Ειδήσεις

Άοσμο και άχρωμο το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών

Πολύ κακό για το τίποτε ήταν τελικά το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών, που ξεκίνησε λίγο πριν τις 9:30 μ.μ. και ολοκληρώθηκε περίπου δέκα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα.

Το ντιμπέιτ ήταν άνευρο, "σούπα" και μάλλον δεν προσέφερε στους ψηφοφόρους μια ευκαιρία να συγκρίνουν τις θέσεις των κομμάτων στα βασικά ζητήματα.

Στο ντιμπέιτ συμμετείχαν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων, με τα "φώτα" να πέφτουν στον Αλέξη Τσίπρα και τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, οι οποίοι διασταύρωσαν τα "ξίφη" τους ελπίζοντας να εξασφαλίσουν οφέλη στην εκλογική μάχη.

Επρόκειτο για μία άνευρη, στερούμενη ουσίας διαδικασία, με ερωτήματα τα οποία δεν προκάλεσαν τίποτε περισσότερο από... χασμουρητά και τους πολιτικούς αρχηγούς στο μεγαλύτερο μέρος να αντιμετωπίζουν διεκπεραιωτικά και... ίσως και βαριεστημένα ακόμη το ρόλο τους σε αυτήν τη διαδικασία.

Τα πράγματα... "ζωντάνεψαν" λίγο πριν τον τέλος, στον πρώτο "ελεύθερο" γύρο των πολιτικών αρχηγών, όταν ο Πάνος Καμμένος επιτέθηκε με σκαιό τρόπο στον Βαγγέλη Μεϊμεράκη. Ήταν η μοναδική φάση όπου τα αίματα "άναψαν", ενώ λίγη ώρα πιο πριν ο Αλέξης Τσίπρας - που γενικώς ήταν εξαιρετικά υποτονικός και... εξαφανισμένος - προκάλεσε την μήνι της Όλγας Τρέμη, όταν αναφέρθηκε σε ζητήματα των τηλεοπτικών σταθμών. Ο δημοσιογράφος που συντόνιζε τη συζήτηση δεν επέτρεψε στην κ. Τρέμη να παρέμβει και της ζήτησε να τηρήσει τη διαδικασία.

Και φάρσα για βόμβα

Ένταση επικράτησε στην ΕΡΤ της Αγίας Παρασκευής, αφού ένα τηλεφώνημα για βόμβα έφερε τα πάνω κάτω. Επιτόπου έσπευσε η Αντιτρομοκρατική με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά και έψαξαν στους χώρους του Ραδιομεγάρου για τη βόμβα.

Το τηλεφώνημα προσδιόριζε ότι η βόμβα θα εκραγεί στις 10:30 αλλά η ώρα παρήλθε προ πολλού και οι Αρχές βεβαιώθηκαν ότι πιθανότατα πρόκειται για φάρσα, ωστόσο η Αντιτρομοκρατική παρέμεινε στο κτίριο.

Ας δούμε τι είπαν οι πολιτικοί αρχηγοί στους τρεις πρώτους κύκλους ερωτήσεων:

Ο πρώτος κύκλος

Αρχικά ρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, από την Όλγα Τρέμη.

Η δημοσιογράφος του Μega απηύθυνε ερώτηση στον Αλέξη Τσίπρα για τις προεκλογικές του δεσμεύσεις που δεν υλοποιήθηκαν και ρώτησε γιατί ο πολίτης θα πρέπει να ξαναψηφίσει το ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως η κυβέρνησή του κατάφερε να σταθεροποιηθεί η οικονομία με τη συμφωνία των δανειστών και να μειωθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Δήλωσε επίσης πως η κυβέρνηση πήρε 35 δισεκατομμύρια από το πακέτο Γιούνκερ για την ανάπτυξη - 25 δισεκατομμύρια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως σε αυτή τη μάχη δεν κατάφεραν να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους, αλλά η μάχη είναι μπροστά. Η Όλγα Τρέμη επανήλθε με ερώτηση προς τον Αλέξη Τσίπρα για την επιλογή Βαρουφάκη κι αν ήταν λανθασμένη.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως σε αυτή τη δύσκολη μάχη υπήρξαν επιλογές που μπορεί να είχαν μία δυναμική, αλλά στη συνέχεια υπήρξαν λάθη, αλλά διορθώθηκαν.

Η απάντηση Μεϊμαράκη

Ακολούθως, ο Αντώνης Σρόιτερ θύμισε στον Ευάγγελο Μεϊμαράκη τις δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας και τον ρώτησε εάν πρέπει να ψηφίσει ο κόσμος τη Ν.Δ. αφού και αυτοί δεν υλοποίησαν τις δεσμεύσεις τους.

Ο κ. Μεϊμαράκης απάντησε πως η Νέα Δημοκρατία προσπάθησε να κάνει πολλά από αυτά που υποσχέθηκε. Σημείωσε πως η Ν.Δ. μείωσε τον ειδικό φόρο στο πετρέλαιο και την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης κατά 30%.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, «εάν η διακυβέρνηση δεν είχε διακοπεί βιαίως από τον Αλέξη Τσίπρα τότε θα είχαν υλοποιηθεί οι περισσότερες δεσμεύσεις», ενώ κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως διώχνει τους επενδυτές από τη χώρα.

Επανήλθε ο κ. Σρόιτερ λέγοντας πως και σε αυτές τις εκλογές εάν είναι πρώτο κόμμα η Ν.Δ. πάλι δε θα έχει αυτοδυναμία, με τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη να εξηγεί πως η Ν.Δ. δεν έχει δώσει υποσχέσεις, όπως ότι θα σκίσει το Μνημόνιο, ρίχνοντας έτσι την πρώτη... "μπηχτή" στον Αλέξη Τσίπρα.

Λαφαζάνης για... εθνικό νόμισμα

Όπως είναι λογικό, οι ερωτήσεις στον αρχηγό της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτη Λαφαζάνη, είχαν να κάνουν με το ενδεχόμενο επιστροφής σε εθνικό νόμισμα.  

Η Μαρία Χούκλη ρώτησε τον κ. Λαφαζάνη κατά πόσο η μετάβαση στο εθνικό νόμισμα συνεπάγεται σοβαρές συνέπειες για το λαό.

Ο κ. Λαφαζάνης δήλωσε πως δεν πρέπει να τρομοκρατείται ο κόσμος και πως για το θέμα της δραχμής δεν έχει ενημερωθεί ποτέ ο κόσμος ουσιαστικά. Ξεκαθάρισε ακόμη πως η καταστροφή είναι το Μνημόνιο και μόνο αυτό.

«Η επιλογή εθνικού νομίσματος δεν είναι καταστροφή» διευκρίνισε και τόνισε πως «10 χώρες στην Ε.Ε. έχουν δικό τους νόμισμα και δεν έχουν καταστραφεί».

Η Μαρία Χούκλη επανήλθε λέγοντας στον Παναγιώτη Λαφαζάνη πως δεν απαντά ουσιαστικά, με τον αρχηγό της Λαϊκής Ενότητας να μιλά για εκτύπωση νομίσματος και πως αυτό θα βοηθήσει στην ανάπτυξη, την παραγωγή και τη μείωση της ανεργίας.

Θεοδωράκης για μνημόνιο

Η Μάρα Ζαχαρέα τόνισε στη συνέχεια στον Σταύρο Θεοδωράκη πως η οργή του κόσμου ξεχειλίζει και τον ρώτησε πώς με τη στήριξή του στο Μνημόνιο διαφέρει από τους άλλους.  

Ο κ. Θεοδωράκης δήλωσε πως το Ποτάμι δεν είχε καμιά εμπλοκή στη διακυβέρνηση της χώρας και στήριξαν το Μνημόνιο του κ. Τσίπρα γιατί η εναλλακτική ήταν πολύ χειρότερη.

Όπως είπε, όμως, θα δώσει μάχη για τη στήριξη των ασθενέστερων έστω και μέσα σε Μνημόνιο. Έκανε μάλιστα αναφορά στην ανάγκη για ισχυρή διακυβέρνηση μία ημέρα μετά των εκλογών.

Η κ. Ζαχαρέα επανήλθε ρωτώντας τον κ. Θεοδωράκη τι θα πει σε επενδυτές για να τους πείσει, με τον αρχηγό του Ποταμιού να απαντά πως στους επενδυτές θα πει πως ανάλογα με τους ανθρώπους που προσλαμβάνει θα έχει λιγότερη φορολογία.

Βρείτε τις... διαφορές Λαφαζάνη-ΚΚΕ

Η Σία Κοσιώνη ρώτησε τον κ. Κουτσούμπα ποια είναι η διαφορά του με τον κ. Λαφαζάνη.

Ο κ. Κουτσούμπας δήλωσε πως οι προτάσεις του ΚΚΕ είναι τελείως διαφορετικές από εκείνες της ΛΑΕ, γιατί το ΚΚΕ δε ζητά αλλαγές εντός των καπιταλιστικών μονοπωλίων και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πρόταση της ΛΑΕ όπως τόνισε δεν οδηγεί σε διέξοδο και θα επιβάλει νέα σκληρά μέτρα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η κ. Κοσιώνη επανήλθε ρωτώντας εάν με την πρόταση του ΚΚΕ ο λαός θα πλουτίσει.

Ο κ. Κουτσούμπας δήλωσε πως η χώρα έχει μεγάλο ορυκτό πλούτο και αγροτική παραγωγή. «Εάν αλλάξουν αυτές οι συνθήκες μπορεί να διαγράψει και μονομερώς το χρέος και να αναπτύξει την οικονομία», τόνισε συγκεκριμένα.

Καμμένος για φορολόγηση

Στη συνέχεια, ο κ. Γιομπαζολιάς στην ερώτησή του στον Πάνο Καμμένο αναφέρθηκε στη φορολόγηση ξεπερνώντας κατά πολύ το χρονικό όριο.

