default-image

Με φόβο και χωρίς πάθος θα πάνε οι Κρητικοί στην κάλπη

Κρήτη
Με φόβο και χωρίς πάθος θα πάνε οι Κρητικοί στην κάλπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε αλλαγές που αυτήν τη φορά, όπως τονίζουν, θα πρέπει να γίνουν πράξη ευελπιστούν οι πολίτες μετά την 20ή Σεπτεμβρίου. Επισημαίνοντας κρίσιμα ζητήματα, που αγγίζουν βαθιά τους ίδιους κι έχουν να κάνουν με παιδεία, υγεία, ανεργία και φυσικά την αγροτιά, στέλνουν παράλληλα το μήνυμα πως «ο λαός είναι αγανακτισμένος και πλέον δεν υπάρχει εμπιστοσύνη σε κανένα».

Ο κ. Κώστας Πατελάρος περιμένει μετά τις εκλογές να δει κατά πόσο θα εφαρμοστεί το 3ο μνημόνιο. «Θα πρέπει να δούμε τα πράγματα πιο σοβαρά», τόνισε και ανέφερε πως μεγάλο πρόβλημα αποτελεί το γεγονός με τις μειώσεις των συντάξεων. Ήδη η δική του σύνταξη (ΔΕΚΟ) έχει μειωθεί μέχρι σήμερα κατά το ήμισυ.

«Οι συντάξεις και το κυριότερο οι αγρότες τι θα απογίνουν;», διερωτάται ο κ. Χαράλαμπος Παπαγιάννης, ο οποίος δεν περιμένει να αλλάξουν και πολλά μετά την 20ή Σεπτεμβρίου.

«Η καταστροφή μας ξεκίνησε από την πρώτη ημέρα που μπήκαμε στο ευρώ. Σήμερα η ανεργία έχει φτάσει στο ζενίθ και μέχρι τώρα δε γίνεται τίποτα. Πώς θα προχωρήσουμε; Οι οικογενειάρχες τι θα γίνουν; Τα αγροτικά προϊόντα, στο μεταξύ, βρίσκονται στα αζήτητα», ανέφερε ο κ. Βασίλης Παντελάκης, πατέρας δύο παιδιών και άνεργος εδώ και δύο χρόνια. Όπως μας είπε, η ψυχολογία του κόσμου έχει πέσει στα βάραθρα και πλέον δεν πιστεύει ότι θα αλλάξει τίποτα όσοι διαφορετικοί πρωθυπουργοί και να βγουν. Για παράδειγμα, ανέφερε πως στο Τυμπάκι, όπου διαμένει, τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο. Η ντομάτα, για παράδειγμα, που τώρα είναι η εποχή της, πωλείται στα 20 λεπτά το κιλό, ενώ την ίδια ώρα, όπως επισήμανε, οι καταναλωτές ψωνίζουν το προϊόν από τα σούπερ-μάρκετ με 1,80 και 2 ευρώ το κιλό. Ποια κατάσταση, λοιπόν, θα αλλάξει, αφού τα ίδια, όπως λέει, «εξακολουθούν εδώ και χρόνια να γίνονται;».

«Όλοι αυτοί οι "κύριοι" μας έφεραν εδώ που μας έφεραν. Και οι 300, και οι πολιτικοί που έφυγαν. Φταίει η γενιά η δική μας, από το '50 και μετά, που πίστεψε τους ψεύτες. Πλέον πολιτικοί δεν υπάρχουν», τονίζει με πικρία ο κ. Δημήτρης Γαλατιανός, επισημαίνοντας πως κάποτε οι τράπεζες έπαιρναν τηλέφωνο τον κοσμάκη και βράδυ για να τον δανείσουν και τώρα δεν μπορεί να ξεμπλέξει από ένα σωρό δάνεια που τον πνίγουν και ολοένα σφίγγουν τον κλοιό.

«Τίποτα δεν περιμένω με τόσα που έχω δει. Κάποτε έκανα 4 με 5 δουλειές για να ζήσω, σήμερα δε βρίσκω ούτε μια. Τα νοσοκομεία διέλυσαν, όπως και η παιδεία. Τίποτα δεν έχει μείνει όρθιο», καταλήγει.

Με μια μαντινάδα ο κ. Γιώργος Χαιρέτης λέει τη γνώμη του: «Μη λες για τσι πολιτικούς γιατί όλοι κοιτούνε μίαν αλήθεια στο λαό πως να μην την επούνε». Ο ίδιος δε θα πάει να ψηφίσει, γιατί, όπως μας αναφέρει, ό,τι και να ψηφίσει θα βγει το ίδιο αποτέλεσμα. Μετά τις εκλογές πιστεύει πως τα πράγματα θα είναι τρεις φορές χειρότερα από ό,τι ήταν γιατί πλέον, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, «Έλληνες δεν υπάρχουν πια».

