Ειδήσεις

Δυσαρέσκεια για την ελληνική αποχή στο ψήφισμα για το χρέος

Τη δυσαρέσκειά του για την αποχή της Ελλάδας από το κρίσιμο ψήφισμα του ΟΗΕ για την αναδιάρθρωση των κρατικών χρεών εξέφρασε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σημειώνοντας πως η υπηρεσιακή κυβέρνηση υπερέβη κατά πολύ τις αρμοδιότητές της. «H υπηρεσιακή κυβέρνηση οφείλει να υπηρετεί τη χώρα προς τις εκλογές και όχι να αλλάζει την πολιτική της προηγούμενης και εκλεγμένης κυβέρνησης», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Βάσει οδηγιών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα το υπουργείο Εξωτερικών, μόλις ανέλαβε τον Ιανουάριο η κυβέρνηση σωτηρίας, έδωσε σαφείς οδηγίες στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία μας στον ΟΗΕ, όπως συμμετάσχει ενεργά στην ομάδα του ΟΗΕ για το χρέος με την προοπτική υπερψήφισης του ψηφίσματος που ετοίμαζε η ομάδα», δήλωσε ο κ. Κοτζιάς.

Παράλληλα ο πρώην υπουργός Εξωτερικών τονίζει την ύπαρξη πληθώρας οδηγιών και τηλεγραφημάτων που πιστοποιούν τις οδηγίες του ΥΠ.ΕΞ. για αυτή τη συμμετοχή και την προετοιμασία στήριξης από πλευράς Ελλάδας του ψηφίσματος. Ταυτόχρονα υπογραμμίζει πως «η θέση αυτή προωθήθηκε σθεναρά επί 7 μήνες παρά τις πιέσεις που δεχόταν η χώρα από ισχυρούς εταίρους».

Αιχμές κατά Χουλιαράκη

Ο κ. Κοτζιάς υπογραμμίζει επίσης πως «η αλλαγή της πολιτικής σήμερα από το υπουργείο Εξωτερικών, υπό την προτροπή του υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών, υπερβαίνει κατά πολύ τις αρμοδιότητες υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία το ελάχιστο που όφειλε να κάνει ήταν να διαβουλευτεί προηγούμενα με τον εκλεγμένο πρωθυπουργό της χώρας Αλ. Τσίπρα».

Το ψήφισμα του ΟΗΕ, που προβλέπει τις παγκόσμιες βασικές αρχές σχετικά με τις διαδικασίες αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους, εγκρίθηκε το βράδυ της Πέμπτης από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με 136 ψήφους υπέρ, έξι κατά και 14 αποχές, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Το ψήφισμα, που δεν είναι δεσμευτικό, αλλά έχει πολιτικό βάρος, συμπεριλάμβανε εννέα βασικές αρχές για την αναδιάρθρωση χρέους, μεταξύ των οποίων το δικαίωμα του εκάστοτε κράτους να σχεδιάζει τη μακροοικονομική πολιτική του, περιλαμβάνοντας την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους, χωρίς να παρεμποδίζεται από καταχρηστικά μέτρα.

ΗΠΑ και Ε.Ε. έχουν ενστάσεις ως προς το κείμενο, με την Ε.Ε. να πιστεύει ότι το ΔΝΤ είναι το κατάλληλο όργανο για να φιλοξενήσει μια παγκόσμια συζήτηση σχετικά με το θέμα.

Σχόλια