Ο κ. Καμμένος δήλωσε πως όσο μικρότερη είναι η φορολόγηση τόσο περισσότερα θα είναι τα έσοδα για το κράτος, ενώ αναφέρθηκε στη δράση του ως υπουργός Εθνικής Άμυνας λέγοντας πως στις επενδύσεις στα νησιά πρέπει να υπάρξει σχεδόν μηδενική φορολόγηση.

Δήλωσε ακόμη πως οι ΑΝ.ΕΛ. θα είναι εγγύηση για τον ιδιωτικό τομέα εάν είναι στην κυβέρνηση.

Επανήλθε στη συνέχεια ο κ. Γιομπαζολιάς ξεπερνώντας και πάλι το χρόνο, με τον Πάνο Καμμένο να δηλώνει πως η μεγαλύτερη αποτυχία είναι πως δεν κατήργησε η κυβέρνηση τον ΕΝΦΙΑ και πως δεν μπόρεσε να επιστρέψει τα χρήματα στους στρατιωτικούς σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ.

Θέμα το μνημόνιο και στο ΠΑΣΟΚ

Η Όλγα Τρέμη ρώτησε τη Φώφη Γεννηματά εάν μετά τις εκλογές θα συνεχίσουν στο ΠΑΣΟΚ να υποστηρίζουν το Μνημόνιο με όλα αυτά τα σκληρά μέτρα.

Γεννηματά: «Αν υπήρχε χρυσό βατόμουρο στην Οικονομία θα το έπαιρνε ο Αλέξης Τσίπρας»

Η κ. Γεννηματά δήλωσε πως η χώρα οδηγήθηκε σε ένα τρίτο μνημόνιο, ενώ είχε πρωτογενή πλεονάσματα. Δήλωσε ακόμη πως εάν υπήρχε χρυσό βατόμουρο στην οικονομία θα έπρεπε να το πάρει ο Αλέξης Τσίπρας, που εξαφάνισε τα αποθεματικά και έφερε στην πόρτα της χώρας το Grexit.

Η κ. Τρέμη επανήλθε με νέα ερώτηση. Ρώτησε την κ. Γεννηματά πώς κατηγορούν το ΠΑΣΟΚ ότι δεν έκλεισε επίτηδες την τελευταία αξιολόγηση για να φορτώσουν το μουντζούρη στον κ. Τσίπρα.

Η κ. Γεννηματά δήλωσε πως έχουν ακούσει... πολλές κατηγορίες στο ΠΑΣΟΚ.

Δεύτερη ενότητα

Στη δεύτερη ενότητα ο Αντώνης Σρόιτερ ρώτησε τη Φώφη Γεννηματά σχετικά με τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ και το πόρισμα που υπάρχει στα συρτάρια του κόμματος.

Η κ. Γεννηματά δήλωσε πως το συγκεκριμένο πόρισμα βρίσκεται στα χέρια του εισαγγελέα, ο οποίος διεξάγει έρευνες, αλλά δεν έχει στα χέρια της στοιχεία εναντίον κάποιου.

Ο κ. Σρόιτερ επανήλθε λέγοντας πως αυτό το θέμα αφορά τη διοίκηση γιατί τα χρήματα στα κόμματα είναι των Ελλήνων πολιτών.

Η κ. Γεννηματά δήλωσε πως προς το παρόν εκπληρώνονται όλες οι οικονομικές υποχρεώσεις του κόμματος.

Καμμένος για... αντάρτικο

Η Μαρία Χούκλη στη συνέχεια ρώτησε τον κ. Καμμένο εάν θα ψηφίσει τους εφαρμοστικούς νόμους ή θα σηκώσει αντάρτικο.

Ο κ. Καμμένος δήλωσε πως οι ΑΝ.ΕΛ. είναι το μόνο κόμμα που δεν έχει χάσει από τη βουλευτική του δύναμη μετά την υπογραφή του Μνημονίου. Όπως είπε προτίμησαν από το να πυροβολήσουν τη χώρα αποφάσισαν να πυροβολήσουν τα πόδια τους.

Η κ. Χούκλη επανήλθε λέγοντας: «Θα δεχόσασταν να ιδιωτικοποιηθούν υπηρεσίες του Δημοσίου;».

Εκείνος απάντησε πως εάν υπάρχουν τέτοιες υπηρεσίες δε θα είχε κανένα πρόβλημα.

Κουτσούμπας για Δημόσιο

Η Μάρα Ζαχαρέα ρώτησε το γενικό γραμματέα του ΚΚΕ εάν έχει αναλογιστεί την ευθύνη του κόμματος για τη διόγκωση του Δημοσίου

Ο κ. Κουτσούμπας δήλωσε πως «έχουμε μάθει να ζούμε σε έναν δημόσιο τομέα που έχει σαπίσει και διαφθαρεί». Όπως είπε ο δημόσιος τομέας είναι συνυφασμένος από τα επιχειρηματικά συμφέροντα τα οποία και πολλές φορές προστατεύει.

«Το ΚΚΕ μιλά για ένα δημόσιο τομέα που θα ανήκει σε ένα κράτος όπου ο λαός θα είναι στην εξουσία και θα μπορεί να τον ελέγχει», συμπλήρωσε ο κ. Κουτσούμπας και αναφέρθηκε στις τεράστιες ελλείψεις στα νοσοκομεία όπου πεθαίνει ο κόσμος και στα μεγάλα κενά στην εκπαίδευση.

Θεοδωράκης για απολύσεις στο Δημόσιο

Ακολούθως το λόγο πήρε η Σία Κοσιώνη, ρωτώντας τον Σταύρο Θεοδωράκη εάν πρέπει να γίνουν κι άλλες απολύσεις στο Δημόσιο.

Ο αρχηγός του Ποταμιού δήλωσε πως το Δημόσιο έχει 1.614 οργανισμούς ιδιωτικού δικαίου, περισσότερους από κάθε άλλη χώρα. Αυτό σημαίνει πως ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. έχουν χώρους για να βολεύουν τα παιδιά τους.

Δήλωσε ακόμη πως πρέπει να μειωθούν τα ρετιρέ στο δημόσιο τομέα, να καταργηθούν οι Πολεοδομίες και όλα να γίνονται ηλεκτρονικά. Τάχθηκε επιπρόσθετα υπέρ της αξιολόγησης.

Τέλος, ο κ. Θεοδωράκης είπε πως στο Δημόσιο πρέπει να γίνεται αξιολόγηση όχι μόνο των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και των δομών.

Η Λαϊκή Ενότητα για το Δημόσιο

Ο κ. Γιομπαζολιάς, απευθύνοντας ερώτηση προς τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, του μίλησε στον πληθυντικό, με τον αρχηγό της ΛΑ.Ε. να ρωτά προς τι... ο πληθυντικός κι εκεί κάπου να δημιουργείται μία σύγχυση με το χρονόμετρο!

Ο κ. Λαφαζάνης, ωστόσο, δήλωσε πως η ΛΑΕ θέλει ένα κράτος που να εξυπηρετεί τους πολίτες.

«Αλλά αυτό δε σημαίνει πως θέλουμε ένα κράτος της διαπλοκής αλλά το αντίθετο. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει μέσα από ένα Μνημόνιο», απάντησε χαρακτηριστικά.

Ν.Δ. και ασφαλιστικό

Η σειρά της Όλγας Τρέμη ήρθε και η ερώτηση ήταν προς τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας.

Η δημοσιογράφος τόνισε πως η Νέα Δημοκρατία ψήφισε και το τρίτο μνημόνιο που ορίζει σκληρά μέτρα για το ασφαλιστικό.

Μεϊμαράκης: «Ο Τσίπρας δε θέλει ούτε να με βλέπει!»

Ο κ. Μεϊμαράκης απάντησε πως αυτά τα μέτρα τα έφερε ο κ. Τσίπρας και η συμφωνία κρίνεται από το αποτέλεσμα. Όπως είπε ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ήδη στο θέμα των συντάξεων και πως δεν ήρθε να δώσει υποσχέσεις σε κανέναν.

Τόνισε πως πρέπει να γίνονται έλεγχοι για τη μαύρη εργασία που εάν καταπολεμηθεί θα βοηθήσει στο ασφαλιστικό, ενώ επίσης μίλησε για τις επενδύσεις και πως αυτές θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίες και θα αυξηθούν οι εισφορές.

Η κ. Τρέμη δήλωσε πως αναρωτιέται εάν πράγματι ο κ. Μεϊμαράκης θέλει να είναι ο πρωθυπουργός που θα εφαρμόσει τέτοια σκληρά μέτρα.

Ο κ. Μεϊμαράκης απάντησε πως εάν ο λαός τον επιλέξει τότε θα λάβει την εντολή και θα κυβερνήσει και κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως δε θέλει ούτε να τον δει για μία κυβέρνηση συνεργασίας.

Τσίπρας φυσικά για... Μνημόνιο

Ο Αντώνης Σρόιτερ έκλεισε τη δεύτερη θεματική ενότητα με ερώτημα προς τον Αλέξη Τσίπρα.

Στην ερώτηση για τα δεινά που φέρνει το τρίτο Μνημόνιο, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως έχει υλοποιηθεί η υπόσχεσή τους για τις 100 δόσεις και για το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση.

Ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε πως άλλη μία επιτυχία της διαπραγμάτευσης είναι πως δε θα καταργηθεί το ΕΚΑΣ και κατηγόρησε τον κ. Μεϊμαράκη και το κόμμα του πως είχαν υποσχεθεί πως θα διαπραγματευτούν και δεν το έκαναν.

Ο κ. Σρόιτερ επανήλθε στο θέμα του ΕΝΦΙΑ ρωτώντας εάν έχει πληρώσει το φόρο ή είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που έχει... ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας φόρος που τον φόρτωσε η Νέα Δημοκρατία και πως όταν πάρει μπροστά η οικονομία τότε θα καταργηθεί σταδιακά.

Τρίτη ενότητα

Στην τρίτη θεματική ενότητα, το λόγο πήρε αρχικά η Μαρία Χούκλη, με ερώτημα προς τον Αλέξη Τσίπρα.

Η κ. Χούκλη ρώτησε σχετικά με την παιδεία εάν θα εφαρμόσουν όσα έχουν υποσχεθεί στο Μνημόνιο ή θα προσπαθήσουν να επαναδιαπραγματευτούν.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως πρέπει να ενισχυθούν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης και πως πρέπει να δοθούν κίνητρα ώστε τα παιδιά να μη φεύγουν στο εξωτερικό.

Η κ. Χούκλη αναφέρθηκε στον κ. Μπαλτά και την πολιτική που ασκεί, ρωτώντας τον κ. Τσίπρα εάν σκοπεύει να καταργήσει τους νόμους του εάν το απαιτήσουν τα άλλα κόμματα με τα οποία θα συνεργαστεί.

Ο κ. Τσίπρας δεν απάντησε.

Ν.Δ. και... επανάσταση στην Παιδεία

Η Μάρα Ζαχαρέα ρώτησε τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη εάν πρέπει να γίνει μια επανάσταση στην Παιδεία για να βρει ελπίδα ο τόπος.

Ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε υπέρ της αναθεώρησης του Συντάγματος για να μπορούν να δημιουργηθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια. Αναφέρθηκε στον κ. Μπαλτά και τον κ. Τσίπρα λέγοντας πως καταργούν τα πρότυπα σχολεία.

Δήλωσε ακόμη πως ο κ. Τσίπρας μισεί οτιδήποτε ιδιωτικό, όπως έκανε και με την ιδιωτική εκπαίδευση και την εφαρμογή του 23%.

Η κ. Ζαχαρέα ρώτησε γιατί οι εκπαιδευτικοί αποσπώνται σε πολιτικά γραφεία.

Ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε πως η Ν.Δ. έχει απαγορεύσει τις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών.

Το σχέδιο Λαφαζάνη για την Παιδεία

Η Σία Κοσιώνη στη συνέχεια ρώτησε τον Παναγιώτη Λαφαζάνη αν το σχέδιό του για την Υγεία θα κυλήσει ομαλά.

«Να συμφωνήσω με την κυρία Ζαχαρέα για επανάσταση στην Παιδεία και την Υγεία. Επανάσταση στην Υγεία σημαίνει Δημοκρατία. Δεν μπορεί να γίνει αναβάθμιση χωρίς προσωπικό. Αν θέλουμε να τη χρηματοδοτήσουμε, πρέπει να φύγουμε από τη μνημονιακή θηλιά. Γι' αυτό λέμε ότι χρειάζεται εθνικό νόμισμα», απάντησε ο αρχηγός της Λαϊκής Ενότητας.

Το Ποτάμι για την Παιδεία

Ο κ. Γιομπαζολιάς, απευθυνόμενος προς τον Σταύρο Θεοδωράκη, ρώτησε σχετικά με το σχέδιο του Ποταμιού για την Παιδεία.  

«Μαθητικές ομάδες παίρνουν βραβεία στη διεθνή ρομποτική. Πώς η Παιδεία μπορεί να αναβιβάσει την καινοτομία;», απάντησε ο αρχηγός του Ποταμιού.

Και συνέχισε: «Η Παιδεία έχει πρόβλημα με τους σαμποτέρ. Θεωρούσαν ότι στο χώρο της Παιδείας θα βρουν τους χειροκροτητές στις ομιλίες τους... Ο κ. Κουράκης φρόντισε για το κομματικό του δυναμικό αλλά τα σχολεία θα ανοίξουν χωρίς δασκάλους».

«Έχω πει ότι στην Παιδεία χρειάζεται μια εθνική επιλογή. Θέλουμε έναν υπουργό Παιδείας έξω από τα κόμματα», συμπλήρωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

ΚΚΕ για ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση

Η Όλγα Τρέμη στη συνέχεια ρώτησε τον Δημήτρη Κουτσούμπα σχετικά με το ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση και την πρόταση του ΚΚΕ.

«Το ΚΚΕ ψήφισε όχι σε όλα τα προαπαιτούμενα του μνημονίου. Πολλοί άνθρωποι των λαϊκών οικογενειών αναγκάζονται να πηγαίνουν τα παιδιά τους σε φροντιστήρια. Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να καταργηθεί το 23% γιατί είναι άδικο», απάντησε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ.

«Είναι κοροϊδία να λέει κάποιος ότι χτυπάει την πλουτοκρατία με το να βάλει 23% ΦΠΑ. Η άποψη της Λαϊκής Ενότητας δεν οδηγεί σε μια νέα κοινωνία», συμπλήρωσε ακόμη.

Καμμένος για "αιώνιους φοιτητές"

Τη σκυτάλη πήρε στη συνέχεια ο Αντώνης Σρόιτερ με ερώτημα προς τον Πάνο Καμμένο για τους αιώνιους φοιτητές.

«Στο θέμα της Παιδείας είμαστε απόλυτα ξεκάθαροι. Πιστεύουμε ότι οι ασθενείς και αυτοί που δεν έχουν οικονομική δυνατότητα θα μπορούσαν να έχουν μια ανοχή...», απάντησε ο αρχηγός των ΑΝ.ΕΛ.

«Είναι απαράδεκτο το 23% ΦΠΑ στην Παιδεία. Πιστεύω όμως ότι θα βρούμε ισοδύναμα. Είμαστε ακόμα σε διαπραγμάτευση», συμπλήρωσε ο πρώην υπουργός Άμυνας.

Η Γεννηματά για τα φάρμακα

Στη συνέχεια, η Μαρία Χούκλη ρώτησε τη Φώφη Γεννηματά για τη συνταγογράφηση: «Φθηνότερο φάρμακο για τους πολίτες ή εθνική βιομηχανία φαρμάκων;».

«Πρέπει να εξασφαλίσουμε πόρους για να ζωντανέψει ξανά ο χώρος της Υγείας. Βεβαίως πρέπει να στηριχθεί η φαρμακοβιομηχανία, έχουν γίνει πάρα πολλά βήματα, είναι υγιής κλάδος με χιλιάδες εργαζομένους», απάντησε η αρχηγός του ΠΑΣΟΚ.

Για το επάγγελμα του φαρμακοποιού που ανοίγει τόνισε: «Η κυβέρνηση αυτή πέταξε λευκή πετσέτα. Θα πρέπει να συζητήσουμε τους όρους αυτούς...».

Μεταναστευτική πολιτική

Στην ερώτηση της δημοσιογράφου Μάρας Ζαχαρέας στην τέταρτη θεματική ενότητα για το μεταναστευτικό και για το τι θα έκανε αν ήταν κυβέρνηση αύριο και μάθαινε ότι φθάνουν στα ελληνικά νησιά 10.000 μετανάστες, η κ. Γεννηματά απάντησε ότι δε θα περιμένει να συμβεί αυτό αλλά θα δράσει νωρίτερα.

Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για πλήρη αδράνεια με αποτέλεσμα να μη δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές και παράλληλα να χάσει η Ελλάδα σημαντικούς πόρους από την Ε.Ε. που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

«Αν είμαστε αύριο κυβέρνηση θα πρέπει να πείσουμε ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό όχι ελληνικό. Η Ελλάδα δεν αντέχει μόνη της να το αντιμετωπίσει. Γι αυτό ζητήσαμε διακομματική συνεργασία», τόνισε.

Στην ερώτηση της κ. Ζαχαρέα ποια είναι για το ΠΑΣΟΚ η ρεαλιστική πρόταση για το μεταναστευτικό, η κ. Γεννηματά απάντησε ότι είναι η ριζική αλλαγή της πολιτικής της Ε.Ε. και η άμεση πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την προστασία των ελληνικών νησιών.

«Το θέμα των προσφύγων πρέπει να αντιμετωπιστεί με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην προστασία των ελληνικών νησιών. Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει άμεσα πρωτοβουλία για την ανάδειξη των ελληνικών νησιών γιατί τώρα κλείνονται τα πακέτα και το πρόβλημα θα το βρούμε μπροστά μας», κατέληξε.

Καμμένος: «Το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι πρόσφυγες αλλά και οι λαθρομετανάστες»

«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες διαφώνησαν με το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια, και το καταψηφίσαμε, αλλά στο θέμα με τους πρόσφυγες η κυβέρνηση ενέργησε σωστά, τα πλοία που μπήκαν για να εκτονωθεί η κατάσταση στα νησιά ήταν και δική μας άποψη», επισήμανε ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. Πάνος Καμμένος, απαντώντας σε ερώτηση για το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα.

«Εμείς λέγαμε για την κατάργηση του Δουβλίνο ΙΙ και μας λοιδόρησαν. Σήμερα το προτείνει η κυρία Μέρκελ», ανέφερε ο Πάνος Καμμένος, για να συμπληρώσει ότι «το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι πρόσφυγες, αλλά και οι λαθρομετανάστες». Επιπλέον, ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. πρότεινε να υπάρξουν άμεσα μέτρα για τα νησιά (Λέσβος και Κως): να τεθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να ενισχυθούν οικονομικά και να υπάρξουν επιπλέον πλοία που θα μεταφέρουν τους πρόσφυγες, (ενώ πάνω σε αυτά να γίνει και η καταγραφή τους).

Εξάλλου, ο Πάνος Καμμένος ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι εκμεταλλεύτηκαν το θέμα και «ήρθαν να μας απειλήσουν με τους πρόσφυγες, καθώς σε περίπτωση που βγαίναμε από την Ε.Ε. όλοι αυτοί θα έμεναν εδώ».

Λαφαζάνης: «Οι ελληνικές κυβερνήσεις στήριξαν τον πόλεμο στις χώρες των προσφύγων»

«Το ευρωπαϊκό κατεστημένο ευθύνεται για την τραγωδία που ζούμε» είπε ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης, απαντώντας σε ερώτηση του Αντώνη Σρόιτερ για το μεταναστευτικό. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης καταλόγισε ευθύνες και την υποστήριξη των υποτελών ελληνικών κυβερνήσεων, όπως τις χαρακτήρισε, οι οποίες είπε «στήριξαν τον πόλεμο», ενώ πρόσθεσε ότι «χρειάζονται μεγάλα κονδύλια για την αντιμετώπιση της κατάστασης».

