Ειδήσεις

Σε ισχύ τα νέα μέτρα τρόπου συνταγογράφησης φαρμάκων

Σφοδρές αντιδράσεις στην ιατρική κοινότητα της Κρήτης και της υπόλοιπης χώρας έχει προκαλέσει η αιφνιδιαστική κατάργηση των διατάξεων της περίφημης εγκυκλίου Κουρουμπλή, με την οποία ορίζονταν δύο εξαιρέσεις στη συνταγογράφηση φαρμάκων. Ειδικότερα, μέχρι πρότινος οι γιατροί μπορούσαν να συνταγογραφούν φάρμακα - και - με την εμπορική τους ονομασία, εφόσον πρόκειται για γενόσημα ή για σκευάσματα που σχετίζονται με χρόνιες παθήσεις.

Από χθες το πρωί, ωστόσο, η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) προχώρησε στη σχετική προσαρμογή του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ούτως ώστε οι γιατροί να γράφουν στους ασθενείς τους μόνο δραστική ουσία και όχι να τους συστήνουν συγκεκριμένο φάρμακο. Η εξέλιξη αυτή έρχεται ως αποτέλεσμα του τρίτου μνημονίου, στο οποίο αναφέρεται ρητά ότι η συνταγογράφηση φαρμάκων θα γίνεται μόνο με αναγραφή της δραστικής ουσίας (π.χ. παρακεταμόλη, αμοξυλίνη κ.ο.κ.). Υπενθυμίζεται ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών, αναφερόμενοι στις εξαιρέσεις της επίμαχης εγκυκλίου, είχαν κάνει λόγο για μονομερή ενέργεια ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση την απόσυρσή τους.

Χάρης Βαβουρανάκης: «Απαξίωση ασθενών και γιατρών»

Μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" για την εξέλιξη αυτή, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου Χάρης Βαβουρανάκης επισήμανε ότι ολοκληρώνεται η υποβάθμιση των παροχών υγείας των ασθενών, μέσω της απαξίωσης των Ελλήνων γιατρών. «Με την επαναφορά της μνημονιακής επιταγής της αναγραφής φαρμάκων μόνο με τη δραστική ουσία, η Πολιτεία ομολογεί εμφατικά  την αδυναμία ελέγχου της φαρμακευτικής δαπάνης, ολοκληρώνοντας ουσιαστικά την υποβάθμιση της υγείας του Έλληνα πολίτη διά της απαξίωσης του Έλληνα γιατρού», ανέφερε ο κ. Βαβουρανάκης και συνέχισε λέγοντας: «Ποιος έχει τη ευθύνη της θεραπείας; Ποιος έχει την ευθύνη της ανεπιθύμητης ενέργειας; Η απάντηση είναι ο πάροχος υγείας που, σύμφωνα με την απόφαση αυτή, μπορεί και να μην είναι γιατρός».

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου είπε, ακόμη, ότι η «αδυναμία σχεδιασμού, η έλλειψη προγραμματισμού και η απουσία στόχου οδηγεί στους ίδιους τακτικισμούς χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Ακόμα κι ο τελευταίος πολίτης επιβάλλεται να έχει άμεση πρόσβαση στην άριστη και τεκμηριωμένη θεραπεία. Το δικαίωμα αυτό χάνεται όταν επιλέγει άλλος εκτός από τον ιατρό το φαρμακευτικό σκεύασμα, τη θεραπεία δηλαδή». Κλείνοντας, ο κ. Βαβουρανάκης τόνισε ότι ο μοναδικός τρόπος εξορθολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης είναι η καθολική εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Κάρτας Υγείας Ασθενούς και η χρήση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων.

Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια