default-image

Σε υψηλούς τόνους η μεγάλη τηλεμαχία Τσίπρα-Μεϊμαράκη

Ελλάδα
Σε υψηλούς τόνους η μεγάλη τηλεμαχία Τσίπρα-Μεϊμαράκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε έντονους τόνους κινήθηκε το ντιμπέιτ μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Βαγγέλη Μεϊμαράκη, καθώς οι δύο πολιτικοί αρχηγοί έβγαλαν όλα τα... όπλα στο τραπέζι, σε μια μονομαχία που ενδέχεται να κρίνει εν πολλοίς και το νικητή των εκλογών της Κυριακής.

Οι τόνοι ήταν υψηλοί, οι χαρακτηρισμοί ένθεν κι ένθεν... έδιναν και έπαιρναν, αν και οι δύο αρχηγοί δείχνουν αν μη τι άλλο ότι υπάρχει μια... συμπάθεια μεταξύ τους. Ωστόσο προσπάθησαν με κάθε τρόπο να υπερτονίσουν τις πολιτικές τους διαφορές, προτείνοντας ο καθένας τις δικές του λύσεις και υπερτονίζοντας με κάθε τρόπο τα αρνητικά σημεία του αντιπάλου.

Η πρώτη (αναμενόμενη) κόντρα ήρθε για το θέμα της διαπλοκής.

Ο Αντώνης Σρόιτερ ρώτησε τον κ. Μεϊμαράκη για την κουβέντα του για τον κ. Τσίπρα ότι δεν έχει κολλήσει ποτέ ένσημα, με τον πρόεδρο της ΝΔ να λέει ότι δε ρίχνει το επίπεδο και το θέμα είναι να υπάρξει κυβέρνηση στη χώρα.

Εκείνη την ώρα ο κ. Τσίπρας με "κόκκινη κάρτα", πήρε το λόγο και ρώτησε: «Θα ήθελα να θυμίσω ποια ήταν τα κόμματα σε αυτό τον τόπο που έπαιρναν το 3% από τα μαύρα ταμεία της Siemens. Έχετε βούληση να συγκρουστείτε με αυτό που ονομάζεται διαπλοκή ναι ή "όχι"»; διερωτήθηκε.

«Ο κ. Τσίπρας, από τότε που υπέγραψε το Μνημόνιο, έχει πάθει μετάλλαξη, έχει ρίξει χαμηλά το επίπεδο, κάτι που δεν το περίμενα. Ίσως επειδή έχει γίνει μνημονιακός τελευταία. Η κ. Κωνσταντοπούλου ήταν που είπε ότι είστε διαπλεκόμενος μέχρι το μεδούλι. Πρόκειται για φτηνιάρικα κόλπα στα οποία καταφεύγει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επειδή βλέπει ότι χάνει τις εκλογές», είπε με ένταση.

«Εμείς εισπράξαμε 35 εκατ. ευρώ από τη λίστα Λαγκάρντ, εσείς μηδέν. επειδή μόνο μέλημα είχατε την εμπλοκή του κ. Παπασταύρου επειδή είναι συνεργάτης της Νέας Δημοκρατίας. Και έρχεστε εδώ και μας μιλάτε για τον Φαλτσιανί που είναι έμμισθος συνεργάτης των Podemos;» ήταν η πληρωμένη απάντηση του προέδρου της ΝΔ.

Σε νέα ερώτηση του Α. Σρόιτερ «για να φτιάξετε κυβέρνηση θα πάτε αγκαλιά με τη διαπλοκή, καθώς έτσι έχετε χαρακτηρίσει τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι;», ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε:

«Το ξέρω ότι είναι επιθυμία της διαπλοκής να με πάρει στην αγκαλιά της, αλλά δεν θα το καταφέρει».

Απέφυγε πάντως να απαντήσει αν προσυπογράφει τις καταγγελίες για προσωπική εμπλοκή του κ. Μεϊμαράκη στο ζήτημα των υποβρυχίων λέγοντας απλώς: «Ο καθένας έχει μία διαδρομή, όλοι κρινόμαστε. Το ζήτημα είναι τι εκπροσωπεί ο κ. Μεϊμαράκης. Εκπροσωπεί ένα κόμμα που κυβέρνησε αυτοδύναμα πολλά χρόνια, φορτώνοντας με χρέη τον λαό. Δεν είμαι πεπεισμένος ότι ο κ. Μεϊμαράκης θέλει να συγκρουστεί με αυτό το σύστημα».