Ο Αντώνης Σρόιτερ ρώτησε τον επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας εάν συμφωνεί να δοθούν στους πρόσφυγες που θέλουν να μείνουν στη χώρα μας πολιτικό άσυλο και άδειες παραμονής και αν επισκεπτόμενος πρόσφατα τα νησιά είδε Έλληνες να εκμεταλλεύονται μετανάστες όπως υποστήριξε η Τασία Χριστοδουλοπούλου. «Δεν είδα εγώ κάτι σαν αυτό που είδε η κ. Χριστοδουλοπούλου», απάντησε ο κ. Λαφαζάνης.

«Εκείνο που είδα ήταν μια τραγωδία. Είδα την κτηνωδία που ζούνε. Από εκεί και πέρα η Ευρώπη είναι η υπεύθυνη για την τραγωδία αυτή. Το ευρωπαϊκό κατεστημένο είναι αυτό που ευθύνεται για το πρόβλημα με τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους στην περιοχή, που δυστυχώς υποστήριξαν και οι υποτελείς κυβερνήσεις της χώρας μας. Εμείς έχουμε διώξει την πρεσβεία της Συρίας. Γιατί; Για να αποσταθεροποιήσουμε το καθεστώς του Άσαντ; Είχαμε πρόβλημα με το καθεστώς του Άσαντ και μας αρέσει ο τζιχαντισμός και το κύμα των προσφύγων; Αυτό που χρειάζεται είναι μεγάλο ποσά, μεγάλα κονδύλια για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα».

Κουτσούμπας: «Όλοι όσοι έρχονται να μεταφερθούν στις χώρες προορισμού τους»

«Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα ώστε όλοι οι πρόσφυγες-μετανάστες να μεταφερθούν στις χώρες προορισμού τους», απάντησε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στην ερώτηση της 4ης Ενότητας (Μεταναστευτική πολιτική-Προσφυγικό) της τηλεμαχίας των πολιτικών αρχηγών.

Ανέφερε ότι θα παρέμβει αύριο στην υπηρεσιακή κυβέρνηση προκειμένου η Κομισιόν η ίδια να διευκολύνει την καταγραφή και τη μεταφορά τους με πτήσεις τσάρτερ ή και με πλοία αν χρειαστεί.

Τόνισε ότι η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο, επισήμανε ότι η χώρα θεωρείται πύλη εισόδου στην Ε.Ε. και πρόσθεσε ότι οι στρατιωτικές επεμβάσεις, η φτώχεια και όλα αυτά που συνδέονται με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης πρέπει να αρχίσουν να λύνονται από τώρα.

Απαντώντας στη συμπληρωματική ερώτηση που αφορούσε το ενδεχόμενο ένταξης των προσφύγων στην αγροτική παραγωγή, καταρχήν επισήμανε την ύπαρξη 1,5 εκατομμυρίου ανέργων στην Ελλάδα και υπογράμμισε ότι δεν είναι αυτή η λύση.

Επισήμανε ότι η πρόεδρος των Γερμανών βιομηχάνων ζήτησε την ένταξη προσφύγων με ένα «κομμάτι ψωμί» στην παραγωγή των γερμανικών μονοπωλίων και «η Μέρκελ κατάργησε αλά καρτ το Δουβλίνο ΙΙ και άνοιξε τα σύνορα για να δουλέψουν αυτοί οι άνθρωποι για τους Γερμανούς βιομηχάνους». «Ε, όχι έτσι!» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσούμπας.

Θεοδωράκης: «Η Ευρώπη έχει μεγάλη ευθύνη και θα συγκρουστούμε μαζί της»

«Έχω καλύψει το ζήτημα δημοσιογραφικά και επαίρομαι γι' αυτό», υποστήριξε ο Στ. Θεοδωράκης. Πρόσθεσε ότι η κατάσταση στα νησιά ήταν από το καλοκαίρι τραγική και δεν έγινε τίποτα.

«Η κυβέρνηση επαίρετο εκείνες τις μέρες ότι μετακίνησε 200 μετανάστες από το πεδίο του Άρεως», σημείωσε και τόνισε: «Η Ελλάδα έχασε χρήματα και επί Ν.Δ. και επί ΣΥΡΙΖΑ. Οι εικόνες ντροπιάζουν την Ελλάδα και προσβάλλουν την Ευρώπη. Η Ευρώπη έχει μεγάλη ευθύνη. Θα συγκρουστούμε με την Ευρώπη στο ζήτημα αυτό.

Μεϊμαράκης: «Σαφώς και υπάρχουν σύνορα και πρέπει να τα φυλάμε»

Αποστάσεις από δηλώσεις βουλευτών της Ν.Δ. για το μεταναστευτικό κράτησε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης επισημαίνοντας πάντως πως «εμείς δεν έχουμε πρόβλημα να ακούγονται αυτές οι απόψεις και δε θα φιμώσουμε τους συναδέρφους μας».

Όπως είπε, «δεν είδα αυτή την ευαισθησία όταν λέγαμε ότι περιμένουν εκατομμύρια μετανάστες απέναντι, όταν λέγαμε ότι πρέπει να φυλάξουμε τα σύνορα», ενώ εξαπέλυσε επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα.

«Άκουσα με έκπληξη ότι δεν υπάρχουν σύνορα, σαφώς και υπάρχουν και πρέπει να τα φυλάμε», είπε ενώ αστειεύτηκε λέγοντας «μη χάσουμε και κάνα νησάκι τώρα επειδή δεν ξέρει πως υπάρχουν θαλάσσια σύνορα».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. τόνισε πως οι θέσεις της Ν.Δ. για το μεταναστευτικό είναι γνωστές, πως το πρόγραμμα υπάρχει, και κάλεσε τα κόμματα να μην υπόσχονται και τους πολιτικούς αρχηγούς να μην επισκέπτονται τώρα τα νησιά και να έχουν θέσεις και απόψεις.

Τσίπρας: «Αυτοί έκαναν επιχειρήσεις-σκούπα, εμείς φτιάξαμε υπουργείο»

«Φτάνει με την υποκρισία και τη στοχευμένη επίθεση κατά της κυβέρνησης», απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας στην ερώτηση για το μεταναστευτικό και σε δηλώσεις της πρώην αναπληρώτριας υπουργού Τασίας Χριστοδουλοπούλου. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι ίδρυσε χαρτοφυλάκιο για τη μετανάστευση, ενώ οι προηγούμενες κυβερνήσεις έκαναν επιχειρήσεις-σκούπα στην Ομόνοια. Η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και το Ποτάμι, είπε ο κ.Τσίπρας, «μας κατηγορούν ότι καλούμε πρόσφυγες, ενώ είμαστε μπροστά σε ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Παραλάβαμε το απόλυτο μηδέν», είπε ο κ. Τσίπρας και υπενθύμισε ότι ο ίδιος έθεσε το θέμα στην Ε.Ε. μαζί με τον κ. Ρέντσι και πετύχαμε την αναδιανομή προσφύγων, ενώ πριν υπήρχε απραξία. «Το πρόβλημα αυτό αντιμετωπίζεται με ευθύνη και όχι με λαϊκισμό», είπε ο κ. Τσίπρας.

Για την υπηρεσιακή κυβέρνηση ο κ. Τσίπρας είπε ότι κινείται στα βήματα που ετοίμασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι είναι υποκρισία να επικρίνεται η κυβέρνησή του που αντιμετώπισε το πρόβλημα με ευαισθησία.

Τσίπρας για εξωτερική πολιτική: «Πράξη ευθύνης η επαναπροσέγγιση με τη Ρωσία»

Σε ερώτηση σχετικά με την αναζήτηση εναλλακτικής λύσης στη Ρωσία, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ήταν αναγκαία η επανεκκίνηση των ελληνορωσικών σχέσεων που ήταν πράξη ευθύνης στο πλαίσιο της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής.

Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι ποτέ δεν πήγε στη Ρωσία για να ζητήσει χρήματα, γιατί, όπως είπε, γνωρίζει ότι μια χώρα που είναι υπερχρεωμένη δεν μπορεί να ζητά κάλυψη που είναι εκτός πλαισίου ευρωζώνης. Παρ' όλα αυτά, πρόσθεσε, «πήγαμε σε Ρωσία, Κίνα και αλλού για να διαμορφώσουμε συνεργασίες σε πολλά θέματα, ενεργειακά, οικονομικά και αναδείξαμε την Ελλάδα ως πεδίο σταθερότητας, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό».

Στο ερώτημα πώς θα αντιμετώπιζε μια κρίση στο Αιγαίο ευρισκόμενος στη Ρωσία, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την απορία του διερωτώμενος ότι «αν ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε Ρωσία ή Κίνα ήταν ανοιχτός σε κρίσεις;». Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι αντιμετώπισε με επιτυχία την κρίση με την Τουρκία όταν η Άγκυρα δέσμευσε μια μεγάλη περιοχή στο Αιγαίο ως πεδίο βολής. «Απέκτησε κύρος, σοβαρότητα και υπευθυνότητα στα εξωτερικά θέματα», είπε ο κ. Τσίπρας.

Μεϊμαράκης: «Η χώρα έμεινε χωρίς συμμάχους»

Απαντώντας σε ερώτηση για την εξωτερική πολιτική ο κ. Μεϊμαράκης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως «στην εξωτερική πολιτική άφησε τη χώρα χωρίς κανένα σύμμαχο» ενώ απάντησε και στα όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για το χρέος λέγοντας πως «η χώρα χρεώθηκε 90 δισ. το τελευταίο εξάμηνο και στο μνημόνιο αναφέρεται ρητά ότι δε θα γίνει τίποτα για το χρέος εκτός από ότι είχε συμφωνηθεί το 2012.

