Ειδήσεις

Άγρια κόντρα ΚΕΔΕ-Αυγενάκη με Σταθάκη για το ΕΣΠΑ

Πολιτική "βεντέτα" μεταξύ ΚΕΔΕ και τέως υπουργού Οικονομίας-Υποδομών Γιώργου Σταθάκη άνοιξε ξαφνικά με έναυσμα το αν τελικά είχε κατατεθεί ή όχι από την παραιτηθείσα κυβέρνηση επίσημο αίτημα παράτασης του τρέχοντος ΕΣΠΑ 2007-2013 που εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου.

Μετά τις προχθεσινές βολές του Γιώργου Σταθάκη περί πλήρους άγνοιας του προέδρου της ΚΕΔΕ για τα θέματα του ΕΣΠΑ και προεκλογικών "γαλάζιων" σκοπιμοτήτων εκ μέρους του, χθες ήρθε η σκληρή απάντηση της ΚΕΔΕ προς το Χανιώτη τέως υπουργό.

Η ΚΕΔΕ χαρακτηρίζει «υβριστική» την ανακοίνωση Σταθάκη σε βάρος του προεδρείου του οργάνου και κατηγορεί τόσο τον ίδιο όσο και όλη την προηγούμενη κυβέρνηση για απραξία στο ζήτημα υλοποίησης των έργων που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ τη συγκεκριμένη περίοδο...

«Θα στείλουμε στην Κουμουνδούρου το λογαριασμό από τις ποινικές ρήτρες που θα επιβληθούν στους δημάρχους λόγω της διακοπής χρηματοδότησης των έργων, αφού οι δήμαρχοι είναι αυτοί που έχουν υπογράψει με τους εργολάβους τις συμβάσεις για τα έργα αυτά», αναφέρει σκωπτικά στη σχετική ανακοίνωσή της η ΚΕΔΕ και καλεί τον πρώην υπουργό να δώσει «καθαρές απαντήσεις» σε πέντε ερωτήματα :

«- Ποιος ή ποιοι, πότε και σε ποιον έθεσαν το αίτημα για παράταση της κοινοτικής συμμετοχής στα προγράμματα ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013; Υπάρχουν έγγραφα, πρακτικά συνεδρίασης κοινοτικών οργάνων ή οτιδήποτε άλλο που να αποδεικνύει ότι τέθηκε επίσημα το ζήτημα;

- Πότε λέει αλήθεια ο κ. Σταθάκης και το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ; Όταν αναφέρει στη χθεσινή του ανακοίνωση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ξανασυζητήσει το θέμα στο τέλος της προγραμματικής περιόδου; Ή όταν ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης κ. Σταθάκης από το βήμα της Βουλής ισχυριζόταν, απαντώντας σε επερώτηση που κατατέθηκε από βουλευτή της αντιπολίτευσης, ότι το αίτημα για παράταση τέθηκε, αλλά απορρίφθηκε από την Επιτροπή;

- Αμφισβητούν στο ΣΥΡΙΖΑ ότι σήμερα έχουν νεκρώσει τα εργοτάξια εκατοντάδων έργων σε δήμους όλης της χώρας εξαιτίας της έλλειψης χρηματοδότησης; Για τη διακοπή των έργων αυτών ποιος ευθύνεται; Τι έχει να μας πει για αυτό ο κ. Σταθάκης; Πότε θα ξεκινήσουν τα έργα; Πού πήγαν τα λεφτά του ΕΣΠΑ; Διατέθηκαν για άλλους σκοπούς την περίοδο που ο κ. Βαρουφάκης προετοίμαζε την έξοδο της χώρας από το ευρώ;

- Αν η απελθούσα κυβέρνηση έχει υποβάλει πράγματι αίτημα παράτασης, γιατί ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης δήλωσε ότι «θα ζητήσει την παράταση για 6 έως 12 μήνες της προθεσμίας για την απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2007 2013, ώστε να αποφευχθεί ο οποιοσδήποτε κίνδυνος απώλειας κοινοτικών πόρων, ενώ η έγκριση της παράτασης θα "ξεπαγώσει" εγκεκριμένες πληρωμές 1 δισ. ευρώ για την ομαλή ολοκλήρωση των έργων; Κι αυτός κομματικές εντολές εκτελεί;

- Αν αποδειχθεί ότι το αίτημα δεν έχει τεθεί ποτέ με επίσημο τρόπο από την ελληνική κυβέρνηση και δε δοθεί τελικά παράταση στο χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης των έργων, ποιος θα πληρώσει το λογαριασμό για την απώλεια πόρων, που μπορεί να φτάσει τα 5 δισ. ευρώ;».

Λ. Αυγενάκης: Δε ζήτησαν παράταση

Στο "χορό" της σφοδρής αντιπαράθεσης μπήκε δυναμικά και ο βουλευτής Ηρακλείου και τομεάρχης Υποδομών-Μεταφορών της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης, που επίσης έχει ανοίξει εδώ και καιρό πολιτική "βεντέτα" με τον Γιώργο Σταθάκη για το ΕΣΠΑ και τα έργα. «Η "ευγενική απραξία" της προηγούμενης κυβέρνησης και η επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων οδήγησαν σε σημαντικές καθυστερήσεις την υλοποίηση των έργων ΕΣΠΑ 2007-2013 και είναι, εδώ και αρκετό καιρό, ορατός ο κίνδυνος αναστολής εργασιών και διακοπής σημαντικών έργων, καθώς και απώλειας ευρωπαϊκών πόρων.

Η απελθούσα κυβέρνηση με πρωτοφανή αβελτηρία και αδράνεια έπραττε απολύτως τίποτα και παράλληλα μας απαντούσε ψευδώς, και μάλιστα εγγράφως στη Βουλή, μέσω του πρώην υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Γιώργου Σταθάκη και του γενικού γραμματέα κ. Αλέξανδρου Χαρίτση, πως υπέβαλαν αίτημα παράτασης του ΕΣΠΑ, το οποίο, μάλιστα, απερρίφθη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σήμερα περίτρανα αποκαλύπτεται α) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι ουδέποτε η προηγούμενη κυβέρνηση υπέβαλε αίτημα παράτασης του ΕΣΠΑ και β) ότι γίνονται προσπάθειες από την υπηρεσιακή κυβέρνηση για παράταση του ΕΣΠΑ, εκτιμώντας μάλιστα ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος για θετική έκβαση της προσπάθειας αυτής.    

Οι αποκαλύψεις αυτές καθιστούν υπόλογους τόσο τον κ. Σταθάκη για ψευδείς δηλώσεις και για την απώλεια πόρων πλέον των 2,5 δισ. ευρώ για έργα ΕΣΠΑ, όσο και τον κ. Χαρίτση, ο οποίος μάλιστα καθίσταται επικίνδυνος αφού εξακολουθεί να παραμένει στη θέση του γενικού γραμματέα.

Αποτελεί μέγιστο θεσμικό ατόπημα η παροχή ψευδών απαντήσεων από στελέχη της πρώην κυβέρνησης μέσα μάλιστα στο ίδιο το Κοινοβούλιο. Αποτελεί κίνδυνο και για την ίδια τη δημοκρατία».

Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια