Ειδήσεις

ΝΟΔΕ: "Βραχνάς" το πρόβλημα των 2.500 εκπαιδευτικών κενών

Η ΝΟΔΕ Ηρακλείου καταγγέλλει την ανευθυνότητα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, για τα χιλιάδες εκπαιδευτικά κενά που υπάρχουν σε σχολεία σε ολόκληρη την Κρήτη. Τα εκπαιδευτικά κενά υπολογίζονται στις 2.500.

Ειδικότερα:

«Άλυτο παραμένει το μείζον πρόβλημα των εκπαιδευτικών κενών αν και αυτή την Παρασκευή, ανοίγουν τα σχολεία. Τα λειτουργικά κενά στην Κρήτη, ανέρχονται σε επίπεδα ρεκόρ, ξεπερνώντας τις 2.500 σε Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια. Τη στιγμή που σε όλη τη χώρα ξεπερνούν τις 20.000. Κάτι που οφείλεται στην πλήρη αδράνεια του απερχόμενου υπουργού Παιδείας, στις αυξημένες συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών, όσο και στις προσλήψεις που δε γίνονται λόγω εκλογών και δεινών δημόσιων οικονομικών. 

Έτσι αποδείχθηκε για μια ακόμη φορά η ανευθυνότητα της ηγεσίας του υπουργείου παιδείας, της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ που δεν φρόντισε να καλύψει τις εκκρεμότητες για την απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων. Αμέλεια την οποία θα κληθεί, να διορθώσει η νέα κυβέρνηση με πυρήνα τη Νέα Δημοκρατία, που θα σχηματιστεί μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου.

Στην Π. Ε. Ηρακλείου, δεκάδες τα Νηπιαγωγεία - Δημοτικά που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς αγιασμό αφού τα κενά ξεπερνούν τα 700, με τις ελλείψεις τραγικές αφού σημειώνονται 318 κενά στα Δημοτικά, 181 στα νηπιαγωγεία, 62 στην Ειδική Αγωγή και 150 στην παράλληλη στήριξη.

Στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση σύμφωνα με τους συνδικαλιστές τα κενά στα Γυμνάσια και τα Λύκεια της Π.Ε. Ηρακλείου αναμένεται να ξεπεράσουν τα 300. Συγκεκριμένα παρουσιάζονται 160 κενά σε Λύκεια, Γυμνάσια και ΕΠΑΛ, 80 στην Ειδική Αγωγή, 30 στο Μουσικό και 20 στο Καλλιτεχνικό ενώ αν συμπεριληφθούν και τα κενά στην παράλληλη στήριξη, το νούμερο εκτοξεύεται δραματικά.

Το γεγονός προμηνύει μια κάθε άλλο παρά ομαλή έναρξη του νέου σχολικού έτους. Αφού, οι μόνιμοι διορισμοί που είχαν δρομολογηθεί δεν έγιναν, οι τοποθετήσεις αναπληρωτών καθυστερούν και τελικά η ελπίδα στα σχολεία... δεν έρχεται.

Σημειώνεται δε πως λόγω των κενών και της αύξησης των ωραρίων, οι εκπαιδευτικοί καλούνται να επωμιστούν και το διοικητικό έργο. Την ώρα που σοβαρό πρόβλημα προκύπτει στα σχολεία λόγω της έλλειψης υλικοτεχνικών υποδομών. Της έλλειψης συντήρησης, παρά το ότι σε τοπικό επίπεδο διαθέτουμε πολλά γερασμένα σχολεία αλλά και της απουσίας υποδομών υποστήριξης, με τις περισσότερες βιβλιοθήκες να παραμένουν κλειστές.

Δυστυχώς «οι ερασιτεχνισμοί της απελθούσας ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας προξένησαν πολλά δεινά στην παιδεία μας, οι χιλιάδες ελλείψεις εκπαιδευτικών όμως αποτελούν το αποκορύφωμα αυτών και πλήττουν βάναυσα την ομαλότητα στα σχολεία μας» όπως τονίζει και ο υπεύθυνος του Τομέα Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας,

Έστω και την ύστατη ώρα, το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπισθεί με αποτελεσματικότητα».

Σχόλια