Ειδήσεις

"Βροχή" οι κλήσεις από τη δημοτική αστυνομία

Η πάταξη του φαινομένου της παράνομης στάθμευσης, ειδικά στους πεζόδρομους του Ηρακλείου, αποτελεί μια από τις πρώτες προτεραιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας. Έτσι τουλάχιστον δείχνουν οι αριθμοί, μιας και σε διάστημα μόλις δύο εβδομάδων καταγράφηκαν περίπου 700 παραβάσεις μόνο στο σταυρό της πόλης. Η κατάσταση κατά τη διάρκεια απουσίας της Δημοτικής Αστυνομίας ήταν ανεξέλεγκτη. Πλέον, αναμένεται να μπει μια τάξη, όπως αναφέρουν οι αρμόδιοι, αλλά και πολίτες, με τους οποίους μίλησε η "Ν.Κ." κι εξέφρασαν παράπονα γιατί δεν μπορούσαν ούτε να μπουν, ούτε να βγουν από τα σπίτια τους εξαιτίας της παράνομης, αλλά συνάμα και άναρχης στάθμευσης αυτοκινήτων και δικύκλων.  

«Βασική προτεραιότητα με το ξεκίνημα της λειτουργίας της Δημοτικής Αστυνομίας είναι η περιοχή του ιστορικού κέντρου στο Ηράκλειο, λόγω της τουριστικής περιόδου και επειδή η παραβατικότητα - παρά τις προσπάθειες της Αστυνομίας, η οποία έχει να επιτελέσει κι άλλα, πιο σημαντικά ζητήματα - είχε ξεφύγει πάρα πολύ και ιδιαίτερα στους πεζόδρομους». Αυτό τόνισε ο πολιτικός Προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας κ. Μαρίνος Παττακός, επισημαίνοντας πως η Δημοτική Αστυνομία ασκεί βάσει του νόμου περί αρμοδιοτήτων της ορισμένες διατάξεις του ΚΟΚ, όπως την κίνηση στους πεζόδρομους, την παράνομη στάθμευση, τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα, την ελεγχόμενη στάθμευση, τις διαβάσεις πεζών, τα πεζοδρόμια και τις θέσεις ΑμεΑ.

Συνδράμει παράλληλα στο έργο της ΕΛ.ΑΣ. σε θέματα ομαλής κυκλοφορίας, καθώς επίσης έχει ευθύνη για τις σημάνσεις των οδικών κινδύνων και τις σημάνσεις και την ασφάλεια των εκτελούμενων έργων. Στο μεταξύ, θα ξεκινήσει και η γενική αστυνόμευση παράλληλα με την εφαρμογή του ΚΟΚ για θέματα ρύπανσης, εγκαταλελειμμένων αυτοκινήτων, καταπατήσεων χώρων, παραεμπόριο κ.τ.λ.

Όσον αφορά στα παράνομα παρκαρίσματα, ο κ. Παττακός ξεκαθάρισε πως σκοπός δεν είναι να εξοντώσει η Δημοτική Αστυνομία τους παραβάτες, αλλά να τους συνετίσει για να βελτιωθεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα και να παταχθεί η παραβατικότητα που αυξήθηκε κατά το διάστημα της απουσίας της. «Τρεις χιλιάδες αυτοκίνητα, εκτός από τα μηχανάκια, παρκάρουν καθημερινά παράνομα στο κέντρο της πόλης. Ο κόσμος έχει δεχτεί τη Δημοτική Αστυνομία με ανακούφιση και ιδιαίτερη ικανοποίηση».

Στο μεταξύ, σημείωσε πως μετά τον πρώτο μήνα λειτουργίας της Δημοτικής Αστυνομίας αναμένεται να σταλεί εισηγητική έκθεσή της στην Επιτροπή Κυκλοφορίας, προκειμένου να διευκολύνει και να ανακουφίσει κυκλοφοριακά τους πολίτες.

Παράλληλα, σημάνσεις που με το πέρασμα του χρόνου παρέμειναν ανενεργές και χωρίς νόημα αναμένεται να ξηλωθούν! «Έχουν φορτώσει με απαγορευτικές σημάνσεις όλο το Ηράκλειο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παττακός κι ανέφερε πως κάποιες από αυτές θα πρέπει να βγουν, λέγοντας για παράδειγμα πως θα μπορούσαν να σταθμεύουν οχήματα στη Γιαμαλάκη, η οποία είναι μονόδρομος, και επομένως είτε αριστερά, είτε δεξιά παρκάρεις υπάρχει άνεση στάθμευσης.

Τα πρόστιμα των παράνομων σταθμεύσεων είναι τσουχτερά ειδικά σε θέσεις ΑμεΑ και σε χαρακτηρισμένους πεζόδρομους, όπου απαγορεύεται και η κίνηση οχημάτων. Όμως, δεν είναι μόνο τα χρήματα που θα καταβληθούν. Για παράδειγμα, ένα μηχανάκι που παρκάρει παράνομα σε πεζόδρομο το πρόστιμο ανέρχεται στα 20 ευρώ και για ένα αυτοκίνητο στα 80 ευρώ. Αν πληρωθεί μέσα σε δέκα μέρες, τότε πάει στο μισό. Όμως, οι οδηγοί έχουν προθεσμία πέντε ημερών να καταθέσουν και πινακίδες, δίπλωμα και άδεια κυκλοφορίας για δέκα ημέρες! Σε διαφορετική περίπτωση, μπορεί να γίνει αγωγή και τότε θα πάνε δικαστικώς.

Παραβάσεις και πρόστιμα

Πινακίδα Ρ40: 80 ευρώ και αφαίρεση ΣΚ** για 20 μέρες

Κίνηση σε πεζόδρομο: 200 ευρώ

Στάθμευση σε πεζόδρομο: 40 ευρώ* και αφαίρεση ΣΚ** και Α.Ο*** για 20 μέρες

Στάθμευση σε διάβαση πεζών: 80 ευρώ*  

Στάθμευση σε ράμπα ΑμεΑ: 150 ευρώ*

Πεζοδρόμια και πλατείες: 80 ευρώ*

Στάσεις λεωφορείων: 80 ευρώ*

* Το μισό όταν αφορά μοτοποδήλατα και μηχανές

** Στοιχεία Κυκλοφορίας

*** Άδεια Οδήγησης

Ιωάννα Βλαχάκη

Σχόλια