default-image

Νέα εγκύκλιος Σαββαΐδου για το ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

Οικονομία
Νέα εγκύκλιος Σαββαΐδου για το ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ζητήματα που άπτονται της εφαρμογής του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση διευθετεί εγκύκλιος που εξέδωσε χθες η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου.

Με την απόφαση δίνεται η δυνατότητα να υποβληθούν συμπληρωματικά τιμολόγια και δηλώσεις ΦΠΑ για τιμολόγια που εκδοθήκαν από τις 20 Ιουνίου έως τις 16 Οκτωβρίου.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την απόφαση:

α. Τα συμπληρωματικά φορολογικά στοιχεία για την επίρριψη του ΦΠΑ μπορούν να εκδοθούν μέχρι τις 23 Οκτωβρίου 2015. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται για αρχικά στοιχεία με ημερομηνία έκδοσης από 20 Ιουλίου 2015 έως 16 Οκτωβρίου 2015.

β. Τα συμπληρωματικά φορολογικά στοιχεία καταχωρούνται στη δήλωση ΦΠΑ της φορολογικής περιόδου εντός της οποίας ο φόρος νόμιμα οφείλεται.

γ. Οι εν λόγω δηλώσεις ΦΠΑ, ανεξάρτητα αν είναι αρχικές ή τροποποιητικές υποβάλλονται μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2015 σε έντυπη μορφή στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. χωρίς την επιβολή τόκου, προστίμων και λοιπών κυρώσεων.

Σήμερα, καταγράφεται το εξής παράδοξο: Οι διατάξεις νομού για την επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση με συντελεστή 23% ισχύουν κανονικά πάρα το γεγονός ότι όλα τα κόμματα που διεκδικούν την εξουσία έχουν πει ότι θα τον καταργήσουν, με το ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα να ζητά την αναστολή του μέτρου από την υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση δεν εξέδωσε την ΠΝΠ που αναμενόταν, με αποτέλεσμα το φίδι από την τρυπά να βγάλει η ΓΓΔΕ, παρατείνοντας την προθεσμία υπαγωγής στο καθεστώς ΦΠΑ έως τις 16 Οκτωβρίου. Έτσι όμως, οι επιχειρήσεις ήταν «μισοπαράνομες», αφού κανονικά έπρεπε να κόβουν τιμολόγια με ΦΠΑ βάσει του νομού, αλλά πατώντας στην παράταση απέφευγαν τη σχετική υποχρέωση. Με την νέα απόφαση Σαββαΐδου, καλύπτονται με το τρικ της υποβολής συμπληρωματικών δηλώσεων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News