default-image

Ντ. Κάμερον: Επισκέφτηκε πρόσφυγες στη Βηρυτό

Κόσμος
Ντ. Κάμερον: Επισκέφτηκε πρόσφυγες στη Βηρυτό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον έφτασε σήμερα στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, τη Βηρυτό και επισκέφθηκε πρόσφυγες από τη γειτονική Συρία.

Νωρίτερα, ο Κάμερον όρισε τον βουλευτή Ρίτσαρντ Χάρινγκτον αρμόδιο για τη μετεγκατάσταση των Σύρων προσφύγων, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι κατά την άφιξή τους στη χώρα θα έχουν «μια θερμή υποδοχή».

Ο Ρίτσαρντ Χάρινγκτον θα είναι αρμόδιος για τον συντονισμό του έργου της κυβέρνησης αναφορικά με τη μετεγκατάσταση έως και 20.000 Σύρων προσφύγων στη χώρα, καθώς επίσης και για τον συντονισμό της παροχής της κυβερνητικής βοήθειας προς τους Σύρους πρόσφυγες στην περιοχή, ενώ θα αναφέρεται πρωτίστως στην υπουργό Εσωτερικών.

Ο Κάμερον, ο οποίος πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη στον Λίβανο ως πρωθυπουργός, συναντήθηκε με μια οικογένεια προσφύγων από την Κοιλάδα Μπεκάα, η που μένει σε καταυλισμό στη Βηρυτό και πρόκειται να μεταφερθεί στη Βρετανία.

Σύμφωνα με τα λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης, αργότερα σήμερα θα συναντηθεί με τον Λιβανέζο ομόλογό του Ταμάμ Σαλάμ.

Σύμφωνα με το BBC, ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε: «Ήθελα να έρθω εδώ για να δω ο ίδιος και να ακούσω τις ιστορίες των προσφύγων».

Ο Λίβανος, όπου ένας στους τέσσερις κατοίκους είναι πρόσφυγας, φιλοξενεί τον μεγαλύτερο κατά κεφαλήν αριθμό προσφύγων σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο και έχει απευθύνει έκκληση σε άλλες χώρες να μοιραστούν το «βάρος».

Ο πόλεμος στη Συρία, έχει στοιχίσει τη ζωή σε 250.000 ανθρώπους από το 2011 αναγκάζοντας τους μισούς Σύρους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Επιπλέον έχει οδηγήσει στην προσφυγιά τέσσερα εκατομμύρια άτομα και έχει εκτοπίσει περίπου 7,6 εκατ. Άλλου

Μιλάμε για τη χειρότερη προσφυγική κρίση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Κάποιοι πρόσφυγες στον Λίβανο φιλοξενούνται σε πρόχειρα καταλύματα χωρίς εύκολη πρόσβαση στην ηλεκτροδότηση και χωρίς πόσιμο νερό. Άλλοι νοικιάζουν κλειστούς χώρους στάθμευσης, αποθήκες ή άδεια κτήρια για να στεγάσουν τις οικογένειές τους.

Δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες περνούν από την Ελλάδα, μέσω των Βαλκανίων και της Ουγγαρίας, με προορισμό τη δυτική Ευρώπη.

Η κρίση υποχρέωσε κάποιους Ευρωπαίους ηγέτες να αποφασίσουν να δεχτούν μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων στις χώρες τους.

Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία αναμένεται να δεχτεί τους περισσότερους, καθώς εκτιμάται ότι 800.000 άνθρωποι θα φτάσουν στη χώρα μέχρι το τέλος του χρόνου.

Η Βρετανία έχει ανακοινώσει ότι θα δεχτεί 20.000 Σύρους πρόσφυγες μέσα στην επόμενη πενταετία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News