default-image

Συλλογή τροφίμων, ρούχων και φαρμάκων για τους πρόσφυγες

Κρήτη
Συλλογή τροφίμων, ρούχων και φαρμάκων για τους πρόσφυγες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε συλλογή τροφίμων, ρούχων και φαρμάκων, για την κάλυψη των αναγκών των προσφύγων που βρίσκονται στα αιγαιοπελαγίτικα νησιά και στα σύνορα, προχωρούν οι κοινωνικές δομές του Ηρακλείου. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ηρακλείου, του Κοινωνικού Ιατρείου και του Φαρμακείου Αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες.

Ήδη οι κοινωνικές δομές του Ηρακλείου έχουν ολοκληρώσει τη δεύτερη αποστολή στη Λέρο και έχουν έρθει σε επικοινωνία με τις ομάδες αλληλεγγύης στα νησιά (Μυτιλήνη, Χίο, Κω, Λέρο) και στην Ειδομένη, με τους Γιατρούς του Κόσμου, τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, για να λάβουν ενημέρωση για τις ανάγκες που υπάρχουν.

Ο νέος κύκλος αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες με τη συλλογή τροφίμων, ρούχων και φαρμάκων ξεκίνησε χθες Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου στο Πολύκεντρο Νεολαίας και θα συνεχιστεί έως το τέλος του μήνα κατά τις ώρες 7 έως 9 μ.μ. εκτός από το σαββατοκύριακο.

Συγκεκριμένα στην πίσω αυλή του Πολύκεντρου Νεολαίας του Δήμου Ηρακλείου στην οδό Ανδρόγεω (δίπλα στο Κ.Ε.Π. πίσω από τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου) συγκεντρώνονται:

• ρούχα: αντρικά, παιδικά, γυναικεία

• παπούτσια, κάλτσες, καπέλα, αντηλιακά

• υπνόσακοι, σκηνές, υποστρώματα, πετσέτες και σεντόνια, κουβέρτες

• είδη προσωπικής υγιεινής (σαμπουάν, σαπούνια, σερβιέτες, ξυραφάκια, χαρτιά υγείας, οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες)

• βρεφικά είδη: γάλατα σε σκόνη, κρέμες σκόνη ή βαζάκια, πάνες, μωρομάντιλα, κρέμες για συγκάματα

• τρόφιμα έτοιμα όπως: μπισκότα, κράκερς, κριτσίνια, μπάρες δημητριακών, παξιμάδια, ξηρούς καρπούς, παστέλια, σταφίδες, αποξηραμένα φρούτα, ατομικούς χυμούς και ατομικά γάλατα. Σημείωση: τρόφιμα όπως μακαρόνια και όσπρια (και γενικά οτιδήποτε χρειάζεται μαγείρεμα) δεν μπορούν να σταλούν γιατί στα νησιά και στα σύνορα δεν υπάρχουν αρκετοί εθελοντές αλλά ούτε και οι υποδομές για μαγείρεμα τόσων μερίδων

• φάρμακα για ενήλικες και παιδιά:

1. Αναλγητικά, αντιπυρετικά (π.χ. Depon ή Panadol tabl και σιρόπι)

2. Αντιβιοτικά (Augmentin, Ciprofloxacin, Ceclor κ.λπ.)

3. Αντιφλεγμονώδη (π.χ. Mesulid, Voltaren)

4. Αντιδιαρροϊκά (Immodium)

5. Αντισταμινικά (π.χ. Aerius, Xozal)

6. Betadin - Fusicort cream - Aerolin inhaler - Salospir

7. Συμπληρώματα διατροφής /βιταμίνες

8. Γάζες

Στο κάλεσμά τους για τη συγκέντρωση αγαθών για τους πρόσφυγες οι εκπρόσωποι των κοινωνικών δομών αναφέρουν τα εξής:

«Μετά την απρόσμενα μεγάλη συμμετοχή της κοινωνίας της πόλης μας στο κάλεσμα αλληλεγγύης που απευθύναμε πριν από ένα μήνα για συλλογή πραγμάτων για τους πρόσφυγες στη Λέρο και αφού ολοκληρώσαμε και τη δεύτερη αποστολή στη Λέρο, ξαναβρισκόμαστε για να συνεχίσουμε, εμψυχωμένοι και πιο πλούσιοι σε ανθρώπινο δυναμικό.

Έχουμε επικοινωνήσει με τις ομάδες αλληλεγγύης στα νησιά (Μυτιλήνη, Χίο, Κω, Λέρο) και στην Ειδομένη, με τους Γιατρούς του Κόσμου, τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, για να μας ενημερώσουν για τις ανάγκες που υπάρχουν.

