ενώ παράλληλα αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ βοηθήματος και καταργούνται οι φόροι υπέρ τρίτων.

Τέλος, σύμφωνα με τα νέα μνημονιακά μέτρα, καταργείται σταδιακά η επιχορήγηση από το κράτος των Ταμείων με αποτέλεσμα την αύξηση των εισφορών σε ΝΑΤ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ που φτάνει σήμερα στο 80% και 90%.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News