Ειδήσεις

Άντεξε από την πολιτική αστάθεια ο τουρισμός στην Ιεράπετρα

Θετικός είναι μέχρι στιγμής ο απολογισμός του τουριστικού τομέα της Ιεράπετρας, που άντεξε στα πολλαπλά προβλήματα τα οποία δημιούργησε η πολιτική αστάθεια από τις αρχές του χρόνου μέχρι σήμερα.

Τα ανυπέρβλητα προβλήματα που συνεχίζουν να προκαλούν στις ανταγωνίστριες τουριστικές χώρες της Βόρειας Αφρικής ο εμφύλιος πόλεμος και η τρομοκρατία, σε συνδυασμό με το αίσθημα ανασφάλειας που συνεχίζουν να νιώθουν οι Ευρωπαίοι παραδοσιακοί παραθεριστές στις χώρες της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας, η οποία κατέγραψε απώλειες λόγω του μεταναστευτικού ζητήματος και των ταραχών που είχε να αντιμετωπίσει, έδωσαν το ερέθισμα στο μέσο τουρίστα να ξαναδεί με συμπάθεια τη χώρα μας, και να την επισκεφτεί παρά την πολιτική αβεβαιότητα που λειτουργούσε ανασταλτικά.

«Η σεζόν όπως και στην υπόλοιπη Κρήτη έτσι και στην Ιεράπετρα έχει πάει μέχρι στιγμής εκ των πραγμάτων καλά», επιβεβαιώνει τη γενική εντύπωση που υπάρχει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιεράπετρας και Νοτιοανατολικής Κρήτης κ Γιώργος Βαρδάκης.

«Το προσφυγικό και η τρομοκρατία στη Βόρεια Αφρική και την Τουρκία έστρεψαν και πάλι τους Ευρωπαίους τουρίστες στη χώρα μας. Είχαμε όμως και το πλεονέκτημα της καλής περυσινής σεζόν από την οποία είχαμε κερδίσει ξανά την αξιοπιστία μας, δεδομένου ότι οι Ευρωπαίοι παραδοσιακοί πελάτες μας είχαν κατανοήσει ότι έχουμε γίνει πια ένας ασφαλής τουριστικός προορισμός.

Μέχρι την προκήρυξη των εκλογών του Ιανουαρίου είχαμε μια απίστευτη άνοδο στις προκρατήσεις. Οι βουλευτικές εκλογές τότε, οι διαπραγματεύσεις, το δημοψήφισμα, η παραίτηση της κυβέρνησης και οι επικείμενες εκλογές λειτούργησαν ως τροχοπέδη στην άνοδο του τουρισμού, την ώρα που θα μπορούσαν να υπάρξουν χωρίς όλα αυτά οι προϋποθέσεις να καταγράψουμε ρεκόρ όλων των εποχών στις αφίξεις των τουριστών στη χώρα μας», προσθέτει ο κ. Γιώργος Βαρδάκης.

Ο τουρισμός της Ελλάδας άντεξε, και η Ιεράπετρα ήταν από τις περιοχές που έβαλαν αυτό το καλοκαίρι πολλές υποθήκες για μεγαλύτερη τουριστική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.

«Εγώ αυτό το πιστεύω ακράδαντα. Όταν καταφέρνουμε μέσα από τόσες αντιξοότητες να καταγράψουμε αύξηση στις αφίξεις στην περιοχή μας είναι λογικό να είμαστε πιο αισιόδοξοι για το μέλλον. Μείναμε όρθιοι αυτό το καλοκαίρι, την ώρα που πολλές χώρες είχαν εκδώσει ταξιδιωτικές οδηγίες  για τη χώρα μας. Ακόμα και η Βουλγαρία είχε προειδοποιήσει τους υπηκόους της να προσέχουν όσο παραμένουν στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι Βούλγαροι εργάτες να επαναπατριστούν. Το κερασάκι στην τούρτα των προβλημάτων ήταν η προκήρυξη των εκλογών της 20ής Σεπτεμβρίου, που έκοψε την ομαλή ροή των αφίξεων του φθινοπώρου, αλλά και πάλι πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε να έχουμε κόσμο μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου», προσθέτει ο κ. Γιώργος Βαρδάκης.

Στην ευρύτερη Ιεράπετρα οι μεγαλύτερες ξενοδοχειακές μονάδες θα συνεχίσουν να έχουν πολύ μεγάλες πληρότητες μέχρι τις 15 Οκτωβρίου που θα φτάνουν και το 100%, για να κλείσουν την τουριστική περίοδο με λιγότερο κόσμο στις 30 του ίδιου μήνα.

Από την αναμενόμενη μείωση των Ρώσων τουριστών (λόγω της υποτίμησης του ρουβλίου), που ξεπέρασε σε κάποιες περιπτώσεις και το -40%, φτάσαμε στην κάλυψη αυτών των απωλειών με πάρα πολύ περισσότερες αφίξεις στα ξενοδοχεία της Ιεράπετρας από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Τσεχία και την Πολωνία.

«Εντυπωσιακή ήταν η ψυχολογική αντίδραση των Ελλήνων επισκεπτών που και φέτος προτίμησαν για τις διακοπές τους τον Αύγουστο την Ιεράπετρα. Οι αφίξεις των Ελλήνων στην Ιεράπετρα ήταν περισσότερες από πέρυσι. Με τη συμπεριφορά τους είπαν ένα μεγάλο "όχι" σε εκείνους που με τις πολιτικές τους προσπάθησαν να τους οδηγήσουν στη μελαγχολία και στην κατάθλιψη», μας λέει ο κ Γιώργος Βαρδάκης.

Αναδυόμενη τουριστική αγορά

Η Ιεράπετρα συγκαταλέγεται στους αναδυόμενους τουριστικούς προορισμούς της Κρήτης, με πολλές καινούργιες και πολλά υποσχόμενες τουριστικές μονάδες.

«Η Ιεράπετρα έχει πολλά να δώσει στον τουρισμό της Κρήτης. Με τα υψηλών απαιτήσεων καινούργια ξενοδοχεία που διαθέτει πια, έχει καταχωρηθεί στους σπουδαιότερους αναδυόμενους τουριστικούς προορισμούς που υπόσχονται πάρα πολλά στην εθνική Οικονομία τα επόμενα χρόνια. Η αναβάθμιση των παροχών υψηλής ποιότητας, που έχει ξεκινήσει εδώ και λίγα χρόνια, έχει δώσει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα. Εμείς που έχουμε επενδύσει στον ποιοτικό τουρισμό, φέτος καταλάβαμε ότι οι μοναδικές παραλίες της Ιεράπετρας, σε συνδυασμό με την ενδοχώρα και την παράδοσή μας, αποτελούν τον ακαταμάχητο πόλο έλξης για τους επισκέπτες μας, που οι πρώτες ενδείξεις από τις κρατήσεις δείχνουν ήδη ότι και την επόμενη χρονιά θα καταγράψουν αύξηση. Οι επιχειρηματίες που έχουμε επενδύσει στον τουρισμό ζητάμε μόνο ένα πράγμα από το πολιτικό προσωπικό και τα κόμματα. Πολιτική σταθερότητα και σοβαρή κυβέρνηση», μας λέει ο ξενοδόχος κ. Αντώνης Κάκκος.

Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού

Η Επιτροπή Τουρισμού του Δήμου Ιεράπετρας θα εορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού με ένα τριήμερο εκδηλώσεων στις 25, 26, και 27 Σεπτεμβρίου.

«Φέτος που ο τουριστικός κλάδος στην Ιεράπετρα πάει πάρα πολύ καλά, προγραμματίζουμε ένα τριήμερο εκδηλώσεων για να γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού.

Την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου θα υποδεχτούμε τους ξένους μας στην πλατεία του φρουρίου Καλέ, όπου θα βραβεύσουμε κάποιους από τους επαναλαμβανόμενους επισκέπτες της περιοχής μας, και θα διασκεδάσουμε με κρητική μουσική, παραδοσιακά φαγητά και γλυκίσματα.

Θα στήσουμε και το παραδοσιακό ρακοκάζανο για να μάθουν οι επισκέπτες μας πώς βγαίνει η ρακή.

Την επόμενη μέρα, οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν στον παραδοσιακό Μύρτο, όπου η τοπική κοινότητα έχει καθιερώσει να τιμά τους επισκέπτες της με λαϊκό γλέντι στην πλατεία του χωριού.

Τέλος θα κλείσουμε τις εκδηλώσεις την Κυριακή με ανάλογη γιορτή στον τουριστικό-παραδοσιακό Μακρύ Γιαλό, με τη συμμετοχή των επισκεπτών από τα ξενοδοχεία της περιοχής», μας είπε η πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου Ιεράπετρας κ. Μαρία Ρουμελιωτάκη.

Νίκος Πετάσης

Σχόλια