Ειδήσεις

Όλα έτοιμα για το ντιμπέιτ

Πυρετός διεργασιών σήμερα, τόσο στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ όσο και στα κομματικά επιτελεία, ενόψει της τηλεμαχίας που θα μεταδοθεί διακαναλικά  στις 21:00.

Οι πολιτικοί αρχηγοί θα προσπαθήσουν να πείσουν το εκλογικό σώμα ότι μπορούν να διαχειριστούν την κρίση και να αναλάβουν την ευθύνη της διακυβέρνησης, έχοντας στο μυαλό τους πως μία καλή εμφάνιση μπορεί να δώσει την πρωτιά ή ένα λάθος να κοστίσει ακριβά στην κάλπη.

Μάλιστα οι αρχηγοί των μικρότερων κομμάτων, θα πρέπει να βάλουν τα δυνατά τους να κερδίσουν τις εντυπώσεις, καθώς δεν θα έχουν την ευκαιρία για άλλη τηλεμαχία, σε αντίθεση με τους Αλέξη Τσίπρα και Ευάγγελο Μεϊμαράκη που θα ξανασυναντηθούν  στο ίδιο στούντιο στις 14 Σεπτέμβρη.Στις .. «καινοτομίες» του φετινού (το τελευταίο ήταν πριν από έξι χρόνια, το 2009) ντιμπέιτ είναι το γεγονός πως  οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν να υπάρξει και αντιπαράθεση εκτός από τους παράλληλους μονολόγους. 

Έτσι για πρώτη φορά θα υπάρχει μία ενότητα, στην οποία οι δημοσιογράφοι θα ρωτούν ελεύθερα οτιδήποτε επιθυμούν.


 
Στον τελευταίο κύκλο, που θα πραγματοποιηθεί σε δύο γύρους, οι αρχηγοί θα είναι σε θέση να σχολιάσουν, να τοποθετηθούν, ή να υποβάλλουν ερώτηση σε κάποιον άλλον από τους αρχηγούς προκειμένου να «ζωντανέψει» ο διάλογος. 

Οι παλιοί και οι πρωτάρηδεςΣε αυτή την τηλεμαχία ο μόνος «παλιός» είναι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος είχε συμμετάσχει για πρώτη φορά στο ντιμπέιτ του 2009 και μάλιστα είχε αποσπάσει θετικά σχόλια για την παρουσία του.

Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Στ.Θεοδωράκης, ο Δ.Κουτσούμπας, ο Π. Καμμένος και η Φ.Γεννηματά, είναι «πρωτάρηδες».
Βέβαια, ο πρόεδρος του Ποταμιού, έχει εμπειρία από ντιμπέιτ αλλά από άλλη θέση, αφού με την ιδιότητα του δημοσιογράφου, το 2004 υπέβαλε ερωτήσεις στον Κ. Καραμανλή, τον Γ. Παπανδρέου, την Αλ.Παπαρήγα, τον Ν.Κωνσταντόπουλο και τον Δ.Τσοβόλα μαζί με τους δημοσιογράφους, Παύλο Τσίμα, Αλέξη Παπαχελά και Νίκο Ευαγγελάτο.

Συντονιστής τότε ήταν ο Ν.Χατζηνικολάου.


Πρωτάρηδες όμως είναι και οι μισοί δημοσιογράφοι από τους συμμετέχοντες, αφού  η Μάρα Ζαχαρέα από το Star, ο Μάκης Γιομπαζολιάς από το E TV και ο Πάνος Χαρίτος από την ΕΡΤ, ο οποίος θα έχει τον ρόλο του συντονιστή, θα βρεθούν για πρώτη φορά σε  αίθουσα «τηλεμαχίας». 

Αντίθετα η Όλγα Τρέμη από το Mega, η Μαρία Χούκλη από τον ΑΝΤ1, ο Αντώνης Σρόιτερ από τον Alpha και η Σία Κοσιώνη από τον ΣΚΑΙ έχουν συμμετάσχει και πάλι σε ντιμπέιτ. 


Το μενού του ντιμπέιτ


Οι θεματικοί κύκλοι συζήτησης στο ντιμπέιτ είναι οι εξής:

1ος κύκλος: Οικονομία, Ανάπτυξη, Ανεργία

2ος κύκλος: Παιδεία, Υγεία

3ος κύκλος: Μεταναστευτική πολιτική - προσφυγικό

4ος κύκλος: Εξωτερική πολιτική -  Άμυνα

5ος κύκλος: Ελεύθερη ερώτηση επιλογής του κάθε δημοσιογράφου

6ος κύκλος: Δημόσια Διοίκηση και κοινωνική πολιτική

7ος κύκλος σε δύο γύρους: Οι αρχηγοί μεταξύ τους με ελεύθερες τοποθετήσεις του κάθε Αρχηγού και δυνατότητα, αν θέλει, να υποβάλει ερώτηση σε άλλον η άλλους αρχηγούς ή να απαντήσει σε ερώτηση που ενδεχομένως, του έχει ήδη υποβληθεί.Στους έξι πρώτους κύκλους, κάθε ερώτηση θα διαρκεί έως 30". Η απάντηση θα διαρκεί έως 1,5 λεπτό. Η δεύτερη διευκρινιστική ερώτηση επί της απάντησης θα διαρκεί έως 15" και η δευτερολογία του αρχηγού έως 30".

Στον 7ο διπλό κύκλο των αρχηγών, ξεκινώντας από το μικρότερο σε δύναμη κόμμα, κάθε αρχηγός θα έχει στη διάθεσή του 1, 5 λεπτό ανά γύρο.

Σχόλια