Το μεγάλο πρόβλημα για τον κ. Βασίλη Κακούρη είναι πως «κάνουν κουμάντο όλο τον πλανήτη δέκα μεγάλες επιχειρήσεις». Ο ίδιος δεν περιμένει και πολλά να αλλάξουν, καθώς μεγάλα ζητήματα, όπως η παιδεία, η υγεία και η ανεργία, συνεχίζουν να αποτελούν αγκάθια.

«Σταθείτε στο ύψος τον περιστάσεων»

«Δεν τρέφουμε αυταπάτες. Περιμένουμε όποιος ή οποίοι κυβερνήσουν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να διαχειριστούν την υπάρχουσα κατάσταση με ευθύνη και όσο καλύτερα γίνεται για το λαό που υποφέρει. Γιατί και ανεργία υπάρχει και έλλειψη προοπτικής, και θα πρέπει επιτέλους να βγούμε από αυτό το τούνελ», αναφέρει ο κ. Δημοσθένης Ανδρουλάκης.

Ο κ. Μαρίνος Βλαχάκης περιμένει να βγει μια κυβέρνηση συνεργασίας, η οποία με ήθος, σύνεση και φαντασία θα κοιτάξει τα προβλήματα του λαού. Θα πρέπει, όπως τονίζει, να συμμαζέψει το Δημόσιο και να προσελκύσει επιχειρηματίες, που, για να έρθουν, θα πρέπει να υπάρχει σταθερό οικονομικό περιβάλλον. «Να γίνει συμμάζεμα του δημόσιου τομέα. Όχι αποκλειστικά απολύσεις, αλλά αξιολόγηση δομών που έχουν παράλληλες δραστηριότητες και μετακίνηση των υπαλλήλων σε κρίσιμα σημεία του κράτους που έχουν μεγάλα προβλήματα από έλλειψη προσωπικού, όπως για παράδειγμα σε υγεία και παιδεία. Θα πρέπει να δοθεί μεγάλη έμφαση στην παιδεία. Είναι απογοητευτικό να φεύγουν οι νέοι επιστήμονες από την Ελλάδα και να πηγαίνουν στο εξωτερικό. Περιμένω επίσης να αρχίσουν να απορροφούνται ευρωπαϊκά προγράμματα, που τόσο η χώρα μας έχει ανάγκη. Η νέα κυβέρνηση ν' ακούσει τα πάγια αιτήματα του γεωτεχνικού κόσμου ώστε ο πρωτογενής τομέας να παίξει και πάλι τον πρωταγωνιστικό ρόλο που μπορεί και να δώσει μια νέα ώθηση στην ανάπτυξη», πρόσθεσε.

Τι δήλωσαν πολίτες

«Οι συντάξεις και το κυριότερο οι αγρότες τι θα απογίνουν;».

Χαράλαμπος Παπαγιάννης

«Μεγάλο πρόβλημα αποτελεί το γεγονός με τις μειώσεις των συντάξεων. Ήδη η δική μου σύνταξη (ΔΕΚΟ) έχει μειωθεί μέχρι σήμερα κατά το ήμισυ».

Κώστας Πατελάρος

«Σήμερα η ανεργία έχει φτάσει στο ζενίθ και μέχρι τώρα δε γίνεται τίποτα. Πώς θα προχωρήσουμε;».

Βασίλης Παντελάκης

«Φταίει η γενιά η δική μας, από το '50 και μετά, που πίστεψε τους ψεύτες. Πλέον πολιτικοί δεν υπάρχουν».

Δημήτρης Γαλατιανός

«Μετά τις εκλογές τα πράγματα θα είναι τρεις φορές χειρότερα».

Γιώργος Χαιρέτης

«Κάνουν κουμάντο όλο τον πλανήτη δέκα μεγάλες επιχειρήσεις».

Βασίλης Κακούρης

«Δεν τρέφουμε αυταπάτες. Περιμένουμε όποιος ή οποίοι κυβερνήσουν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων».

Δημοσθένης Ανδρουλάκης

«Είναι απογοητευτικό να φεύγουν οι νέοι επιστήμονες από την Ελλάδα και να πηγαίνουν στο εξωτερικό».

Μαρίνος Βλαχάκης

Ιωάννα Βλαχάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News