Λαφαζάνης: «Θέλουμε η Ελλάδα να έχει πολύπλευρες σχέσεις, να προχωρήσει ο αγωγός»

«Εμείς θέλουμε η χώρα να έχει πολύπλευρες σχέσεις και δεν υπάρχει τίποτε το μεμπτό να απευθυνόμαστε σε όλες τις χώρες και να προσπαθούμε, κάτω από συμφέροντες για την Ελλάδα όρους, να δανειοδοτηθούμε», ανέφερε απαντώντας σε ερώτηση της Όλγας Τρέμη, σχετική με την εξωτερική πολιτική, ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Χαρακτήρισε τεράστιο έργο την υπογραφή της συμφωνίας για το ρώσικο αγωγό. «Υπάρχει μια διακρατική συμφωνία που απαιτεί ορισμένα βήματα. Θα προχωρήσουν αυτά τα βήματα ή το έργο θα παραπεμφθεί στις καλένδες;», αναρωτήθηκε και πρόσθεσε ότι πρέπει το έργο να προχωρήσει με κάποια κοινοπραξία, ώστε να υπάρχει και άμεση χρηματοδοτική στήριξη.

Θεοδωράκης: «Να διεκδικηθούν οι αποζημιώσεις αλλά όχι ως "φτωχοί συγγενείς"»

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, ερωτηθείς για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και εάν τελικά αποδέχεται ότι αυτό πρέπει να αποτελεί ένα από τα διαπραγματευτικά χαρτιά της χώρας δεδομένων των κατηγοριών που είχε απευθύνει στη Ζωή Κωνσταντοπούλου για σχετικές δηλώσεις της, απάντησε ότι «τις μάχες πρέπει να ξέρεις πότε τις δίνεις» συμπληρώνοντας ότι το Ποτάμι πιστεύει ότι πρέπει να διεκδικηθούν οι αποζημιώσεις, το κατοχικό δάνειο, οι αποζημιώσεις για την καταστροφή ιστορικών μνημείων. «Όλα αυτά όμως δεν μπορείς να τα διεκδικήσεις σαν φτωχός συγγενής, που κάθε φορά που βρίσκεται σε δύσκολη θέση ανατρέχει στο παρελθόν επιρρίπτοντας όλες τις ευθύνες στους άλλους», πρόσθεσε. «Σαφώς υπάρχουν τομείς, απόψεις και πολιτικές στην Ευρώπη με τις οποίες συγκρουόμαστε», επισήμανε, «αλλά εμείς ξέρουμε πότε να δίνουμε τις μάχες». Στη συμπληρωματική ερώτηση ότι συνέντευξή του έφερε τον τίτλο «Οι Γερμανοί είναι φίλοι μας» και στην παρατήρηση ότι επομένως δεν είναι η στιγμή για να διεκδικήσουμε τις αποζημιώσεις, ο κ. Θεοδωράκης απάντησε ότι «Γερμανοί, Γάλλοι, Ιταλοί μπορούν να είναι σύμμαχοι και φίλοι μας, όπως και η Κίνα, η Αμερική. Η Ελλάδα δε θα τα καταφέρει αν απομονωθεί», τόνισε ο κ. Θεοδωράκης.

Κουτσούμπας: «Η Ρωσία είναι μεγάλη καπιταλιστική δύναμη, καμία σχέση με την ΕΣΣΔ»

«Τόσα χρόνια συμμετοχής της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, μόνο δυστυχία και προβλήματα αντιμετώπισε η χώρα, στα εθνικά της θέματα και στα κυριαρχικά της δικαιώματα», απάντησε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Υπενθύμισε το Κυπριακό, το Σχέδια Ανάν και άλλα παρόμοια σχέδια, τις «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο, την αμφισβήτηση της ΑΟΖ, αλλά και τη συμμετοχή της χώρας σε στρατιωτικές επεμβάσεις. «Και σε αυτή την λυκοσυμμαχία, τίποτα καλό δεν υπάρχει για τη χώρα», είπε υπεραμυνόμενος της ανάπτυξης ισότιμων σχέσεων της Ελλάδας με διάφορες χώρες.

Είπε ότι οι τζιχαντιστές πρέπει να αντιμετωπιστούν, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει από εκείνους που τους δημιούργησαν, τους εκπαίδευσαν και τους εξόπλισαν, που είναι οι Αμερικανοί και άλλοι ιμπεριαλιστές, ενώ επισήμανε ότι τώρα οι τζιχαντιστές στρέφονται και ενάντια στους δημιουργούς τους. Πρόσθεσε επίσης ότι οι τζιχαντιστές εξυπηρετούν συγκεκριμένα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα στην περιοχή.

Στη συμπληρωματική ερώτηση είπε ότι η Ρωσία είναι μεγάλη καπιταλιστική δύναμη που δεν έχει καμία σχέση με την ΕΣΣΔ και «όσοι εμφορούνται από τέτοιες αντιλήψεις να τις εγκαταλείψουν γιατί προξενούν ζημιά στον ελληνικό λαό», και πρόσθεσε ότι η Ρωσία ως ιμπεριαλιστική δύναμη ενεργεί για τα δικά της μονοπώλια και δεν υπήρχε περίπτωση να βοηθήσει οικονομικά την Ελλάδα χωρίς να ζητήσει σκληρά ανταλλάγματα.

Σε ένα παράπλευρο διάλογο, με τον κ. Λαφαζάνη, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι αν το ντιμπέιτ ήταν διαφορετικά οργανωμένο θα του απαντούσε, και του υπενθύμισε ότι, ως κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, πραγματοποιούσε επίσημα ταξίδια μαζί με τον Αλ. Τσίπρα στη Ρωσία.

Καμμένος: «Φτάσαμε στο σημείο η Ν.Δ. να επιτίθεται στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ»

«Λυπάμαι ιδιαίτερα γιατί ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας έφτασε πλέον στο σημείο να εμπλέκει αξιωματικούς με την πολιτική και να επιτίθεται στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ», τόνισε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος σχολιάζοντας σημερινή ανακοίνωση της Ν.Δ.

Σχετικά με τη δικογραφία για τα υποβρύχια, ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. ανέφερε ότι η εξεταστική επιτροπή που ζητούν οι έξι εισαγγελείς αφορά άλλη υπόθεση από την υπόθεση Τσοχατζόπουλου.

Εξάλλου, ο κ. Καμμένος επισήμανε ότι τόσο ο ίδιος ως υπουργός Άμυνας όσο και η κυβέρνηση κατέβαλαν κάθε προσπάθεια για να απελευθερωθούν τα χρήματα και να δοθούν στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ.

Γεννηματά: «Όταν χαράξαμε εθνική πολιτική παραμονής στο ευρώ μας πετροβολούσαν»

«Σήμερα από ποτέ άλλοτε επιβεβαιώνεται η εθνική γραμμή που χάραξε το ΠΑΣΟΚ από το 2010 για την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. και στην Ευρωζώνη. Αυτή τη γραμμή χαράξαμε μόνοι μας, όταν όλοι μας πετροβολούσαν», υπογράμμισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά απαντώντας στην ερώτηση της δημοσιογράφου Σίας Κοσιώνη σχετικά με τις κατηγορίες που δέχτηκε το κόμμα της με την υπογραφή του μνημονίου. «Ο άλλος δρόμος ήταν ο δρόμος της καταστροφής. Ο κ. Τσίπρας δεν έπαιξε το γεωπολιτικό χαρτί. Το τρενάκι του τρόμου του κ. Τσίπρα απομόνωσε τη χώρα», σημείωσε η κ. Γεννηματά.

Στην επόμενη ερώτηση της κ. Κοσιώνη αν ο Γιώργος Παπανδρέου θα μπορούσε να είναι σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, η κ. Γεννηματά σημείωσε μεν ότι «ο πρώην πρωθυπουργός σήκωσε ένα πολύ μεγάλο βάρος σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για τη χώρα», τόνισε, ωστόσο, ότι «είναι αντιδεοντολογικό να γίνονται τώρα συζητήσεις για θέσεις και αξιώματα, όταν, μάλιστα, ο ίδιος έχει δηλώσει πολλές φορές ότι δεν τον αφορούν». «Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να συμβάλει στην επόμενη ημέρα για αυτό ζητάμε από τον ελληνικό λαό να μας δώσει τη δύναμη», συμπλήρωσε.

Ελεύθερες ερωτήσεις δημοσιογράφων

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου Μάκη Γιομπαζολιά, αν βλέπει πέρα από την προσπάθεια επαναλειτουργία της μεγάλης κεντροαριστεράς παράταξης και συνεργασία με το «μνημονιακό» ΣΥΡΙΖΑ η απάντηση της κ. Γεννηματά ήταν ότι το ΠΑΣΟΚ θα πετύχει την ανασυγκρότησή της με τους χιλιάδες ανθρώπους που ανταποκρίνονται στο κάλεσμά του και σε αυτό που εκφράζει, το σοσιαλισμό.

«Ο κ. Τσίπρας ούτε ως λαθρεπιβάτης δεν μπορεί να περάσει από το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας. Ούτε θέλει, ούτε μπορεί», επισήμανε η κ. Γεννηματά και πρόσθεσε: «Κάθε ημέρα χιλιάδες άνθρωποι επιστρέφουν στο ΠΑΣΟΚ. Με όλους όσους ονειρευτήκαμε και αλλάξαμε μαζί την Ελλάδα τους καλώ να γυρίσουν στο σπίτι τους».

