Ειδήσεις

Τραγωδία στο Φαρμακονήσι με 34 νεκρούς

Στους 34 ανέρχονται οι νεκροί, ανάμεσά τους τέσσερα βρέφη και 11 παιδιά, μετά την ανατροπή λέμβου με πρόσφυγες και μετανάστες ανατολικά του Φαρμακονησίου, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό.

Η τραγωδία συνέβη τα ξημερώματα, όταν ξύλινο σκάφος το οποίο μετέφερε άγνωστο μέχρι στιγμής αριθμό μεταναστών ανατράπηκε.

Μέχρι τώρα, οι Αρχές περισυνέλλεξαν σορούς 34 ατόμων, μεταξύ των οποίων τέσσερα βρέφη, 11 παιδιά (έξι αγόρια και πέντε κορίτσια), δέκα γυναίκες και εννέα άντρες.

Μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής οι νεκροί από την ανατροπή του σκάφους ανέρχονταν σε 28. Το απόγευμα ανασύρθηκαν από τη θαλάσσια περιοχή ακόμα έξι νεκροί μετανάστες. Πρόκειται για ένα μικρό αγοράκι, τέσσερις γυναίκες και έναν άνδρα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, άνδρες της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών απεγκλώβισαν οκτώ νεκρούς πρόσφυγες μέσα από το αμπάρι του ανατραπέντος σκάφους.

Οι σοροί των νεκρών παραλήφθησαν από κανονιοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού και, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταφέρθηκαν στη Ρόδο. Οι υπόλοιποι διασωθέντες μετανάστες έχουν μεταφερθεί στη Λέρο.

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, τα πρώτα πλωτά που έφτασαν στην περιοχή της τραγωδίας κατάφεραν να διασώσουν 68 άτομα, ενώ άλλοι 29 είχαν καταφέρει, καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες, να κολυμπήσουν μέχρι το Φαρμακονήσι.

Οι άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου (ισχυροί άνεμοι 7 μποφόρ) αλλά και ο μεγάλος αριθμός ατόμων που επέβαιναν στο σκάφος είναι σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η βασική αιτία για την ανατροπή του σκάφους.

Στην περιοχή οι έρευνες συνεχίζονται καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί πόσα άτομα επέβαιναν πάνω στο ξύλινο σκάφος.

Με εντολή του αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας Χρήστου Ζώη, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, αντιναύαρχος Αθανάσιος Αθανασόπουλος και ο Β' υπαρχηγός του Σώματος, αντιναύαρχος Νικόλαος Πατρινός, μετέβησαν με πλοία ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού από τη Μυτιλήνη στο Φαρμακονήσι.

Θάνου: «Απαράδεκτες οι μεμονωμένες φωνές κατά της Ελλάδας στην Ε.Ε.»

Μήνυμα ότι η Ελλάδα εφαρμόζει αυστηρά τις ευρωπαϊκές και διεθνείς συνθήκες, χωρίς στιγμή να αγνοεί τον ανθρωπισμό και την αλληλεγγύη, έστειλε από τη Μυτιλήνη η υπηρεσιακή πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου. Τους αποδέκτες του μηνύματος αυτού σκιαγράφησε η υπηρεσιακή πρωθυπουργός χαρακτηρίζοντας απαράδεκτες μεμονωμένες φωνές σε βάρος της Ελλάδας για τον τρόπο που διαχειρίζεται το ζήτημα της έκρηξης των προσφυγικών ροών. «Σε όσους, έχοντας την ασφάλεια της γειτνίασης με εταίρους στην καρδιά της Ευρώπης, διατυπώνουν πρόχειρη κριτική στη χώρα μας, συνιστούμε να αναλογιστούν το μέγεθος της ευθύνης φύλαξης ευρωπαϊκών συνόρων σε μήκος 16.000 χιλιομέτρων ακτογραμμής», είπε η κ. Θάνου-Χριστοφίλου ανοίγοντας προγραμματισμένη σύσκεψη στο Μυτιλήνη που γίνεται παρουσία και εκπροσώπου της Ύπατης Αρμοστείας.

Ειδικότερα, η σύσκεψη της οποίας προΐσταται η υπηρεσιακή πρωθυπουργός, συγκαλείται με τη συμμετοχή της Ύπατης Αρμοστείας αλλά και εκπροσώπων της Γενικής Γραμματείας Νησιωτικής Πολιτικής, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, του Δήμου Μυτιλήνης, καθώς και εκπροσώπων της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος - ΕΛΑΚΤ, του Πυροσβεστικού Σώματος, του Στρατού, του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας και του Νοσοκομείου Μυτιλήνης.

