Ειδήσεις

Με το βλέμμα στα πρωτάκια ο αγιασμός στα σχολεία Ιεράπετρας

Ένας κόμπος στο λαιμό που δεν έλεγε να φύγει… Ένα χεράκι που έσφιγγε σαν τανάλια, το χέρι της μαμάς, μέχρι να αρχίσει σιγά-σιγά με τον καιρό να χαλαρώνει και να συνηθίζει το καινούργιο του σχολείο, έως ότου μεγαλώσει και φυσιολογικά θα απομακρυνθεί ακόμα περισσότερο..!

Με ανάμικτα συναισθήματα, άγχος και αγωνία για το πρώτο κουδούνι, πέρασαν την πόρτα του σχολείου τους τα πρωτάκια και οι μεγαλύτεροι μαθητές, ξεκινώντας το μακρύ ταξίδι στο χώρο της μάθησης.

Πρώτη μέρα μιας πορείας που θα κρατήσει πολλά χρόνια. Με τα μάτια τους να ερευνούν κάθε τι καινούργιο στο νέο τους σχολείο, τα πρωτάκια περιμένουν να ξεκινήσει ο αγιασμός, και από το μυαλό τους περνούν δεκάδες ερωτήματα. Για τις δασκάλες, τους συμμαθητές, τα μαθήματα, τα παιχνίδια, το καλοκαίρι που δε φεύγει από το νου, αλλά και τις δυσκολίες που έρχονται.

Με αυτές τις εικόνες οι γονείς όλων των παιδιών και οι εκπαιδευτικοί, που πήγαν στον αγιασμό της νέας σχολικής περιόδου, στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Ιεράπετρας, είχαν στο δικό τους μυαλό τα πολλά προβλήματα με τα οποία ξεκινά και φέτος η σχολική χρονιά.

Κενές θέσεις εκπαιδευτικών, μεγάλα τμήματα και μικρές πιστώσεις, είναι τα κυριότερα από αυτά.

Στην τελετή του αγιασμού για τη νέα σχολική χρονιά έδωσε το "παρών" και ο δήμαρχος Ιεράπετρας, κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων ότι «μια νέα σχολική χρονιά ξεκινά, σηματοδοτώντας μια ελπιδοφόρα αρχή γεμάτη με όνειρα, αξίες, μόρφωση, δημιουργία, προκλήσεις και εμπειρίες.

Στην εποχή των δυσκολιών και των ανατροπών, της αστάθειας και της αβεβαιότητας, η νέα αυτή ελπιδοφόρα αρχή αποτελεί μια ακόμη αφορμή για να εκτιμήσουμε την αξία της παιδείας, της σημαντικότερης επένδυσης για το σύγχρονο άνθρωπο.

Παρ' όλα τα προβλήματα και τις ελλείψεις, τις αδυναμίες και τις σημερινές δυσκολίες που το κοινωνικοοικονομικό σύστημα μας επιβάλλει, η ουσιαστική μάθηση και γνώση εξακολουθεί και στις μέρες μας να αποτελεί τη σημαντικότερη προϋπόθεση για μια δίκαιη κοινωνία προόδου», είπε ο κ. Καλαντζάκης.

Συντηρήθηκαν το καλοκαίρι τα σχολικά κτίρια

Αξιοποιώντας το διάστημα του καλοκαιριού, που τα σχολεία παρέμειναν κλειστά, η Πρωτοβάθμια και η Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή του Δήμου Ιεράπετρας προχώρησαν στην υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων για τη συντήρηση και τη βελτίωση των σχολικών κτιρίων.

Μετά από προγραμματισμό βάσει των υπαρχουσών αναγκών και αξιοποιώντας χρήματα τα οποία εξοικονομήθηκαν κατά το προηγούμενο σχολικό έτος, οι Σχολικές Επιτροπές προχώρησαν σε εργασίες μονώσεων, ελαιοχρωματισμών, συντηρήσεων και προμηθειών σε όλα σχεδόν τα σχολεία του Δήμου.

Παρ' όλα τα λειτουργικά προβλήματα που προέκυψαν λόγω της τραπεζικής αργίας, στα περισσότερα σχολικά κτίρια οι εργασίες ολοκληρώθηκαν έγκαιρα με τη συνδρομή και τη συμβολή σε πολλές περιπτώσεις - όπως στο 2ο Δημοτικό Ιεράπετρας και το Δημοτικό Γρα Λυγιάς - των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων.

Εκτός των τεχνικών εργασιών και των εργασιών καθαρισμού και ευπρεπισμού των αύλειων χώρων που πραγματοποιήθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, έγιναν και εργασίες συντηρήσεων σε εξοπλισμό ασφαλείας, αναγόμωση σε όλους τους πυροσβεστήρες, προμήθεια νέων για τα σχολεία που υπήρχαν ελλείψεις, ενώ οι σχολικές επιτροπές προχώρησαν και στην προμήθεια αθλητικού εξοπλισμού στα Δημοτικά Σχολεία της Καλαμαύκας και της Γρα Λυγιάς και τις επόμενες μέρες και στο Δημοτικό Σχολείο του Κουτσουρά.

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας κ. Ηλίας Νταραράς, έγινε προμήθεια σε πετρέλαιο προκειμένου να είναι έτοιμοι οι καυστήρες των σχολείων ενόψει της χειμερινής περιόδου, ενώ ολοκληρώθηκαν οι παρεμβάσεις στο Δημοτικό Σχολείο του Κάτω Χωριού, όπου αντικαταστάθηκαν όλα τα κουφώματα του σχολείου με νέα σύγχρονα κουφώματα αλουμινίου και φτιάχτηκε εκ νέου η ηλεκτρολογική εγκατάσταση του σχολείου.   

Συνολικά για όλο το προηγούμενο σχολικό έτος δαπανήθηκε για τη συντήρηση των σχολικών κτιρίων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης από τη Σχολική Επιτροπή ποσό ύψους 19.350 ευρώ και για τα κτίρια της Δευτεροβάθμιας ποσό ύψους 27.000 ευρώ.

«Παρά τις δυσκολίες της περιόδου με σωστή διαχείριση των υπαρχόντων οικονομικών πόρων καταφέραμε να προγραμματίσουμε και να κάνουμε αρκετές παρεμβάσεις και στα 44 σχολικά κτίρια του Δήμου Ιεράπετρας. Με τη συμβολή και των άλλων υπηρεσιών του Δήμου, όπως της Τεχνικής Υπηρεσίας και της Υπηρεσίας Καθαριότητας και ακολουθώντας τον προγραμματισμό μας, καταφέραμε να λύσουμε πολλά από τα προβλήματα των σχολείων και έτσι η νέα χρονιά, παρ' όλες τις ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό, θα ξεκινήσει με τα σχολικά κτίρια να είναι έτοιμα», πρόσθεσε ο κ. Ηλίας Νταραράς.

Νίκος Πετάσης

Σχόλια