Καμμένος: «Ναι στο ΠΑΣΟΚ χωρίς "βαρίδια", να ακούσουμε το Ποτάμι για εθνικά θέματα»

«Αποδείξαμε ότι την εθνική συμφιλίωση μπορούμε να την κάνουμε πράξη. Και συνεργαστήκαμε με τον Αλέξη Τσίπρα και τα άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πολύ καλά», τόνισε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο να συνεργαστεί εκ νέου μετά τις εκλογές για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Ο κ. Καμμένος σημείωσε ότι «οι ΑΝ.ΕΛ. εκπροσωπούμε ένα κομμάτι της Κεντροδεξιάς που δεν είναι στις λίστες Λαγκάρντ και που δεν καλύπτει τον Παπασταύρου», ενώ για το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ σχολίασε: «Μακάρι το ΠΑΣΟΚ να απαλλαχτεί από τα βαρίδια, με αυτά τα βαρίδια όχι». Για το ενδεχόμενο συνεργασίας με το Ποτάμι ανέφερε: «Θέλω να ακούσω το Ποτάμι για το όνομα της Μακεδονίας, το θέμα της Θράκης και για τα ελληνοτουρκικά».

Κουτσούμπας: «Η φιλολαϊκή λύση βρίσκεται εκτός Ε.Ε.»

«Για τον κ. Γλέζο δεν έχω τίποτα να σχολιάσω, είναι το σύμβολο μιας ηρωικής εποχής - από εκεί και μετά οι πολιτικές επιλογές κρίνονται», απάντησε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ερώτηση αν ο κ. Τσίπρας πήρε την καλύτερη συμφωνία με δεδομένη τη θέση του ΚΚΕ ότι έτσι όπως είναι η κατάσταση η έξοδος από το ευρώ θα ήταν καταστροφή.

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι το ΚΚΕ είχε επισημάνει πως η πολιτική του κ. Τσίπρα οδηγούσε σε μνημόνιο και έτσι όπως εξελίχθηκε η κατάσταση δεν υπήρχε άλλη δυνατότητα. Διατύπωσε την κάθετη αντίθεση του ΚΚΕ στο ευρώ, υπενθύμισε ότι τη θέση του κόμματος για επιστροφή στο εθνικό νόμισμα τη διατύπωσε σε προηγούμενη απάντησή του και τόνισε ότι η φιλολαϊκή λύση βρίσκεται εκτός πλαισίου Ε.Ε. και καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης.

Επισήμανε επίσης ότι στην ουσία του ετέθησαν τρεις ερωτήσεις, το οποίο παραδέχθηκε και ο συντονιστής και ο ερωτών δημοσιογράφος, και παρακάλεσε να του τίθεται μία ερώτηση προς διευκόλυνση τουλάχιστον της απάντησης, καθώς όπως είπε «είναι που είναι χάλια η διαδικασία».

Λαφαζάνης: «Στήριξαν το μνημόνιο, θα συγκυβερνήσουν για να το εφαρμόσουν»

«Οι δυνάμεις που στήριξαν το Μνημόνιο θα συγκυβερνήσουν για να το εφαρμόσουν», υποστήριξε κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ενώ επανέλαβε ότι «η μόνη εναλλακτική λύση είναι το εθνικό νόμισμα για την ανασυγκρότηση της χώρας».

«Ζούμε μια φαρσοκωμωδία σε αυτή τη χώρα», είπε ο κ. Λαφαζάνης. «Γιατί μετά από κάθε εκλογική μάχη αυξάνονται τα κόμματα που τάσσονται με το μνημόνιο. Όταν μπαίνει κανείς στο μνημονιακό σωλήνα, μετά βγαίνει ομογενοποιημένος. Όσα κόμματα έχουν στηρίξει το μνημόνιο έχουν συγκυβερνήσει. Και εγώ βλέπω μετεκλογικά μια συγκυβέρνηση των μνημονιακών κομμάτων. Η εναλλακτική λύση είναι ένα εθνικό νόμισμα για να φύγουμε από τα μνημόνια και να ανασυγκροτήσουμε τη χώρα».

Θεοδωράκης: «Συνεργαστήκαμε για να περάσει η Ελλάδα τον κάβο»

Σε ερώτηση κατά πόσο εμμένει να χαρακτηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα ως «γέννημα του κομματικού σωλήνα» και «διαπλεκόμενο» ή θα το παραβλέψει ώστε το Ποτάμι να συμμετάσχει στην επόμενη κυβέρνηση, ο Σταύρος Θεοδωράκης υπενθύμισε ότι συνεργάστηκε με τον πρώην πρωθυπουργό προκειμένου η Ελλάδα «να περάσει από έναν κάβο» και να σωθεί η χώρα. «Η πατρίδα μπήκε πάνω απ' όλα. Πρώτοι είπαμε φέρε μια συμφωνία, να την υπογράψουμε πριν κλείσουν οι τράπεζες», επισήμανε, υποστηρίζοντας πως έτσι θα είχε αποφευχθεί η οικονομική καταστροφή των τελευταίων τριών μηνών. «Η προηγούμενη Βουλή έδωσε δείγμα πώς είναι όταν υποχωρούν τα κομματικά συμφέροντα» πρόσθεσε, καταλήγοντας ότι δε θεωρεί διαπλεκόμενο κάποιον που διεκδικεί την πρωθυπουργία.

Μεϊμαράκης: «Τσίπρας σημαίνει μόνιμες εκλογές»

Εμμένει στη θέση του για την ανάγκη να υπάρξει μια συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων για να βγει η χώρα από την κρίση ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ., αν και εξέφρασε την εκτίμηση πως ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί μέχρι τις εκλογές να ξαναγίνει αντιμνημονιακός, τόνισε πως «αν δεν έχουμε συνεργασίες δεν μπορούμε να βγούμε από την κρίση».

Όπως είπε «Τσίπρας ίσον μόνιμες εκλογές, αστάθεια, αβεβαιότητα», και κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «για το καλό της χώρας να κάνουμε ένα μίνιμουμ πρόγραμμα, να συμφωνήσουμε πως αυτά θα μπορέσουμε να τα υλοποιήσουμε». Μάλιστα, όπως είπε, «εγώ αν έχει χρόνο πηγαίνω στην Κουμουνδούρου να συζητήσουμε».

Τσίπρας: «Θα δημοπρατηθούν οι τηλεοπτικές άδειες-μονοπώλιο, τέλος στις ψηφιακές»

Σε ερώτηση για την κατάσταση στα ΜΜΕ, τη φορολόγησή τους, τους εργαζόμενους και τις άδειες, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην επαναλειτουργία της ΕΡΤ και τόνισε ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στην ασυδοσία, την ανομία και την αδικία. «Δεν είναι δυνατόν», είπε ο κ. Τσίπρας, «κάποιες επιχειρήσεις που τηρούν τους νόμους, να μην μπορούν να δανειστούν και άλλες να μπορούν. Εμείς», είπε ο κ. Τσίπρας, «αψηφήσαμε τον πόλεμο που μας έγινε, είχαμε το θάρρος και ζητήσαμε από τους τηλεοπτικούς σταθμούς να πληρώσουν τα χρωστούμενα», ενώ είπε ότι θα δημοπρατηθούν οι τηλεοπτικές άδειες και θα καταργηθεί το μονοπώλιο στις ψηφιακές άδειες.

Στην τελική τοποθέτησή του, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε δηλώσεις του κ. Μεϊμαράκη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρέωσε τη χώρα 90 δισ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι 86 δισ. ευρώ δεν επιβαρύνουν το χρέος, καθώς ανακυκλώνουν τα χρεολύσια, ενώ η αναδιάρθρωση του χρέους «είναι μια πραγματικότητα», είπε ο κ. Τσίπρας και αναφέρθηκε στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής για αναδιάρθρωση του χρέους. «Υπάρχει επίσης στην έκθεση του ΔΝΤ, στις δηλώσεις Ντράγκι, στην ανάλυση της Επιτροπής και ετοιμαζόμαστε γι' αυτό, τη στιγμή που η Ν.Δ. λέει ότι δεν υπάρχει θέμα», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Ελεύθερη τοποθέτηση

Α' γύρος

Τσίπρας: «Δεν είμαι οικονομολόγος, αλλά έμαθα»

«Κατανοώ ότι δεν είναι οικονομολόγος, ούτε εγώ είμαι, αλλά έμαθα» είπε ο Αλέξης Τσίπρας αποκρούοντας στην τελική τοποθέτησή του δηλώσεις του Βαγγέλη Μεϊμαράκη σχετικά με την οικονομία. Παράλληλα υπογράμμισε ότι η αναδιάρθρωση χρέους είναι πραγματικότητα και είπε: «Εμείς ετοιμαζόμαστε γι' αυτό που λέτε ότι δεν υπάρχει. Ας κρίνει ο ελληνικός λαός».

Μεϊμαράκης: «Όσο πιο πολλά δανειστείτε, τόσο πιο επώδυνα μέτρα θα φέρετε»

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει καταλάβει πως ο ίδιος γνωρίζει οικονομικά γιατί έχει σπουδάσει στο Πάντειο και διαθέτει και διδακτορικό σημείωσε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και επέμεινε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «φέσωσε» τη χώρα περίπου 90 δισ. ευρώ - εκ των οποίων τα 25 δισ. ευρώ για τις τράπεζες λόγω του δημοψηφίσματος. «Όσο πιο μεγάλο δάνειο πάρετε, τόσο πιο πολλά και επώδυνα μέτρα θα φέρετε», τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατηγορώντας τον Αλέξη Τσιπρα ότι αντίθετα επαίρεται για το ύψος της συμφωνίας. Επιτέθηκε επίσης στον Πάνο Καμμένο κατηγορώντας τον ότι κάνει προεκλογική εκστρατεία με ψέματα.

Λαφαζάνης: «Διαγκωνίζονται να δώσουν ελπίδα στην Ευρωζώνη αντί για τον τόπο»

Θυμίζοντας δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι αυτή η κυβέρνηση και αυτή η Βουλή δε θα υπογράψει τρίτο μνημόνιο, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης τόνισε ότι η Βουλή υπέγραψε τρίτο μνημόνιο, όμως αντίθετα κατηγορούνται τα μέλη της Λαϊκής Ενότητας που παρέμειναν συνεπή στις δεσμεύσεις τους.