Σ' αυτήν την τραγική συγκυρία η αλληλεγγύη είναι η επιβεβλημένη από τη συνείδησή μας, κοινωνική και πολιτική στάση. Ωστόσο, ό,τι κι αν κάνουμε, όσο κι αν προσφέρουμε, δε θα είναι ποτέ αρκετό, δε θα είναι ποτέ η λύση στο δράμα των προσφύγων, αν δεν κατονομάσουμε την αιτία του κακού και παλέψουμε για την ανατροπή του.

Η αιτία είναι ο πόλεμος και οι δυτικές χώρες έχουν συμβάλει τα μέγιστα στον εμφύλιο της Συρίας, όπως και σε όλες τις εμπόλεμες ζώνες στην περιοχή. Αρκεί να διαβάσει κανείς την πρόσφατη έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, για να διαπιστώσει πως σχεδόν όλες οι χώρες από τις οποίες αναχωρούν οι μεγαλύτερες ομάδες προσφύγων έχουν δεχτεί πρόσφατα την άμεση στρατιωτική παρέμβαση των ΗΠΑ ή κάποιας ευρωπαϊκής χώρας ή την έμμεση συμβολή τους στις πολυετείς συρράξεις. Στις τρεις πρώτες θέσεις της λίστας βλέπουμε: Συρία, Ιράκ, Αφγανιστάν. Αναλυτές κάνουν λόγο για τη μεγαλύτερη μετατόπιση πληθυσμού μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην Τουρκία έχουν καταγραφεί πάνω από 2 εκατομμύρια Σύριοι πρόσφυγες, ενώ 1,2 εκατoμμύρια βρίσκονται στο Λίβανο. Περισσότεροι από 260.000 έχουν περάσει το 2015 δια θαλάσσης από την Ελλάδα.

Οι δυτικές χώρες θα πρέπει επιτέλους να πάρουν θέση και να πάψουν να υποκρίνονται τις αλληλέγγυες ανοίγοντας προσωρινά τα εσωτερικά σύνορα της Ε.Ε. μετά από την κατακραυγή των κοινωνιών τους για τα πνιγμένα παιδάκια, ενώ ουσιαστικά εξακολουθούν να παραμένουν οχυρωμένες πίσω από τείχη και φράχτες, πίσω από τις ξενοφοβικές συνθήκες του Δουβλίνου ΙΙ και ΙΙΙ, και από τη μικροπολιτικά χρήσιμη -αλλά μακροπρόθεσμα εξαιρετικά επικίνδυνη - άνοδο των φασιστικών ιδεοληψιών.

Δεν είναι απάντηση το επιλεκτικό και προσωρινό άνοιγμα των εσωτερικών συνόρων της Ευρώπης-φρούριο.

Η δική τους πολιτική απάντηση μπορεί και οφείλει να είναι μόνο μία. Να σταματήσει ο πόλεμος.

Η δική μας απάντηση είναι επίσης μόνο μία. Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ».

Από την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου μέχρι την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου και ώρες 19.00-22.00, εκτός Σαββάτου και Κυριακής, στην πίσω αυλή του Πολύκεντρου Νεολαίας του Δήμου Ηρακλείου στην οδό Ανδρόγεω (δίπλα στο Κ.Ε.Π. πίσω από τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου) συγκεντρώνουμε τρόφιμα, ρούχα και φάρμακα.

Απευθυνόμαστε και πάλι σε σας, τους συμπολίτες μας, για να ενισχύσετε αυτήν την προσπάθεια. Ζητάμε με κάθε τρόπο τη συμμετοχή σας. Έχουμε ανάγκη από άτομα για βάρδιες, για υλικά συσκευασίας (κούτες), για μεταφορά.

Επίσης, απευθυνόμαστε στο Δήμο Ηρακλείου, στο Ε.Κ.Η, στον Ιατρικό και Φαρμακευτικό Σύλλογο, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο ΙΤΕ, στα νοσοκομεία και τις κλινικές της πόλης μας (δημόσια και ιδιωτικά), σε συλλόγους, σωματεία, φορείς, πολιτικές και πολιτιστικές ομάδες και βεβαίως στις αλληλέγγυες κοινωνικές συλλογικότητες.

Για επικοινωνία: 6973.314.546 και [email protected]

Η αλληλεγγύη είναι ο μόνος δρόμος και η συλλογική διαδρομή η ομορφότερη».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News