default-image

Ισραήλ: Νέα επεισόδια στην "Πλατεία Τζαμιών"

Κόσμος
Ισραήλ: Νέα επεισόδια στην "Πλατεία Τζαμιών"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για δεύτερη συνεχόμενη μέρα η Πλατεία των Τζαμιών στην Ιερουσαλήμ έγινε πεδίο πολέμου ανάμεσα σε μουσουλμάνους και ισραηλινές δυνάμεις, με την ευκαιρία της έναρξης των εορτασμών της νέας εβραϊκής πρωτοχρονιάς.

«Όταν η αστυνομία εισήλθε στον χώρο αυτό, νεαροί μασκοφόροι πέταξαν πέτρες προς τους αστυνομικούς», επισημαίνει η ανακοίνωση των δυνάμεων της τάξης.

Οι αστυνομικοί επίσης διέλυσαν βίαια διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στα στενά της Παλιάς Πόλης γύρω από την Πλατεία, η οποία αποτελεί τον τρίτο ιερότερο τόπο για τους μουσουλμάνους μετά τη Μέκκα και τη Μεδίνα.

Για ακόμα μια φορά αστυνομικοί χτύπησαν φωτογράφους που βρίσκονταν στο σημείο αυτό, μεταξύ των οποίων δύο του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι εισήλθε στην Πλατεία των Τζαμιών για να παρακολουθεί νεαρούς μουσουλμάνους που είχαν συγκεντρωθεί εκεί, στο φόβο ενδεχόμενης επίθεσης σε εβραίους ή τουρίστες που είχαν πάρει την άδεια να επισκεφθούν το πρωί τον τόπο αυτό. Αν και ο τόπος αυτός είναι επίσης ο ιερότερος για τους εβραίους, αυτοί δεν επιτρέπεται να προσεύχονται εκεί.

Οι ταραχές είναι χρόνιες στην εν λόγω πλατεία καθώς ανησυχούν οι μουσουλμάνοι που βλέπουν την ισραηλινή κυβέρνηση να αμφισβητεί ένα παλιό καθεστώς και να αρχίζει να επιτρέπει στους εβραίους να προσεύχονται σε αυτήν.

Χτες, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου υπεραμύνθηκε εκ νέου της πρόθεσής του να θέσει εν αμφιβόλω αυτό το καθεστώς.

Η ανησυχία των μουσουλμάνων εντείνεται από τους εορτασμούς της εβραϊκής πρωτοχρονιάς, που άρχισαν χθες βράδυ και θα διαρκέσουν έως αύριο βράδυ, κατά τη διάρκεια των οποίων περισσότεροι εβραίοι ίσως προσπαθήσουν να επισκεφθούν το «Όρος του Ναού», όπως εκείνοι ονομάζουν την Πλατεία των Τζαμιών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News