Ειδήσεις

Ένας αγρότης ζωγραφίζει για την Ελλάδα

Από τα πρώτα σχολικά χρόνια πάντοτε γέμιζε τις σελίδες των βιβλίων και των τετραδίων του με ζωγραφική, αποτυπώνοντας ό,τι έβλεπε. Λίγο αργότερα είχε αναλάβει να ζωγραφίζει τα πανό στις καταλήψεις.

Με μια ιδιαιτερότητα στο ασπρόμαυρο, διαμόρφωσε το σημερινό προσωπικό του στυλ με ραπιδογράφο, χωρίς να ξεχάσει την επαρχία και τη γη που τον μεγάλωσε. Αν και παραμένει ακόμη ενεργός αγρότης, διατηρώντας και αμπέλι και ελιές, ο Αλέξανδρος Μετζάκης από το Βενεράτο Ηρακλείου συνεχίζει ακόμη και σήμερα και ζωγραφίζει.

Το φρούριο του Κούλε στις αρχές του 20ού αιώνα. Διακρίνεται ο οθωμανικός φάρος που πλέον έχει κατεδαφιστεί.

Μάλιστα, πρόσφατα στην Αμερική δημιούργησε μια σειρά έργων από την Ελλάδα και τοπία από τη Νέα Υόρκη, όπου διέμενε. Πήρε μέρος σε πολλά φεστιβάλ της ελληνικής ομογένειας. Ακόμη πραγματοποίησε έκθεση τον περασμένο Νοέμβριο στην Αστόρια της Νέας Υόρκης, με τη στήριξη της Ομογένειας και του Συλλόγου Κρητών Μίνωα.

Όπως μας εξηγεί, «ο ραπιδογράφος είναι ένα ιδιαίτερο εργαλείο που μπορείς να αποτυπώσεις με ακρίβεια τη λεπτομέρεια με το μελάνι. Είναι πολύ χρονοβόρο, ώστε πολλοί δε χρησιμοποιούν καθόλου αυτήν την τεχνική». Αμερικάνοι ζωγράφοι, πάντως, αγόρασαν αρκετά έργα του.

Διάδρομος με τους χαρακτηριστικούς μινωικούς πίθους από το ανάκτορο της Φαιστού

Με αγάπη και φιλοξενία τον αντιμετώπισαν τόσο οι ομογενείς, όσο και οι φιλότεχνοι Αμερικάνοι. Ορισμένοι δε νόμιζαν πως τα έργα του ήταν ασπρόμαυρη φωτογραφία και μπερδεύονταν από τη λεπτομερή δουλειά του.

«Με ξεκουράζει να κάθομαι το βράδυ, να ακούω μουσική από τον τόπο μου και να αποτυπώνω ελληνικά τοπία. Εμπνέομαι πάντοτε και συναισθηματικά όταν λείπω από την Ελλάδα και ζωγραφίζω για τον τόπο μας».

Ο Αλέξανδρος Μετζάκης δεν περιορίζεται μόνο στην αποτύπωση, αλλά και στο σμίλεμα της πέτρας και στο χτίσιμο με παραδοσιακό τρόπο. «Δουλεύω την πέτρα παραδοσιακά κι έχω φτιάξει πολλά πετρόκτιστα σπίτια, κάνω αναπαλαιώσεις, χτίζω και παραδοσιακούς ξυλόφουρνους με πολλές τεχνικές».

Τα ερείπια του μεγαλοπρεπούς ναού του Αγίου Τίτου στην αρχαία Γόρτυνα

Αξιοποιώντας τις δυνάμεις στην αποτύπωση και τις σχέσεις που έχει με την πέτρα αποτύπωσε σμιλεύοντας έναν δάκτυλο που μπαίνει σε όλες τις υποθέσεις, τη γη που βουλιάζει κι έναν μανδύα που τα σκεπάζει όλα. Ήταν ένα γλυπτό με τα δρώμενα της εποχής που παρουσίασε παίρνοντας μέρος στο Διεθνές Συμπόσιο Γλυπτικής στο Βενεράτο. «Το δούλευα 20 ημέρες και είχε καταπληκτικό αποτέλεσμα».

Πολλά του έργα βρίσκονται στην Κύπρο, ενώ είναι καταπληκτικός γελοιογράφος. Υπάρχουν έργα του σε πολλές βιβλιογραφίες στην Κρήτη, σε ιδιωτικές εκθέσεις και σε μουσεία. Επίσης, πολλά έργα του υπάρχουν σε μοναστήρια του νομού Ηρακλείου, όπως στην Παλιανή, στο Γοργολαΐνη, στον Αϊ Γιώργη τον Επανωσήφη, αλλά και σε όλο το νησί, όπως στο Αρκάδι, καθώς έχει κάνει μια σειρά από μοναστήρια, αποτυπωμένα από παλιές φωτογραφίες, γκραβούρες της εποχής ή ακόμη και όπως στέκονται σήμερα.

Η Μονή Αρκαδίου, επίσης στις αρχές του 20ού αιώνα, λίγο μετά την αναστήλωσή της

Σκίτσα... σε μπλουζάκια

Παράλληλα ο κ. Μετζάκης βοηθά τους πολιτιστικούς συλλόγους αφιλοκερδώς για να φτιάξουν ένα σήμα κατατεθέν για το χωριό τους που μπορούν να το εκμεταλλευτούν σε λεύκωμα ή σε μπλουζάκια, όπως για παράδειγμα έχει κάνει στο χωριό Άγιος Θωμάς. Τέλος, σκοπεύει να πάει και σε άλλες χώρες της Αμερικής. «Να συνεχίσω το έργο μου για την Ελλάδα εκτός Ελλάδας», όπως χαρακτηριστικά μας αναφέρει. Από την πλευρά μας του ευχόμαστε ολόψυχα να διαπρέψει.

Ιωάννα Βλαχάκη

Σχόλια