Ειδήσεις

Σκληρή απάντηση Μαρκογιαννάκη για την εις βάρος του δίωξη

Ο Χανιώτης πολιτικός κ. Μαρκογιαννάκης, ο οποίος είναι μάλιστα επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Ν.Δ., διώκεται με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος. Σημειώνεται, πάντως, ότι - εκτός του κ. Μαρκογιαννάκη - ασκήθηκε ποινική δίωξη σε δύο ακόμη πρόσωπα: πρόκειται για άτομα από τη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων, όπου φοιτούσε ο αδικοχαμένος Γιακουμάκης. Αμφότεροι βαρύνονται, πλέον, με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μαρκογιαννάκης είχε κατηγορηθεί ότι είχε παρέμβει στη διοίκηση της σχολής προκειμένου να μην τιμωρηθούν κάποιοι Κρητικοί σπουδαστές. Ο ίδιος ο πρώην υπουργός είχε δηλώσει τότε ότι όντως είχε τηλεφωνήσει στη σχολή, αλλά για υπόθεση που δε σχετιζόταν με τον Γιακουμάκη. Ειδικότερα, ο κ. Μαρκογιαννάκης είχε αναφέρει προ μηνών ότι όντως είχε παρέμβει έπειτα από παράκληση των γονιών ενός σπουδαστή, ο οποίος κινδύνευε να τιμωρηθεί επειδή είχε ζωγραφίσει την Κρήτη σε τοίχο της σχολής.

Ο κ. Μαρκογιαννάκης εξέδωσε την Παρασκευή ανακοίνωση, στην οποία χαρακτηρίζει τη δίωξη που του ασκήθηκε ως «μεθοδευμένη πολιτική δίωξη», η οποία έχει ως στόχο να πλήξει τη Νέα Δημοκρατία ενόψει των επερχόμενων εκλογών.

Η ανακοίνωση

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση του Χρήστου Μαρκογιαννάκη αναφέρονται τα εξής: «Η ασκηθείσα σε βάρος μου ποινική δίωξη από τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος, σε σχέση με την υπόθεση του θανάτου του Βαγγέλη Γιακουμάκη, δεν είναι μια αθώα υπερβολή ή έστω προπετής και επιπόλαια ενέργεια. Δυστυχώς, πρόκειται για μια απίστευτα προκλητική και βάναυση κακοποίηση του αποδεικτικού υλικού της σχετικής δικογραφίας, που ακόμη και ο χαρακτηρισμός της ως "κατάχρησης εξουσίας" είναι επιεικής.

Μία συνήθης και επιβεβλημένη ανθρώπινη ενέργεια, σε ανύποπτο χρόνο, περίπου ένα χρόνο προ του θανάτου Βαγγέλη Γιακουμάκη, που δεν είχε καμία σχέση με bullying, βασανισμούς κ.λπ., την οποία από την πρώτη στιγμή που άρχισε να διαφαίνεται κακόβουλη εκμετάλλευσή της, δημόσια επιβεβαίωσα, διαστρεβλώθηκε σκόπιμα και "βαπτίστηκε" ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και μάλιστα σε σχέση με πραγματικά περιστατικά που ούτε ο πλέον νοσηρός νους θα μπορούσε εύκολα να συνθέσει. Σέβομαι τους θεσμούς, τους οποίους όμως θα πρέπει, πρώτοι απ' όλους, να σέβονται εκείνοι που τους υπηρετούν.

Προσωπικά θεωρώ ότι είναι ύψιστη τιμή για μένα το ότι επί μια σχεδόν δεκαετία υπηρέτησα με απόλυτο σεβασμό, ήθος και αντικειμενικότητα το θεσμό του εισαγγελικού λειτουργού και μάλιστα από καίριες θέσεις, χωρίς να δώσω το δικαίωμα της ελάχιστης υπόνοιας παράβασης του υπηρεσιακού μου καθήκοντος. Τότε, σε πολύ νεαρά ηλικία, εμπέδωσα και την αρχή ότι και οι κρίνοντες δε μένουν στο απυρόβλητο. Και αυτοί θα πρέπει να κρίνονται και μάλιστα αυστηρά.

Δυστυχώς, εν προκειμένω η μεθόδευση είναι πλέον εμφανής, λαμβανομένης υπόψη, προπάντων, της χρονικής συγκυρίας δημοσιοποίησης της άθλιας σε βάρος μου ποινικής δίωξης. Η στόχευση είναι να πληγεί η Νέα Δημοκρατία, ενόψει των επικείμενων βουλευτικών εκλογών.

Λυπάμαι που είμαι υποχρεωμένος να πω ότι πρόκειται για μια χονδροειδώς μεθοδευμένη πολιτική δίωξη, που πιστεύω ότι δεν μπορεί να αφήσει ασυγκίνητη την κ. εισαγγελέα του Α.Π., που κατά τη γνώμη μου πρέπει να παρέμβει ταχέως και αυτεπαγγέλτως. Σε κάθε περίπτωση και παραφράζοντας τη φράση που απηύθυνε ο Γερμανός μυλωνάς προς τον αυτοκράτορα που θέλησε να του πάρει το ωραίο κτήμα του, λέω προς τους, κατά παράβαση καθήκοντος, διώκτες μου: "Υπάρχουν δικαστές στα Ιωάννινα"».

Νικόλας Αγγελίνος, Έλλη Κοκάλη

Σχόλια