Μεϊμαράκης: Είσαι νεομνημονιακός, έχεις πάθει αλλοίωση χαρακτήρα από τότε που υπέγραψες το μνημόνιο

«Ο κ. Τσίπρας έχει πει ότι μοιάζετε με πολιτευτή της δεκαετίας του 70'. Τι καινούριο θα μας φέρετε ως πρωθυπουργός;», ήταν η ερώτηση του κ. Σρόιτερ.

«Ας μην μας κάνουν μαθήματα περί διαπλοκής εκείνοι που δε έφεραν τα τελευταία χρόνια ούτε ένα νομοθέτημα για την διαπλοκή», απάντησε ο κ. Μεϊμαράκης και ρώτησε τον κ. Τσίπρα γιατί δεν ψήφισε το νομοσχέδιο για την διαπλοκή για να προσθέσει:

«Δεν με ενδιαφέρει τι έχει κάνει ο κ. Τσίπρας και αν έχει κολλήσει ένσημα, εγώ είμαι δικηγόρος και έχω κολλήσει ένσημα».

Μάλιστα, εξαπέλυσε επίθεση στον κ. Τσίπρα για το θέμα της διαφθοράς, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έχει πάθει αλλοίωση χαρακτήρα από την στιγμή που υπέγραψε το μνημονιο».

«Επειδή βλέπει ότι χάνει ή επειδή έγινε μνημονιακός ρίχνει το επίπεδο. Είναι δυνατόν να παίζεται τόσο φτηνιάρικα παιχνίδια;», διερωτήθηκε.

Για επενδύσεις - Σκουριές

Με αφορμή τις διαδηλώσεις των μεταλλωρύχων από τις Σκουριές, έξω από την ΕΡΤ η Μαρία Χούκλη, ρώτησε τον κ. Τσίπρα τι θα κάνει για να φέρει επενδύσεις και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας στην χώρα.

«Το θέμα των Σκουριών δεν είναι χθεσινό. Είναι παγκοσμίως γνωστό ότι η εξόρυξη χρυσού δημιουργεί προβλήματα στο περιβάλλον, εκτός κι αν τηρούνται οι προδιαγραφές. Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται. Θέλουμε επενδύσεις, αλλά θέλουμε και τη νομιμότητα. Οδηγηθήκαμε στην αναστολή των εργασιών μόνο σε ό,τι αφορά την εξόρυξη χρυσού. Εκβιαστικά η εταιρεία σταμάτησε όλες τις εργασίες. Εμείς είμαστε με τους εργαζομένους, αλλά και με τη νομιμότητα», είπε και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε διάθεση εκδίκησης, αν οι δραστηριότητες της εταιρείας δεν μολύνουν το περιβάλλον, θα συνεχιστούν. Χρειάζεται νομοθεσία, να καταπολεμηθεί η γραφειοκρατεία και η διαφθορά, για να υπάρξουν επενδύσεις».

Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι έδιωξε κάθε επένδυση. «Δεν προχώρησε η Cosco, τα αεροδρόμια, οι Σκουριές. Είμαστε έτοιμοι να ξεμπλοκάρουμε όλα τα μεγάλα έργα. Ακόμα και τα έργα σε οδικούς άξονες σταμάτησαν, γιατί δεν υπήρχε ρευστό, εξαιτίας των χειρισμών της κυβέρνησης. Θα τρέξουμε, δεν έχουμε την πολυτέλεια, θα κυνηγήσουμε τους πόρους του ΕΣΠΑ», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο Μεϊμαράκης για την «Εθνική Ελλάδος»

«Από το Γενάρη μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει πολλά, και εμείς οι ίδιοι. Χρειάζονται συνεργασίες για να προχωρήσουμε έστω τον πρώτο χρόνο. Ζήτησαν κοινό πραγματισμό με ΣΥΡΙΖΑ έστω για τα βασικά, όπως την υλοποίηση του μνημονίου. Δεν είναι θέμα προσώπων είναι θέμα προγράμματος. Αν συμφωνήσουμε είτε ανταλλάξαμε χαρακτηρισμούς είτε όχι μπορούμε να συνεργαστούμε για μια εθνική ομάδα για την κυβέρνηση και για ένα νέο σχέδιο αναφορικά με το πώς θα πορευτεί η χώρα.

Δεν μπορώ να πω ονόματα αλλά θα πω ότι πολλούς ικανούς και άξιους θέλω να χρησιμοποιηθούν».

Οι χαρακτηρισμοί Τσίπρα για τα υπόλοιπα κόμματα περί διαπλοκής

«Ξέρω ότι είναι επιθυμία της διαπλοκής να με πάρει στην αγκαλιά της αλλά δεν το καταφέρει. Έχουμε τις μάχες για το χρέος, τα κόκκινα δάνεια, το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και τα εργασιακά. Επειδή κάποιοι βλέπουν ότι δεν έχουν επιχειρήματα προσπαθούν να προεξοφλήσουν το αποτέλεσμα. Κάποιοι και στο δημοψήφισμα έλεγαν ότι είμαστε ίσα ίσα αλλά το «όχι» ήταν 24 μονάδες μπροστά. Αφήσαμε δείγμα γραφής και θα είμαστε κοντά στην απόλυτη πλειοψηφία.

Αναφορικά με τις καταγγελίες για τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη είπε ότι όλοι έχουμε μια ιστορία. Το ζήτημα είναι τι εκπροσωπεί. Ο χώρος του κυβέρνησε 40 χρόνια και φόρτωσε βάρη στο λαό και ένα σύστημα διαπλοκής. Δεν νομίζω ότι θέλει να τα βάλει με την διαπλοκή».

Ο Μεϊμαράκης για την εφαρμογή του Μνημονίου

«Επρεπε να συνεννοηθούμε με το ΣΥΡΙΖΑ γιατί αυτός υπέγραψε τη συμφωνία. Δεν θέλει δυο, τριανταδύο θέλει για να κάνει κυβέρνηση με τις διαρροές που είχε. Ολοι μαζί πρέπει να πιάσουμε δουλειά, επεσήμανε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Τυχαίο είναι ότι τόσα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο 3%. Γιατί ήταν η χώρα σε κανονικότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκμεταλλεύτηκε τον πόνο και έφτασε αυτό το μόρφωμα σε αυτά τα ποσοστά».

Ο Τσίπρας για τα λάθη και τις αυταπάτες

«Πιστεύω ότι ο λαός θέλει πρωθυπουργό που να λέει την αλήθεια και να παραδέχεται τα λάθη του. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε πει ότι το άλλο όνομα του λάθους είναι η εμπειρία. Εγώ απέκτησα εμπειρία και προσπάθησα να κάνω το παν για να διεκδικήσω τα δίκια του λαού, είπε ο κ. Τσίπρας. Ο μόνος αλάθητος είναι αυτός που δεν προσπαθεί. Δεν προδώσαμε τον αγώνα. Με το δημοψήφισμα είπα την αλήθεια: Πάμε για καλύτερη συμφωνία. Φέραμε καλύτερη συμφωνία παρά τις δυσκολίες. Ήταν επιλογή εθνικής ευθύνης να αποφύγω το Grexit.

Διαφωνώ απάντησε στο ότι δεν υπήρχαν συνθήκες αστάθειας. Παραλάβαμε άδεια ταμεία και την 5η αξιολόγηση στο τραπέζι. Η πιστοληπτική γραμμή στήριξης ήταν το μεγαλύτερο ψέμμα. Όταν ειπώθηκε τα spreads πήγαν στο Θεό».

Ο Μεϊμαράκης για Μέρκελ, Βέμπερ και ΕΛΚ

«Απαντώντας γιατί δεν καταδίκασε όσα είπε ο Βέμπερ (έξοδο από το ευρώ για την Ελλάδα) είπε ότι ο Βέμπερ ψήφισε υπέρ της συμφωνίας στο γερμανικό κοινοβούλιο. Δεν συμφωνούμε με όλα όσα λένε. Το χρέος ήταν βιώσιμο με εμάς. Δεν μπορείς να λες ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Παρότι φέσωσε με 90 δισ. ευρώ το χρέος λέμε ότι πρέπει να συζητηθεί, όχι ότι δεν είναι βιώσιμο.

Σημείωσε ότι όσα έλεγε το Γενάρη για το χρέος τα ξέχασε. Είναι άλλος Τσίπρας».

Ο Τσίπρας για το τι θα έκανε εάν είχε βρεθεί εναλλακτική χρηματοδότηση

«Ο Μεϊμαράκης αποκάλυψε με τα παραπάνω ότι στόχος της ΝΔ είναι να έχουμε μεγάλα πλεονάσματα για να πληρώνουμε το χρέος. Εγώ είπα ξεκάθαρα ότι πήγα παντού όχι για να πάρουμε λεφτά για το χρέος αλλά για να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις επενδύσεων, γιατί θέλουμε να φτιάξουμε αναπτυξιακή τράπεζα και να βρούμε επενδύσεις που θα δίνουν θέσεις εργασίας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι περιμένοντας ότι θα έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ οι εταίροι πήραν τα μέτρα τους και προνόησαν να δημιουργήσουν χρηματοπιστωτική ασφυξία. Ηταν μια από τις πληγές που δεν είχαμε προβλέψει γιατί δεν είχαμε αναλάβει την εξουσία».

