default-image

Πάμε για νέο ρεκόρ στον τουρισμό

Κρήτη
Πάμε για νέο ρεκόρ στον τουρισμό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρά τις δύσκολες συγκυρίες, φαίνεται πως φέτος ο τουρισμός πάει για νέο ρεκόρ αφίξεων, μιας και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μέχρι τα τέλη του 2015 οι αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα ίσως να ξεπεράσουν και τα 25 εκατ. Μάλιστα, αυτό που έχει πλέον πολύ μεγάλο ενδιαφέρον είναι ότι πέρυσι, αλλά και φέτος, η ελληνική τουριστική βιομηχανία φαίνεται να όρθωσε δυναμικό ανάστημα απέναντι στην αντίστοιχη της Τουρκίας, καθώς εκεί η πτώση φέτος αγγίζει ακόμα και το 30%.

Στη γειτονική Τουρκία οι αφίξεις θα αγγίξουν τα 22 εκατ. Βέβαια, μιλάμε για μια χώρα με επταπλάσιο πληθυσμό από την Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα εκτενές αφιέρωμα για την πορεία του ελληνικού τουρισμού φιλοξενεί η αυστριακή εφημερίδα "Ντι Πρέσε", τονίζοντας τη σημασία της αύξησης του αριθμού των τουριστών και των εσόδων, παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώθηκε στη χώρα μας αυτό το καλοκαίρι.

Η συζήτηση για το Grexit αλλά και τα capital controls δεν κατάφεραν να αποτρέψουν τους ξένους επισκέπτες από το να επισκεφθούν την Ελλάδα. Τουναντίον, το 2015 θα αποτελέσει εκ νέου μια χρονιά-ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, καθώς αναμένονται φέτος πάνω από 25 εκατομμύρια ξένοι επισκέπτες, όπως τονίζεται σε ολοσέλιδο δημοσίευμα στην αυστριακή εφημερίδα "Ντι Πρέσε", με τίτλο "Ελλάδα-Σιγουριά για τη φιλοξενία".

Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, τα στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο του 2015 δείχνουν μια αύξηση κατά 21% του αριθμού των τουριστών και αύξηση κατά 8% των εσόδων από τον τουρισμό, ενώ και τα πρώτα στοιχεία για τον Ιούλιο καταγράφουν αυξήσεις στις αφίξεις. Βέβαια, αν δεν υπήρχε η πολιτική αναστάτωση με το δημοψήφισμα, ίσως τα πράγματα να ήταν ακόμη καλύτερα, μιας και αυτό στο οποίο ελπίζουν οι ξένοι τουριστικοί πράκτορες είναι μετά τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου να προκύψει μια σταθερή κυβέρνηση στην Ελλάδα.

Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται ότι για την ελληνική οικονομία ο τουρισμός έχει εξαιρετική σημασία, καθώς, ενώ η υπόλοιπη οικονομία είχε πληγεί από το κλείσιμο των τραπεζών τον Ιούλιο και τους ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων, ο τουρισμός παραμένει μια αξιόπιστη πηγή εσόδων για τη χώρα και προσφέρει σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας, με το άμεσο ή έμμεσο όφελος από τον τουρισμό να αντιπροσωπεύει το 17% του συνόλου της ελληνικής οικονομίας, κατά μία ποσοστιαία μονάδα περισσότερο από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.

Ανά χώρα

Στα στατιστικά στοιχεία διαπιστώνονται διακυμάνσεις ως προς τις χώρες προέλευσης των τουριστών. Για παράδειγμα, μειώθηκε ο αριθμός των Ρώσων κατά 60%, αντ' αυτού όμως υπήρξε αύξηση εκείνων από Κίνα, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία και, προπάντων, από Γερμανία, της οποίας οι πολίτες δεν αποτράπηκαν να επισκεφθούν την Ελλάδα λόγω των έντονων ελληνογερμανικών αντιπαραθέσεων ως προς το ελληνικό χρέος και τις γερμανικές αποζημιώσεις. Την ίδια στιγμή, η επαναφορά των πτήσεων από τις ΗΠΑ στην Αθήνα γέμισαν τη Σαντορίνη, τη Μύκονο και την Κρήτη με Αμερικανούς τουρίστες. Μάλιστα, με βάση το δημοσίευμα της αυστριακής εφημερίδας, η κινεζική αγορά χαρίζει νέες ελπίδες στην Ελλάδα, με σημείο αναφοράς τις βασικές τουριστικές αγορές της πατρίδας μας, όπως είναι η Κρήτη, η Ρόδος αλλά και οι Κυκλάδες.

Σεπτέμβριος όπως Αύγουστος

Ανοδικά κινούνται οι αφίξεις και το Σεπτέμβριο μιας και πολλοί είναι αυτοί που θεωρού ότι φέτος ο πρώτος φθινοπωρινός μήνας ίσως να είναι καλύτερος και από τον Αύγουστο. Μάλιστα, πολλά μεγάλα ξενοδοχεία παρατείνουν τη λειτουργία τους μέχρι και τα μέσα Νοεμβρίου, ενώ ήδη τρεις μεγάλες αεροπορικές εταιρείες μάλλον θα διατηρήσουν πτήσεις ακόμα και τη χειμερινή περίοδο στο αεροδρόμιο "Νίκος Καζαντζάκης" του Ηρακλείου.

25% ΤΩΝ ΑΦΙΞΕΩΝ ΣΤΟ ΝΗΣΙ

Πρωταγωνιστής η Κρήτη

Αναμφισβήτητα και φέτος η Κρήτη είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής του ελληνικού τουρισμού, καθώς εδώ συγκεντρώνεται το 25% των τουριστικών αφίξεων πανελλαδικά. Η αγορά που κατακερματίστηκε φέτος ήταν η ρωσική, μιας και η μείωση στο νησί μας άγγιξε το 40%, ενώ όλες οι άλλες αγορές κινήθηκαν είτε ανοδικά, είτε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Βέβαια, οι χιλιάδες τουρίστες δεν άφησαν και τα αναμενόμενα στην τοπική αγορά, μιας και οι φειδωλές αγορές ήταν η βασική ανησυχία των πελατών μας.

Η κίνηση τον Αύγουστο

Ρώσοι: - 40%

Γερμανοί +10%

Βρετανοί +7%

Γάλλοι +10%

Ολλανδοί +5%

Ισραηλινοί +10%

Εκτιμήσεις

Πάνω από 25 εκατ. αφίξεις

Κρήτη: περίπου 4 εκατ. αφίξεις

Λήξη τουριστικής περιόδου για την Κρήτη: 15η Νοεμβρίου

Μάνος Δασκαλάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News