Ταυτόχρονα δήλωσε ότι Αλέξης Τσίπρας και Βαγγέλης Μεϊμαράκης διαγκωνίζονται για το ποιος προσφέρει την καλύτερη ελπίδα για να διατηρηθεί ενιαία η Ευρωζώνη, αντί να κοιτάζουμε τα εθνικά συμφέροντα του τόπου. Και επανέλαβε το «όχι» στη λιτότητα των μνημονίων, στο ξεπούλημα της χώρας και την υποτέλεια.

Θεοδωράκης: «Κυριολεκτικά χρεοκοπημένοι ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ»

Ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέφερε ότι τα χρεοκοπημένα κόμματα της χώρας - όχι πολιτικά, αλλά οικονομικά - είναι το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι στη διάρκεια του ντιμπέιτ άκουσε ανακρίβειες.

«Χρωστούν στις τράπεζες, έχουν χρεωθεί για πανάκριβους αγώνες και κομματικούς στρατούς», τόνισε. Και σημείωσε πως το Ποτάμι δε χρωστάει πουθενά και αυτό γιατί δεν άνοιξε γραφεία-ρουσφετιού σε όλη τη χώρα. Και πρόσθεσε πως το ερώτημα σε Αλέξη Τσίπρα και Βαγγέλη Μεϊμαράκη «είναι ένα: Με ποιους θα κυβερνήσουν;».

Κουτσούμπας: «Όλοι οι άλλοι παριστάμενοι έχουν ψηφίσει μνημόνια»

«Είναι φανερό ότι ο ελληνικός λαός τα έχει δοκιμάσει σχεδόν όλα», είπε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και σημείωσε ότι στο ντιμπέιτ εκπροσωπούνται κόμματα που συγκυβέρνησαν, ενώ όλα μαζί ψήφισαν μνημόνια.

«Ο λαός πρέπει να σκεφτεί ότι υπάρχει άλλη λύση, εκτός αυτής της πολιτικής που οδηγεί σε αδιέξοδα και ο ίδιος είναι μόνιμο υποζύγιο, και τη λύση αυτή προτείνει το ΚΚΕ», πρόσθεσε.

Κάλεσε το λαό να σκεφτεί επί ζητημάτων που αφορούν την ανεργία, τη διάλυση της παραγωγής από προϊόντα που μπορούν να παραχθούν στην Ελλάδα και όμως τα ράφια γεμίζουν από ξένα ομοειδή προϊόντα, καθώς και επί ζητημάτων που αφορούν τις υποδομές και την ενέργεια της χώρας.

Καμμένος: Επίθεση στον Μεϊμαράκη για τα εξοπλιστικά και την «έξαλλη Ν.Δ.»

Ο κ. Καμμένος αξιοποίησε το χρόνο για να απαντήσει σε σχόλια του Ευ. Μεϊμαράκη και σε κατηγορίες που του απηύθυνε. «Είστε υπόδικος και να απευθυνθείτε στους έξι εισαγγελείς να σας πουν γιατί σας κατηγορούν», είπε στον πρόεδρο της Ν.Δ. Σε ό,τι αφορά τη σημερινή Ν.Δ. είπε ότι «δεν πρόκειται να συνεργαστούμε με αυτή την "έξαλλη" Ν.Δ.», κατηγορώντας τον κ. Μεϊμαράκη ότι αυτή τη στιγμή έβαλε στο κόμμα και συνεργάζεται με ανθρώπους που τον «φώναζαν μπροστάντζα» κατηγορώντας τον ότι «τα άρπαξε για τα εξοπλιστικά». Κατά τη διάρκεια που μιλούσε ο κ. Καμμένος ο κ. Μεϊμαράκης παρενέβαινε χωρίς ωστόσο να ακούγονται καθαρά τα όσα έλεγε.

Γεννηματά: «Να αντιμετωπίσουμε τη χώρα ως τη δική μας οικογένεια»

Να σταματήσουν την άγονη και στείρα, όπως είπε, αντιπαράθεσή τους και να δεσμευτούν απέναντι στον ελληνικό λαό ότι θα εξασφαλίσουν μια σταθερή και αποτελεσματική κυβέρνηση για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, κάλεσε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, στο μήνυμά της.

«Η στείρα και άγονη αντιπαράθεση δεν αφορά την ελληνική οικογένεια που βιώνει την οικονομική κρίση. Η οικογένεια είναι το κύτταρο της ελληνικής κοινωνίας. Εκεί συναντιούνται τέσσερις γενιές. Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον», επισήμανε η κ. Γεννηματά ενώ κατέληξε: «Οι συνενώσεις είναι δύσκολη δουλειά. Σας καλώ να αντιμετωπίσουμε τη χώρα ως δική μας οικογένεια. Το έχουμε υποχρέωση να το κάνουμε. Το πετύχαμε το προηγούμενο διάστημα, μπορούμε να το κάνουμε και πάλι».

Β' γύρος - τελική τοποθέτηση

Γεννηματά: «Να σκίσουν το λαϊκισμό και τη δημαγωγία»

Στην τελική της τοποθέτηση η κ. Γεννηματά είπε ότι μνημόνιο-αντιμνημόνιο ανήκει οριστικά στο παρελθόν. Κάλεσε το ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ. να σκίσουν το λαϊκισμό και τη δημαγωγία, όπως είπε, συμπληρώνοντας ότι η ελπίδα που πρέπει να επιστρέψει στην ελληνική οικογένεια. «Χρειάζεται συνεργασία, γι' αυτό ζητάμε τη δύναμη του ελληνικού λαού για να γίνουμε η τρίτη δύναμη, ο καταλύτης που θα εγγυηθεί τη σταθερότητα. Για να στηρίξουμε όσους γνώρισαν το σκληρό πρόσωπο της κρίσης», είπε. Τέλος διαβεβαίωσε ότι ξέρει να κάνει σκληρές διαπραγματεύσεις και θα τιμήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Καμμένος: «Πήραμε πίσω το αγγλικό δίκαιο και την ελπίδα για το αύριο»

Ο κ. Καμμένος είπε ότι οι ΑΝ.ΕΛ. γεννήθηκαν μέσα από τα μνημόνια και τη σύγκρουση μαζί τους. Στήριξαν μία κυβέρνηση της Αριστεράς, που δεν είχε όμως σχέση με τα σκάνδαλα. «Οι εργαζόμενοι», είπε, «έχουν χάσει μεγάλο κομμάτι από τα εισόδημά τους. Βρεθήκαμε προ μίας συμφωνίας που δεν είμαστε ευτυχείς που υπογράψαμε, πήραμε όμως πίσω το αγγλικό δίκαιο και αυτό δίνει ελπίδα για το αύριο».

Με Ρίτσο έκλεισε ο Κουτσούμπας: «ΚΚΕ: Σεμνή υπογραφή του λαού μας στις λεωφόρους του μέλλοντος»

«Απευθυνόμαστε στον εργαζόμενο λαό, στους νέους και τις νέες, σε όσους έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. εξαιτίας των αντιλαϊκών πολιτικών τους και πήγαν στο ΣΥΡΙΖΑ, ελπίζοντας σε κάτι καλύτερο, είδαν τις ελπίδες τους να διαψεύδονται και τώρα ψάχνουν αποκούμπι», είπε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στο β' σκέλος της 7ης ενότητας της τηλεμαχίας των πολιτικών αρχηγών.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας κάλεσε όλους αυτούς τους πολίτες να μην επιστρέψουν στο ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ., ούτε να στηρίξουν το ΣΥΡΙΖΑ ή άλλα κόμματα που λειτουργούν ως αναχώματα και θα «βάλουν πλάτη» σε μια αντιλαϊκή πολιτική.

Απευθύνθηκε σε όσους ψήφισαν παλαιότερα το ΚΚΕ, και κατόπιν ψήφισαν άλλα κόμματα και τους κάλεσε αφού σκεφτούν τι επιπτώσεις είχαν οι επιλογές τους στην ίδια τους τη ζωή, να συμπαραταχθούν με το ΚΚΕ.

«Με τις κοκορομαχίες που είδαμε απόψε δε σημαίνει ότι δε θα σχηματιστεί κυβέρνηση την επομένη των εκλογών, αλλά θα είναι κυβέρνηση που θα εφαρμόσει τα μνημόνια, θα είναι κυβέρνηση αντιλαϊκή», είπε ο Δημ. Κουτσούμπας.

Κάλεσε το λαό να ενισχύσει όσο το δυνατόν περισσότερο το ΚΚΕ, στο δρόμο της ανατροπής. Ο γ.γ. της Κ.Ε. του κόμματος ολοκλήρωσε το μήνυμά του με το στίχο του Γιάννη Ρίτσου «ΚΚΕ: Σεμνή υπογραφή του λαού μας στις λεωφόρους του μέλλοντος».

Θεοδωράκης: «Πρώτη φορά στα σοβαρά»

Ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε ότι μετά το «πρώτη φορά Αριστερά» ο λαός πρέπει να σκεφτεί το «πρώτη φορά στα σοβαρά». Αναφέρθηκε στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του Ποταμιού, για το οποίο, όπως δήλωσε, κανείς δεν μπορεί να κάνει αρνητική παρατήρηση. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στον Νικηφόρο Διαμαντούρο και στον κ. Αλιβιζάτο, για τους οποίους είπε ότι δεν είναι παιδιά του κομματικού σωλήνα. «Πρώτη φορά στα σοβαρά γιατί τους έχουμε πληρώσει ακριβά και πρέπει να αλλάξουμε ρότα» δήλωσε. «Εμείς είμαστε εδώ για να βάλουμε αυστηρές προϋποθέσεις στο πρώτο κόμμα», συμπλήρωσε.

