Ειδήσεις

"Καμπανάκι" για την έγκαιρη πληρωμή των επιδοτήσεων

Σοβαρός κίνδυνος να χαθούν επιδοτήσεις από τη μη ολοκλήρωση των Σχεδίων Βόσκησης. Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις και τις τοποθετήσεις του υπηρεσιακού υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Μελά, οι διαδικασίες για τα βοσκοτόπια και η αντιστοίχησή τους με το ΟΣΔΕ έχουν σταματήσει.

Η μη έκδοση των προσωρινών δικαιωμάτων των κτηνοτρόφων έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να πληρωθεί φέτος, για πρώτη φορά στα χρονικά, τόσο η προκαταβολή του 50% της Ενιαίας Ενίσχυσης, που θα έπρεπε κανονικά να γίνει τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, όσο και η εξόφλησή της, διαδικασία που κανονικά θα έπρεπε, όπως κάθε χρόνο, να ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο του 2015.

Η μη ολοκλήρωση των Σχεδίων Βόσκησης θα συμπαρασύρει συνολικά την πληρωμή των επιδοτήσεων.

Στην πρόσφατη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Δημήτριου Μελά με φορείς του αγροτικού και συνεταιριστικού χώρου συζητήθηκε το θέμα των βοσκοτόπων και της κατανομής των νέων δικαιωμάτων, ζητήματα τα οποία θα πρέπει άμεσα να διευθετηθούν, άλλως δεν μπορούν να βγουν τα νέα δικαιώματα για την κατοχύρωση της φυτικής και ζωικής παραγωγής και κατ' επέκταση της πληρωμής της Ενιαίας Βασικής Ενίσχυσης-Επιδότησης.

Επιβάλλεται η άμεση ολοκλήρωση των προσωρινών Διαχειριστικών Σχεδίων με σύγχρονη τεχνική λύση σε επίπεδο νομού με τη βοήθεια των Συνεταιριστικών Οργανώσεων, που έχουν την τεχνογνωσία με τις πύλες ΟΣΔΕ.

Η όλη διαδικασία αυτή πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο, μέχρι τέλος Οκτωβρίου, διαφορετικά υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος να χαθούν επιδοτήσεις.

«Η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ολοκληρώσει την εκπαίδευση του προσωπικού της Περιφέρειας (χρήστες) που θα ασχοληθούν με την κατανομή. Επίσης η Περιφέρεια έχει ζητήσει τους εκπροσώπους των Δήμων που θα συμμετέχουν στις επιτροπές κατανομής και αναμένουμε από το υπουργείο να προχωρήσει στο τελικό στάδιο. Δυστυχώς, όμως, μέχρι σήμερα δεν έγινε τίποτα από τη μεριά του υπουργείου», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ιεράπετρας, εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα Πρωτογενούς Τομέα στην Π.Ε. Λασιθίου κ Νίκος Δασκαλάκης.

Νίκος Πετάσης

Σχόλια