default-image

"Τέλη του έτους παραγράφονται τα αδικήματα λίστας Λαγκάρντ"

Ελλάδα
"Τέλη του έτους παραγράφονται τα αδικήματα λίστας Λαγκάρντ"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος ούτε στις 150, από τις περίπου 2.062 υποθέσεις της «λίστας Λαγκάρντ», υποστήριξε το πρωί της Δευτέρας σε συνέντευξή του σε γνωστό τηλεοπτικό σταθμό ο υπηρεσιακός αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, ενώ ταυτόχρονα υπογράμμισε πως η «λίστα Λαγκάρντ» από την αρχή που πήγε στο ΣΔΟΕ ήταν μια εισαγγελική παραγγελία, τονίζοντας πως στο τέλος του χρόνου τα αδικήματα φοροδιαφυγής που σχετίζονται με τους αναφερόμενους στη λίστα παραγράφονται.

Παράλληλα ανέφερε πως, από τα 24.710 εμβάσματα της περιόδου 2009-2010-2011, δεν έχουν ελεγχθεί ούτε τα 1.500, σημειώνοντας πως αν ο στόχος είναι η αύξηση των δημοσίων εσόδων οι έλεγχοι πρέπει να γίνουν πολύ πιο γρήγορα.

Αναφορικά με τις πληροφορίες, για τη μη υπαγωγή στους περιορισμούς των capital controls των χρημάτων, που θα αποφασίσει κάποιος να μεταφέρει σε ελληνικές τράπεζες από το εξωτερικό ή από το σπίτι του, ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε πως είναι κάτι που εξετάζεται αν και δεν είναι αρμοδιότητά του.

«Το θέμα των capital controls είναι αρμοδιότητα άλλου υπουργού αλλά είναι μια από τις ιδέες που σκεφτόμαστε. Πρέπει άμεσα να δώσουμε τη δυνατότητα σε όσους θα επιστρέψουν χρήματα είτε από το εσωτερικό είτε από το εξωτερικό στις τράπεζες να μην υπάγονται αυτά τα χρήματα στη διαδικασία στα capital controls», υποστήριξε χαρακτηριστικά ο υπηρεσιακός αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι όποιος πολίτης γυρίσει χρήματα στην τράπεζα από αυτά που είχε σηκώσει επειδή φοβόταν δεν έχει κανένα πρόβλημα, ενώ αποκάλυψε πως το ΣΔΟΕ ολοκληρώνει μια διαδικασία που συγκρίνει τα δεδομένα των φορολογικών δηλώσεων με τις καταθέσεις.

«Αν το 2008 είχε εισόδημα 50.000 ευρώ αλλά έκανε κατάθεση 500.000 ευρώ θα κληθεί να το δικαιολογήσει αυτή τη διαφορά. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να πάμε και δέκα χρόνια πίσω», τόνισε ο κ. Αλεξιάδης.

Σε ό,τι αφορά τη φορολογία υποστήριξε πως το περιεχόμενο της συμφωνίας βάζει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για το τι θα γίνει, ενώ αναφέρθηκε στην πλήρη δυνατότητα που δίνεται πλέον στις ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και στην Οικονομική Αστυνομία να έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα των τραπεζικών λογαριασμών.

Τέλος, για τον ΕΝΦΙΑ είπε ότι για το 2015 θα είναι ότι και ο ΕΝΦΙΑ για το 2014 ενώ, «σε ό,τι αφορά στο 2016, πρέπει να καθίσουν τα κόμματα να δουν το περιεχόμενο του φόρου».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News