«Η Ελλάδα διαχειρίζεται ένα εξαιρετικά σοβαρό διεθνές και ευρωπαϊκό πρόβλημα: το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα το οποίο διογκώθηκε δραματικά το τελευταίο διάστημα, που συνέπεσε με τη θητεία της υπηρεσιακής κυβέρνησης», ανέφερε κατά την εισήγησή της η υπηρεσιακή πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι «για την αποτελεσματική διαχείριση του προβλήματος, η Ελλάδα εφαρμόζει αυστηρά τις ευρωπαϊκές και διεθνείς συνθήκες και το ευρωπαϊκό κεκτημένο χωρίς ούτε στιγμή να αγνοεί την αλληλεγγύη, τον ανθρωπισμό και το σεβασμό της αξιοπρέπειας που οφείλουμε σε συνανθρώπους μας εξαναγκαζόμενους να εγκαταλείπουν τις εστίες τους εξαιτίας των πυρών του πολέμου και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

«Θεωρούμε δε ότι οι μεμονωμένες φωνές που ακούγονται μέσα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αιχμές εναντίον της Ελλάδος, είναι απαράδεκτες. Σε όσους λοιπόν, έχοντας την ασφάλεια της γειτνίασης με εταίρους στην καρδιά της Ευρώπης, διατυπώνουν πρόχειρη κριτική στη χώρα μας, συνιστούμε να αναλογιστούν το μέγεθος της ευθύνης φύλαξης ευρωπαϊκών συνόρων σε μήκος 16.000 χιλιομέτρων ακτογραμμής. Συνιστούμε να αναλογιστούν κατά πόσο η Ευρώπη των αρχών και του μέλλοντος μπορεί να οικοδομηθεί ξαναχτίζοντας τείχη. Στο πλαίσιο αυτό θέλω να εξάρω την εξαιρετική, άοκνη και αποτελεσματική προσπάθεια που καταβάλουν οι ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας στις ελληνικές θάλασσες και ακτές», τόνισε η κ. Θάνου-Χριστοφίλου και πρόσθεσε: «Κατά την άποψή μας όλα τα κράτη οφείλουμε να κατανοήσουμε ότι η λύση είναι να καταβάλουμε όλοι μαζί, κάθε δυνατή προσπάθεια- ώστε να σταματήσουν τα αίτια που προκαλούν το μεγάλο αυτό προσφυγικό και μεταναστευτικό ρεύμα και παράλληλα, για όσο διάστημα είναι σε εξέλιξη, να το διαχειριστούμε, επίσης όλοι μαζί, αφού όπως προείπα είναι ζήτημα ευρωπαϊκό και διεθνές. Άποψη που αναγνωρίζουν και τα Ηνωμένα Έθνη όπως προκύπτει από τις επαφές μας με την ηγεσία του διεθνούς οργανισμού».

Ανέφερε επίσης ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση, στις συχνές επαφές της με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ειδικώς τον επίτροπο κ. Αβραμόπουλο, με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες, όπως και με πρέσβεις φίλων χωρών, καθιστά σαφές ότι ακριβώς λόγω του ευρωπαϊκού και διεθνούς χαρακτήρα του ζητήματος, η Ελλάδα δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει μόνη.

«Θέλω να ευχαριστήσω θερμά, τους κατοίκους των ελληνικών νησιών, τους κατοίκους της Λέσβου και ειδικότερα της Μυτιλήνης, για την υπομονή που επέδειξαν καθ' όλη την περίοδο των δύσκολων ημερών -εξαιτίας του απρόσμενου και ιδιαίτερα μεγάλου όγκου των ροών- και να τους συγχαρώ, διότι παρά τη δοκιμασία, επέδειξαν ταυτόχρονα παραδειγματική αλληλεγγύη και ανθρωπισμό.

Να συγχαρώ επίσης και να ευχαριστήσω όλους όσους με συνεχείς και άοκνες προσπάθειες και σε αρμονική συνεργασία με την κυβέρνηση, συνέβαλαν στην ταχεία και αποτελεσματική διευθέτηση της σοβαρότατης κατάστασης που είχε δημιουργηθεί: Την αυτοδιοίκηση, τους Διεθνείς Οργανισμούς, τους εθελοντές και τις Μη κυβερνητικές Οργανώσεις και όπως προείπα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, και των Σωμάτων Ασφαλείας», είπε η υπηρεσιακή πρωθυπουργός και ενημέρωσε ότι στόχος της επίσκεψής της στη Μυτιλήνη ήταν να διαπιστώσει επί τόπου την κατάσταση η οποία έχει διαμορφωθεί μετά την υλοποίηση των πρόσθετων μέτρων, τα οποία αποφάσισε η υπηρεσιακή κυβέρνηση, σε συνδυασμό βέβαια με τα υφιστάμενα ήδη από την προηγούμενη κυβέρνηση μέτρα.

Η προσπάθειά της υπηρεσιακής κυβέρνησης, όπως πρόσθεσε, εστίασε:

- Στην επιτάχυνση της διαδικασίας καταγραφής και ταυτοποίησης

- Στην ενίσχυση των σχετικών δομών με εξοπλισμό και στελέχη

- Στην βελτίωση των συνθηκών προσωρινής φιλοξενίας και περίθαλψης και

- Στην έγκαιρη ενεργοποίηση των διαδικασιών για την άμεση αξιοποίηση των υφιστάμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων και κονδυλίων.

Η πρωθυπουργός τόνισε ότι καταλυτικό ρόλο στην αποτελεσματικότερη διαχείριση του προβλήματος παίζει το Συντονιστικό Όργανο που θέσπισε η υπηρεσιακή κυβέρνηση και το οποίο συγκροτείται από στελέχη όλων των υπουργείων και φορέων που εμπλέκονται στο μεταναστευτικό και προσφυγικό. Είπε επίσης ότι ολοκληρώνεται η διαδικασία συγκρότησης της Διαχειριστικής Αρχής, η οποία είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση, έτσι ώστε στις 15 Σεπτεμβρίου, μεθαύριο, δηλαδή, να καταστεί δυνατή η άμεση είσπραξη με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της πρώτης δόσης εκ ποσού ύψους 33 εκατομμυρίων ευρώ, για την κάλυψη των μεγάλων δαπανών που απαιτούνται για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και προσφυγικού προβλήματος.

Επίσης, ήδη υλοποιείται η ίδρυση νέου κέντρου προσωρινής φιλοξενίας, σε περιοχή της Αττικής, ώστε να αποσυμφορηθεί το κέντρο της πρωτεύουσας καθώς και ένα ακόμη κέντρο, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης που θα εκτονώσει τις συγκεντρώσεις στην Ειδομένη.

«Μετά την περιήγησή μου στο λιμάνι καθώς και στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής στην Μόρια, με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαπιστώνω πως επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες των αρμοδίων ότι η Μυτιλήνη εμφανίζει πλέον πολύ βελτιωμένη εικόνα, μετά και την αναχώρηση μέσα σε ελάχιστες ημέρες περίπου 20.000 προσφύγων και μεταναστών και ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο. Ασφαλώς η προσπάθεια θα συνεχιστεί με τους ίδιο εντατικούς ρυθμούς.

Εύχομαι σε όλους καλή δύναμη και στη συνέχεια.», είπε η υπηρεσιακή πρωθυπουργός.

Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη στη Χίο

H υπηρεσιακή πρωθυπουργός κ. Βασιλική Θάνου - Χριστοφίλου, επισκέφτηκε χθες Σάββατο τη Χίο. Η κ. Θάνου-Χιστοφίλου, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος κ. Κώστα Μουσουρούλη, είχε συνάντηση με την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Χριστίνα Καλογήρου καθώς και το δήμαρχο Χίου κ. Βουρνού, προκειμένου να ενημερωθεί για την εξέλιξη των ενεργειών που έγιναν στο νησί με στόχο τη διαχείριση των αυξημένων προσφυγικών ροών το τελευταίο διάστημα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η υπηρεσιακή πρωθυπουργός επισήμανε την αρμονική συνεργασία που είχε με όλους τους παράγοντες της Αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση του έκτακτου προβλήματος που προκάλεσε ο μεγάλος όγκος των εισροών ο οποίος αυξήθηκε απρόβλεπτα.

Χθες η υπηρεσιακή πρωθυπουργός παρέστη σε γεύμα που παρέθεσε ο Δήμος Χίου προς τιμήν της ΑΘΠ του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.

Κατά την προσέλευση στο γεύμα η υπηρεσιακή πρωθυπουργός είχε σύντομη συνομιλία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στην κινητοποίηση που έγινε από την υπηρεσιακή κυβέρνηση για τους πρόσφυγες.

Κατά το χαιρετισμό της στο γεύμα που παρέθεσε ο Δήμος Χίου, η Υπηρεσιακή πρωθυπουργός τόνισε ότι η παρουσία της στη Χίο, όπως και η αντίστοιχη, προγραμματισμένη για αύριο, στη Λέσβο, ήταν επιβεβλημένη λόγω του προβλήματος που υπέστησαν τα νησιά από την αυξημένη ροή προσφύγων, για την οποία όπως είπε: «Κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν, όλοι οι υπουργοί, όλα τα μέλη της κυβερνήσεως, ώστε να ανταποκριθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, παρότι η μικρή θητεία είναι αντιστρόφως ανάλογη με τα βάρη τα οποία επωμίσθηκε (η κυβέρνηση)».

Σχόλια