default-image

Ανοικτή επιστολή προς το δήμαρχο για το Καπετανάκειο

Κρήτη
Ανοικτή επιστολή προς το δήμαρχο για το Καπετανάκειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για τριτοκοσμικές συνθήκες, αντιαισθητική εικόνα, εγκατάλειψη και αδιαφορία απέναντι σε έναν ιστορικό εκπαιδευτικό χώρο, όπως είναι το ιστορικό Καπετανάκειο, που σφράγισε γενιές και γενιές Ηρακλειωτών και όχι μόνο, κάνει λόγο ο διευθυντής του 1ου Γενικού Λυκείου Μηλάκης Μανόλης σε ανοικτή του επιστολή προς το δήμαρχο Ηρακλείου.

Υπογραμμίζοντας την ύπαρξη κινδύνου για τη σωματική ακεραιότητα των μαθητών που φοιτούν σε ένα σχολείο-γιαπί, όπως αναφέρει, ο κ. Μηλάκης ζητά από τη δημοτική Αρχή άμεση και δεσμευτική απάντηση για την επίλυση των προβλημάτων, ειδάλλως, όπως συμπληρώνει, «είμαστε υποχρεωμένοι να προβούμε σε περαιτέρω κινητοποιήσεις ώστε να αναδείξουμε για μια ακόμη φορά το πρόβλημα του σχολείου μας».

Ολόκληρη η ανοιχτή επιστολή του διευθυντή του 1ου ΓΕΛ Ηρακλείου Μ. Μηλάκη έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,

Σε λίγες μέρες τα σχολεία ανοίγουν και οι μαθητές μας ξεκινούν «το όμορφο ταξίδι της γνώσης και της μόρφωσης», όπως πολύ ωραία αναφέρατε στον περυσινό σας χαιρετισμό.

Δυστυχώς όμως στο ιστορικό Καπετανάκειο, αυτό το ταξίδι θα γίνει και φέτος σε συνθήκες τριτοκοσμικές. Το κτήριο παραμένει για έβδομη χρονιά γιαπί, η αυλή είναι γεμάτη λυόμενες αίθουσες (κουτιά με κλιματιστικά δηλαδή), πάνω από 800 μαθητές κάνουν συγχρόνως διάλειμμα δίπλα σε λαμαρίνες που τραντάζονται στο φύσημα του αέρα, 200 περίπου μαθητές προσπαθούν σε κάθε ώρα της Γυμναστικής να αθληθούν στον όποιον εναπομείναντα στενό ζωτικό αύλειο χώρο, όπου ανά πάσα ώρα ενεδρεύει ο κίνδυνος για τη σωματική τους ακεραιότητα. Αντιλαμβάνεστε επομένως ότι 1000 περίπου άνθρωποι σε καθημερινή πολύωρη βάση είμαστε έρμαιοι των καιρικών συνθηκών και όλων των συναφών δυσκολιών που προκύπτουν ακριβώς από αυτές τις συνθήκες. Οι λυόμενες αίθουσες μάλιστα δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα. Μαθητές με ευαισθησίες (άσθμα, ρινίτιδες, δύσπνοιες…) αλλά και οι οικογένειές τους, παρότι επιθυμούν τη φοίτησή τους στο σχολείο μας για τις διακρίσεις του, για το υψηλού επιπέδου διδακτικό προσωπικό και για το «βαρύ» ιστορικά όνομά του, αναγκάζονται να αναζητήσουν, προτάσσοντας το θέμα της ασφάλειας και της υγείας των παιδιών τους, άλλη σχολική στέγη.

Κύριε Δήμαρχε,

Φοβούμαι ότι τη χρονίζουσα αυτή κατάσταση εκ των πραγμάτων τη γνωρίζετε μόνον επιφανειακά, το δικό μας όμως καθημερινό εκπαιδευτικό βίωμα μας φέρνει αντιμέτωπους με μια ζοφερή πραγματικότητα που μας πνίγει, μας απογοητεύει και μας προβληματίζει για τη στάση της πολιτείας και των επίσημων φορέων της. Είναι δυνατόν στο κέντρο του Δήμου Ηρακλείου, στο κέντρο δηλαδή της Περιφέρειας Κρήτης να σωρεύεται ένας τέτοιος ερειπιώνας, ορατός από την πλατεία Ελευθερίας και να μην «ιδρώνει» κανείς; Περιποιεί τούτο τιμή για την εκπαιδευτική κοινότητα, το Δήμο και την Περιφέρεια;

Επειδή λοιπόν κύριε Δήμαρχε δεν έχουμε συμβιβαστεί, όπως και εσείς υποθέτω, με αυτήν την αντιαισθητική εικόνα και την ιδέα της εγκατάλειψης και της αδιαφορίας απέναντι σε έναν ιστορικό εκπαιδευτικό χώρο που σφράγισε γενιές και γενιές Ηρακλειωτών και Κρητών γενικότερα, σας καλούμε στο αμέσως προσεχές διάστημα να παρέμβετε προσωπικώς και να δεσμευτείτε δημοσίως ώστε να δοθεί άμεση λύση στο χρονίζον κτηριακό πρόβλημα του Καπετανάκειου. Η μέγγενη της γραφειοκρατίας δεν είναι πιο δυνατή και πιο τίμια από την προσωπική και πολιτική βούληση ενάρετων και άξιων πολιτικών ανδρών στους οποίους ασφαλώς συγκαταλέγεστε.

Κύριε Δήμαρχε,

Είναι όχι απλώς πολιτική υποχρέωση έναντι των δημοτών και των νέων γενιών αλλά πρωτίστως ηθική και πνευματική υποχρέωση η επίλυση του κτηριακού προβλήματος του σχολείου μας, άλλως η διαφαινόμενη συρρίκνωση του εκπαιδευτικού αυτού χώρου θα βαραίνει τις συνειδήσεις όλων που δεν τόλμησαν ή δεν θέλησαν να δουν αξιακά το παρόν και το μέλλον αυτού του τόπου, σεβόμενοι την ιστορία του και τους ανθρώπους του. Το Καπετανάκειο απαιτεί τώρα λύση! «Είναι καιρός να είναι καιρός» που λέει ο ποιητής. Ας μη δυσκολεύουμε κι άλλο το δικαίωμα των παιδιών και των δημοτών στην ποίηση της γνώσης και της μόρφωσης, στην ποίηση του σχολείου. Περιμένουμε την άμεση και δεσμευτική απάντησή σας. Σε ό,τι δε μας αφορά, είμαστε υποχρεωμένοι να προβούμε σε περαιτέρω κινητοποιήσεις ώστε να αναδείξουμε για μια ακόμη φορά το πρόβλημα του σχολείου μας στην κοινωνία του Ηρακλείου, με την αισθητική και τη φιλοπρόοδη διάθεση της οποίας δεν συνάδει αυτός ο σχολικός ερειπιώνας, αυτός ο χρονίζων και προκλητικός εμπαιγμός.

Με τιμή

Ο Διευθυντής

Μηλάκης  Μανόλης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News