Ειδήσεις

ΝΟΔΕ: "Πρωτοφανής αύξηση της ανεργίας τη θερινή περίοδο"

«Για πρώτη φορά στα χρονικά φέτος είχαμε αύξηση της ανεργίας κατά τη θερινή περίοδο, κάτι που είχε δεκαετίες να συμβεί στη χώρα», και "κατορθώθηκε" με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Διοικούσα Επιτροπή Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας.

Παράλληλα στην ανακοίνωσή της η ΝΟΔΕ παραθέτει τα στοιχεία του α' εξαμήνου του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τα οποία 25.000 επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο ενώ 40.000 εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους και υπογραμμίζει τον κίνδυνο μέχρι το τέλος του έτους άλλες 63.000 επιχειρήσεις να βάλουν λουκέτο.

Τέλος, επισημαίνει πως η ανόρθωση της εθνικής οικονομίας θα πρέπει να είναι το πρώτο μέλημα της νέας κυβέρνησης που θα σχηματιστεί, για να αναχαιτιστεί και το φαινόμενο χιλιάδων νέων να φεύγουν στο εξωτερικό.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΝΟΔΕ Ηρακλείου:

«Για πρώτη φορά στα χρονικά φέτος είχαμε αύξηση της ανεργίας κατά τη θερινή περίοδο, κάτι που είχε δεκαετίες να συμβεί στη χώρα. Κατόρθωμα και αυτό της αδιέξοδης πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.

Κατόρθωμα και αυτό της αδιέξοδης πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Δυστυχώς, σύμφωνα με τα πρόσφατα στατιστικά στοιχεία, η μάστιγα της ανεργίας που έχει πλήξει τα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά συνεχίζει ακάθεκτη την ανοδική της πορεία, αφού τους τελευταίους μήνες δεν πάρθηκε κανένα μέτρο για την αντιμετώπισή της. Έτσι και τον Ιούνιο έφτασε το 25,2%, με τους ανέργους να ανέρχονται στα 1.204.844 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 3.298.166 άτομα.

Και αυτό την ώρα που πολλές απολύσεις ακολούθησαν και το αμέσως επόμενο τρίμηνο με τους εργοδότες στην Κρήτη και την Ελλάδα να εμφανίζονται επιφυλακτικοί, περιορίζοντας τα σχέδια προσλήψεων και για το χρονικό διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου του 2015, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας (της ManpowerGroup).

Σημειώνεται πως το εργατικό δυναμικό αναμένεται να μειωθεί επιπλέον, σε επτά από τους εννέα τομείς οικονομικής δραστηριότητας κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2015. Οι εργοδότες του τομέα του Ηλεκτρισμού, Φυσικού Αερίου & Ύδρευσης καταγράφουν τις πιο αδύναμες προβλέψεις προσλήψεων, με συνολικές προοπτικές απασχόλησης της τάξης του -11%. Παράλληλα, απαισιόδοξες προοπτικές της τάξης του -10% καταγράφονται τόσο στον τομέα του Δημοσίου & Κοινωνικών Υπηρεσιών, όσο και στον τομέα των Μεταφορών & Επικοινωνιών, ενώ οι προοπτικές ανέρχονται σε -6% στον τομέα των Κατασκευών και στον τομέα της Μεταποίησης.

Νέα λουκέτα

Σύμφωνα με τα στοιχεία το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, 25.000 επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο ενώ 40.000 εργαζόμενοι έχασαν τη δουλειά τους. Μέχρι δε το τέλος του 2015, άλλες 63.000 επιχειρήσεις κινδυνεύουν με λουκέτο καθώς στο 80% εξ αυτών ο τζίρος είναι μειωμένος κατά 70%. Γεγονότα που στον αντίποδα έχουν ως συνέπεια κύματα χιλιάδων νέων να φεύγουν στο εξωτερικό, αναζητώντας ένα καλύτερο επαγγελματικό αύριο, αφού εδώ πια δε βλέπουν κανένα μέλλον.

Η ΝΟΔΕ Ηρακλείου επισημαίνει πως η ανόρθωση της εθνικής οικονομίας, η ουσιαστική στήριξη της επιχειρηματικότητας και η καταπολέμηση της μάστιγας της ανεργίας που αυτή τη στιγμή αποτελούν τις βασικές προσδοκίες των παραγωγικών φορέων του Ηρακλείου, θα πρέπει να τεθούν επί τάπητος με στόχο την επίλυσή τους από τη νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί μετά τις βουλευτικές εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου», καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΟΔΕ.

Σχόλια