default-image

Βενεζουέλα: Στη φυλακή ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Λόπες

Κόσμος
Βενεζουέλα: Στη φυλακή ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Λόπες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Λεοπόλντο Λόπες, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 13 ετών, εννέα μηνών και επτά ημερών για υποκίνηση βίας κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του 2014, Ο Λόπες κρατείται από τον Φεβρουάριο του 2014.

Ο 44χρονος ηγέτης του κόμματος Λαϊκή Θέληση, οικονομολόγος, απόφοιτος του Χάρβαρντ, είχε τεθεί το 2014 επικεφαλής του κινήματος «La Salida» (Η Εξοδος), το οποίο ζητούσε την ανατροπή της κυβέρνησης του Νικόλας Μαδούρο στο πλαίσιο των φοιτητικών διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στη Βενεζουέλα από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Μάιο 2014.

Σύμβολο της κυβερνητικής καταστολής κατά της αντιπολίτευσης, ο Λεοπόλντο Λόπες αψήφησε το δικαστήριο και, όπως αναφέρουν μέλη του κόμματός του που βρίσκονταν στο ακροατήριο, δεδομένου ότι η είσοδος στους δημοσιογράφους είχε απαγορευθεί, δήλωσε προς την δικαστή: «Εάν η ετυμηγορία είναι καταδικαστική, εσείς θα φοβάστε περισσότερο να την αναγνώσετε από ό,τι εγώ να την ακούσω, διότι γνωρίζετε ότι είμαι αθώος».

Συνήγος του Λόπες δήλωσε ότι η δίκη ήταν γεμάτη από παρατυπίες, κάτι που «αντανακλά την έλλειψη ανεξαρτησίας του δικαστικού συστήματος της Βενεζουέλας».

Σύμφωνα με τον Χουάν Κάρλος Γκουτιέρες, το δικαστήριο άκουσε τις καταθέσεις 138 μαρτύρων κατηγορίας και μόνο ενός μάρτυρα υπεράσπισης.

Έξω από το δικαστήριο ξέσπασαν συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές του Λεοπόλντο Λόπες και σε φιλοκυβενρητικούς διαδηλωτές με επακόλουθο ένας υποστηρικτής του κόμματος Λαϊκή Θέληση να βρει το θάνατο από καρδιακή προσβολή, σύμφωνα με πληροφορίες της αντιπολίτευσης, που δεν έχουν επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές.

Αντίπαλος του Ούγκο Τσάβες, ο Λεοπόλντο Λόπες παραδόθηκε στις αρχές στις 18 Φεβρουαρίου 2014 ύστερα από διαδήλωση χιλιάδων υποστηρικτών της αντιπολίτευσης στο Καράκας.

Η παράδοσή του μεταδόθηκε από τα τηλεοπτικά δίκτυα σε ολόκληρο τον κόσμο. Από τότε βρίσκεται υπό κράτηση το μεγαλύτερο διάστημα σε συνθήκες απομόνωσης. Η οικογένειά του καταγγέλλει παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο της κράτησής του.

Η βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρομπέρτα Τζέικομπσον δήλωσε, μέσω του Twitter, «εξαιρετικά ανήσυχη» για την καταδίκη του Λεοπόλντο Λόπες και κάλεσε την κυβέρνηση της Βενεζουέλας να υπερασπιστεί τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News