Λαφαζάνης: «Αυτοί που ακυρώνουν τη Δημοκρατία λένε ότι μόνος δρόμος είναι το μνημόνιο»

«Το μνημόνιο σημαίνει λιτότητα, σημαίνει φορολεηλασία, καταστροφή, ιδιαίτερα με το τρίτο μνημόνιο του αγροτικού κόσμου, και των συνταξιούχων», ανέφερε στο κλείσιμο του ντιμπέιτ ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Σημαίνει ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας με πρώτο και κύριο το ξεπούλημα των δυο μεγαλύτερων λιμανιών της χώρας που δεν έχει γίνει σε καμία χώρα του κόσμου. Μνημόνιο σημαίνει εθνική υποτέλεια, η χούντα της τρόικας να καθορίζει ακόμα και πότε θα ανοίγουν τα φαρμακεία. Η επιλογή για τη χώρα μας είναι το μεγάλο ?όχι? του δημοψηφίσματος που ελέχθη και με την ψήφο, αλλά και αγώνες, κυρίως από τη νεολαία. Αυτό είναι το σύγχρονο, αυτό είναι το νεανικό, το ελπιδοφόρο, που μπορεί να δώσει την προοπτική στη χώρα μας. Υπάρχει αντιμνημονιακή λύση για την Ελλάδα. Αυτά που λέγονται για "μονόδρομους" ισχύουν σε ολοκληρωτισμούς. Αυτοί που ακυρώνουν τη δημοκρατία έρχονται τώρα να μας πουν ότι ο μόνος δρόμος είναι το μνημόνιο. Υπάρχει εναλλακτική λύση ρεαλιστική και η μόνη που την αναδεικνύει με συνέπεια είναι η Λαϊκή Ενότητα».

Μεϊμαράκης: «Πληρώνουμε τη συναισθηματική ψήφο, οι πολίτες να συγκρίνουν»

«Κοιτώ τους Έλληνες πολίτες στα μάτια, τους ζητώ να πάνε στην κάλπη αφού θα έχουν κρίνει και θα έχουν συγκρίνει», είπε στο κλείσιμό του στο ντιμπέιτ ο πρόεδρος της Ν.Δ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Συνέχισε λέγοντας ότι με τη συναισθηματική τους ψήφο στις προηγούμενες εκλογές άθελά τους έφεραν το ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και τις συνέπειες τις πληρώνουμε τώρα.

Ο κ. Μεϊμαράκης είπε ακόμη ότι η Ν.Δ. είναι η παράταξη που μπορεί να συνθέσει, και πρόσθεσε ότι ο ίδιος γνωρίζει τα προβλήματα, δικηγορεί και είναι στην πιάτσα. Έθεσε το ερώτημα «ποιος θα φέρει επενδύσεις και δουλειές;» και κάλεσε τους ψηφοφόρους να σκεφτούν ψύχραιμα και να ψηφίσουν τη Ν.Δ.

Τσίπρας: «Στις 20 Σεπτεμβρίου το τέλος διαφθοράς, διαπλοκής και αναξιοκρατίας»

«Στις 25 Γενάρη ξεκινήσαμε μία προσπάθεια να βγάλουμε τη χώρα από την επιτροπεία. Δώσαμε σκληρή μάχη, πήγαμε κόντρα σε θεούς και δαίμονες» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για σύγκρουση με «υπέρτερες δυνάμεις, κόντρα σε θεούς και δαίμονες».

Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε ως διακύβευμα της 20ής Σεπτεμβρίου το τέλος της διαφθοράς, της διαπλοκής και της αναξιοκρατίας, ενώ αναφερόμενος στο επίμαχο δημοψήφισμα υποστήριξε ότι την κρίσιμη στιγμή δόθηκε στο λαό η απόφαση ζητώντας «ισχυρή εντολή για να φέρουμε καλύτερη συμφωνία, όπως και κάναμε». «Κάποιοι λένε πως οι μάχες τελείωσαν. Οι μάχες συνεχίζονται και πρέπει να ξεμπερδεύουμε με τη διαφθορά, τη διαπλοκή και την αναξιοκρατία. Να ξεμπερδέψουμε με το παλιό», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Τι λένε οι αναλυτές

Η επιστήμη λέει ότι τα "μικρά" κόμματα είναι εκείνα που θα ωφεληθούν από το ντιμπέιτ.

Αυτό εκτιμούν αναλυτές, που μίλησαν στο Guardian, για την αποψινή "μονομαχία" των πολιτικών αρχηγών. Σχολιάζοντας το γεγονός ότι θα γίνει για πρώτη φορά ντιμπέιτ, από το 2009, στην Ελλάδα, η βρετανική εφημερίδα τονίζει πως «αν και περιορισμένης έκτασης, το πλαίσιο ερωτήσεων και απαντήσεων θεωρείται μία απελπιστικά αναγκαία αναβάθμιση σε μία διαδικασία που επί χρόνια χαρακτηρίζεται από βαρετούς μονολόγους».

Γιατί το ντιμπέιτ αυτό θα είναι διαφορετικό

Αν και παλιότερα ντιμπέιτ άλλαξαν ελάχιστα το εκλογικό αποτέλεσμα, αυτή η καμπάνια είναι διαφορετική, τονίζουν οι αναλυτές. Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε η Ν.Δ. δε φαίνεται πως εξασφαλίζουν απόλυτη πλειοψηφία, οπότε θα πρέπει να δουλέψουν με μικρότερα κόμματα, που έχουν πολλά να κερδίσουν από το ντιμπέιτ, σημειώνει ο Guardian.

«Λίγοι ψηφοφόροι αλλάζουν εξαιτίας ενός ντιμπέιτ, αλλά το τρέχον πολιτικό σύστημα είναι αρκετά ρευστό», λέει ο πολιτικός επιστήμονας Ηλίας Τσαουσάκης. «Θα είναι κρίσιμο για τα μικρότερα κόμματα», συμφωνεί ο Τάκης Θεοδωρικάκος. «Η προεκλογική καμπάνια είναι τόσο σύντομη και το ντιμπέιτ είναι μία εξαιρετική ευκαιρία για αυτούς τους ηγέτες, προκειμένου να κάνουν καλή εντύπωση», πρόσθεσε.

Το Ποτάμι θεωρείται ένας πιθανός σύμμαχος για τη Ν.Δ., ενώ ο Τσίπρας έχει υπονοήσει ότι μπορεί να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ, σημειώνει ο Guardian κάνοντας αναφορά στα σενάρια της επόμενης ημέρας των εκλογών. Επίσης, είναι ανοιχτός σε συνεργασία με τον πρώην κυβερνητικό εταίρο του, τους Ανεξάρτητους Έλληνες, αλλά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ίσως το κόμμα αποτύχει να μπει στη βουλή, προσθέτει η βρετανική εφημερίδα.

Οι έξι δημοσιογράφοι επελέγησαν από τα ίδια τα κανάλια

Όλγα Τρέμη από το Mega

Μαρία Χούκλη από τον Ant1

Αντώνης Σρόιτερ από τον Alpha

Μάρα Ζαχαρέα από το Star

Σία Κοσιώνη από το ΣΚΑΪ

Μάκης Γιομπαζολιάς από το E TV

Πάνος Χαρίτος από την ΕΡΤ σε ρόλο συντονιστή.

Σε ποια γραφεία προετοιμάστηκαν οι πολιτικοί

Σύμφωνα με το protothema, ο Αλέξης Τσίπρας θα προετοιμαζόταν στο γραφείο του Διονύση Τσακνή, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης στο γραφείο του Λάμπη Ταγματάρχη, ο Πάνος Καμμένος στο γραφείο του συμβούλου ενημέρωσης, η Φώφη Γεννηματά στο γραφείο του νομικού συμβούλου, ο Δημήτρης Κουτσούμπας στο γραφείο των τεχνικών υπηρεσιών, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στο γραφείο διεύθυνσης ραδιοφώνου, ο Σταύρος Θεοδωράκης στο γραφείο του γενικού συντονιστή τηλεόρασης και οι δημοσιογράφοι στο γραφείο του Κώστα Χαλβατζάκη.

Οι θεματικές ενότητες του ντιμπέιτ

Η τηλεοπτική αναμέτρηση έχει προγραμματιστεί να αρχίσει στις 9 το βράδυ (ωστόσο καθυστέρησε) με τους επτά αρχηγούς (Αλέξης Τσίπρας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Σταύρος Θεοδωράκης, Δημήτρης Κουτσούμπας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Φώφη Γεννηματά, Πάνος Καμμένος) να κάθονται στα ειδικά έδρανα με βάση τη σειρά εκλογής των κομμάτων τους.

Όπως συμφωνήθηκε ανάμεσα στα κόμματα οι αρχηγοί θα μπορούν, για πρώτη φορά, να υποβάλουν ερώτηση ο ένας στον άλλον, ενώ οι θεματικοί κύκλοι συζήτησης στο ντιμπέιτ είναι οι εξής:

1ος κύκλος: Οικονομία, Ανάπτυξη, Ανεργία

2ος κύκλος: Παιδεία, Υγεία, Διοίκηση, Κοινωνική Πολιτική

3ος κύκλος: Μεταναστευτική πολιτική - προσφυγικό

4ος κύκλος: Εξωτερική πολιτική - Άμυνα

5ος κύκλος: Ελεύθερη ερώτηση επιλογής του κάθε δημοσιογράφου

6ος κύκλος σε δύο γύρους: Οι αρχηγοί μεταξύ τους με ελεύθερες τοποθετήσεις του κάθε αρχηγού και δυνατότητα, αν θέλει, να υποβάλει ερώτηση σε άλλον ή άλλους αρχηγούς ή να απαντήσει σε ερώτηση που ενδεχομένως, του έχει ήδη υποβληθεί.

Στους πέντε πρώτους κύκλους, κάθε ερώτηση διαρκεί έως 30". Η απάντηση διαρκεί έως 1,5 λεπτό. Η δεύτερη διευκρινιστική ερώτηση επί της απάντησης διαρκεί έως 15"και η δευτερολογία του αρχηγού έως 30".

Στον 6ο διπλό κύκλο των αρχηγών, ξεκινώντας από το μικρότερο σε δύναμη κόμμα, κάθε αρχηγός έχει στη διάθεσή του 1, 5 λεπτό ανά γύρο.

Σχόλια