Ο Μεϊμαράκης για το προσφυγικό

«Ακουσα ότι ο κος Τσίπρας είπε (γιατί δεν μπορώ να τον ακούω ποια) ότι δεν ήξερα τη διαφορά μεταξύ μεταναστευτικού και προσφυγικού. Θα εξεταστεί αν θα παραμείνει το υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής. Δεν σημαίνει ότι ένα υπουργείο δίνει τη λύση.

Σημείωσε ότι το σχόλιο για το «ωρομίσθιος» δεν ήταν ύβρις αλλά προσπάθεια να δείξει ότι δεν σημαίνει τίποτα το να διαπραγματεύεσαι 17 ώρες. Η Σύνοδος Υπουργών για το μεταναστευτικό είναι πολύ σοβαρή, αν γίνει Σύνοδος Κορυφής εμπιστεύομαι απόλυτα τη στρατηγική που θα ακολουθήσει ο Πρ. Παυλόπουλος.

Για τους πρόσφυγες είπε ότι έπρεπε να υπάρχει μηχανισμός στα νησιά. Για τους μετανάστες πρέπει να συνεννοηθούμε και για τους λαθρομετανάστες να τους επαναπροωθήσουμε».

Ο Τσίπρας για το προσφυγικό

Ως πρωθυπουργός κλήθηκα να εκφέρω γνώμη για τους υπηρεσιακούς υπουργούς γιατί υπήρχαν ανοικτά θέματα. Εχουμε αποτελέσματα. Το ΕΣΠΑ θα πάρει 100% χρηματοδότηση από τους εθνικούς πόρους. Με τον Ρέντζι βάλαμε επί τάπητος το θέμα και το να υπάρξει δράση κατά των δουλεμπόρων. Στην Ιταλία μπορεί να γίνει γιατί οι δουλέμποροι είναι στα σκάφη. Στην Ελλάδα έρχονται με βάρκες που έχουν μόνο μετανάστες.

Πολεμικού χαρακτήρα επιχειρήσεις δεν μπορούν να γίνουν στην Ελλάδα γιατί χτυπάς ανθρώπους και όχι διακινητές. Ζητήσαμε την Frontex λόγω των τεράστιων θαλάσσιων συνόρων. Αναφορικά με την Αθήνα, σημείωσε ότι οι μετανάστες έρχονται για να φύγουν. Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε.

Τα κόμματα που κυβερνούσαν φόρτωσαν στον ελληνικό λαό χρέη και ελλείμματα. Ανοίξαμε δρόμος. Την κρίσιμη στιγμή βάλαμε τον λαό στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και με το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα πετύχαμε μία καλή συμφωνία. Τώρα θα πρέπει να δοθεί μία μάχη στο εσωτερικό της χώρας με το παλιό κατεστημένο, να ξεμπερδέψουμε με τη διαπλοκή και τη φοροδιαφυγή. Το δίλημμα των εκλογών είναι εάν θέλουμε την Ελλάδα των λίγων ή των πολλών.  Είναι στο χέρι σας, ας μην επιτρέψουμε σε αυτούς που ηθελαν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μία σύντομη παρένθεση.

Τρίτος γύρος

Στον τρίτο γύρο ο κ. Χαρίτος ρώτησε τους δύο πολιτικούς αρχηγούς:

"Γιατί οι ψηφοφόροι να δεχθούν πως αυτό που δεσμεύεστε προεκλογικά είναι εφικτό"

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως η πολιτική είναι μία μάχη. Τα πράγματα δεν θα αλλάξουν μόνα τους εάν δεν υπάρξει μάχη να τα αλλάξουμε είπε ο κ. Τσίπρας. Είπε πως σε αυτό καλούν τους Έλληνες πολίτες να δώσουν αυτή τη μάχη. Όπως είπε, η χώρα τα τελευταία πέντε χρόνια οι νέοι άνθρωποι έφυγαν στο εξωτερικό. Δήλωσε πως διεκδικεί την ψήφο του ελληνικού λαού για να συνεχίσουν το έργο τους και να διεκδικούν ακόμα περισσότερα για να έρθει η ελπίδα. Σημείωσε πως τώρα ξέρουν πού είναι ο δρόμος.

Ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε πως όσοι ψήφισαν τον Ιανουάριο έχουν να συγκρίνουν από τα πεπραγμένα του επταμήνου. Παρασύρθηκαν, όπως είπε, οι πολίτες και τα έχασαν όλοι. Κανείς δεν αισθάνεται πως σήμερα είναι καλύτερα τα πράγματα από τον Ιανουάριο, είπε ο κ. Μεϊμαράκης και κάλεσε τους πολίτες να συγκρίνουν και να αποφασίσουν. Κάλεσε τον κόσμο να ψηφίσουν και να μην απέχουν από τις κάλπες, ώστε η νέα γενιά να αλλάζει την πολιτική.

Η δεύτερη ερώτηση του κ. Χαρίτου: "Για ποιό λόγο ένας νέος άνθρωπος να σας πιστέψει και να μην φύγει για την Ελλάδα"

Ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε πως ο νέος άνθρωπος μπορεί να μείνει στην Ελλάδα και να προσπαθήσει μαζί μας. Όπως είπε, οι Έλληνες στο εξωτερικό μεγαλουργούν ενώ εδώ δεν μπορούν να το κάνουν. Δεν μπορείς να πατήσεις ένα κουμπί και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και σημείωσε πως μόνο με εξωτερικές και ιδιωτικές επενδύσεις μπορεί αυτό να αλλάξει, γιατί με το ΕΣΠΑ δεν φτάνουν τα χρήματα. Είπε πως η ψήφος διαμαρτυρίας δεν δίνει λύση αλλά μόνο η ψήφος δημιουργικότητας.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως οι νέοι άνθρωποι έφυγαν από τη χώρα τα τελευταία πέντε χρόνια με την εφαρμογή του πρώτου και δεύτερου Μνημονίου. Όπως είπε είναι εθνικό πρόβλημα να μην μπορούν να κρατηθούν στη χώρα οι επιστήμονες. Δήλωσε πως πρέπει να επενδύσει η χώρα στην εκπαίδευση, τις νέες τεχνολογίες, στην καινοτομία, ώστε να μείνουν στη χώρα και να παράξουν πλούτο.

Ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε πως ο πολιτικός βίος της προηγούμενης κυβέρνησης διεκόπη βίαια από τον κ. Τσίπρα. Οπως είπε, σε αυτά τα δυόμιση χρόνια η Νέα Δημοκρατία προσπάθησε να κάνει όλα όσα υποσχέθηκε τότε και για αυτό το λόγο πλέον δεν μπορεί να υποσχεθεί τίποτα ο ίδιος. Δήλωσε πως τα πράγματα έχουν αλλάξει και εξέφρασε τη βεβαιότητά του πως η Νέα Δημοκρατία θα είναι το πρώτο κόμμα.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υποσχεθεί πως θα ματώσει και έγινε αυτό. Αναφέρθηκε στα θέματα που  πρόωθησε ο ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας για το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση και τις 100 δόσεις. Όπως είπε, κατήργησαν το 5ευρω στα νοσοκομεία.

Β. Μεϊμαράκης

«Σας ζητώ να ψηφίσετε τη Νέα Δημοκρατία. Πριν πάτε στην κάλπη να συγκρίνετε και να αποφασίσετε. Εάν αυτά που σας είχαν υποσχεθεί τον Ιανουάριο έγιναν πράξη. Την Κυριακή κρίνεται το μέλλον της χώρας, εάν το φως μπορεί να σκοτώσει το σκοτάδι. Οι Έλληνες μπορούν να μεγαλουργήσουν στη χώρα τους, να μην στρέφεται ο ένας απέναντι στον άλλον. Όλοι μαζί μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά. Εάν μας δώσετε την εντολή θα δημιουργήσουμε μία κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης με μία ομάδα που να δημιουργεί το μελλοντικό σχέδιο της χώρας. Χρειαζόμαστε μία ομάδα εθνικής διαπραγμάτευσης. Η χώρα μπορεί μετά το δεύτερο εξάμηνο του 2016 να ανακάμψει».

Α. Τσίπρας

Τα κόμματα που κυβερνούσαν στο παρελθόν φόρτωσαν στον ελληνικό λαό χρέη και ελλείμματα. Ανοίξαμε δρόμους. Την κρίσιμη στιγμή βάλαμε τον λαό στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και με το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα πετύχαμε μία καλή συμφωνία. Τώρα θα πρέπει να δοθεί μία μάχη στο εσωτερικό της χώρας με το παλιό κατεστημένο, να ξεμπερδέψουμε με τη διαπλοκή και τη φοροδιαφυγή. Το δίλημμα των εκλογών είναι εάν θέλουμε την Ελλάδα των λίγων ή των πολλών.  Είναι στο χέρι σας, ας μην επιτρέψουμε σε αυτούς που ήθελαν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μία σύντομη παρένθεση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News