Ειδήσεις

Ρεπορτάζ-καταπέλτης της Telegraph για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα

Χιλιάδες πρόσφυγες που φωνάζουν στους δρόμους της Μυτιλήνης ζητώντας τα έγγραφά τους από τις ελληνικές Αρχές και οι καθημερινές συμπλοκές τους με αστυνομικούς είναι οι ντροπιαστικές -για τη χώρα μας- εικόνες, που παρουσιάζει το ρεπορτάζ της Telegraph.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «το βράδυ της Δευτέρας πραγματοποιήθηκαν συμπλοκές περίπου 2.500 προσφύγων με μέλη της Αστυνομίας και του Λιμενικού, που φώναζαν στο πλήθος "κάντε πίσω", λίγο πριν αρχίσει η επιβίβαση στο πλοίο που ναύλωσε η κυβέρνηση με προορισμό την Αθήνα».

Στο βίντεο, που κάνει το γύρο του κόσμου, χιλιάδες πρόσφυγες εκφράζουν την οργή τους για την καθυστέρηση των εγγράφων τους, ενώ είναι χαρακτηριστική η εικόνα ενός 13χρονου, ο οποίος λιποθύμησε στη μέση του δρόμου, από την πείνα και την αφυδάτωση, όπως αναφέρει το newsit.gr.

Δηλώσεις, μεταξύ άλλων, κάνει και μια κάτοικος του νησιού, που στέκεται στο γεγονός ότι η χώρα μας ποτέ δε δημιούργησε τις κατάλληλες υποδομές για να υποδεχτεί τους πρόσφυγες.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση βάζει τάξη στη Λέσβο

Όπως επίσημα ανακοινώθηκε την Τρίτη από το Δήμο Λέσβου, μετά τα τελευταία γεγονότα και μπροστά στον κίνδυνο κοινωνικής έκρηξης που θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες και για να διευκολυνθεί άμεσα η καταγραφή των μεταναστών και προσφύγων που βρίσκονται στο νησί, σε συνεργασία με την πρωθυπουργό Βασιλική Θάνου, αποφασίστηκε η παραχώρηση των εγκαταστάσεων του γηπέδου, "Γεώργιος Σκούφος" του νοτιοδυτικού άκρου της πόλης της Μυτιλήνης.

Η παραχώρηση του εν λόγω χώρου θα διαρκέσει έως και μεθαύριο Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου, καθώς γειτνιάζει με τρία σχολικά συγκροτήματα και την Παρασκευή που ανοίγουν τα σχολεία ο χώρος πρέπει να επιστρέψει στους μαθητές χρήστες του.

«Σκοπός της παραχώρησης είναι η όσο το δυνατό γρηγορότερη και μαζικότερη καταγραφή και αναχώρηση των παράτυπων μεταναστών και προσφύγων από το νησί μας», λέει ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός. Ήδη, πάντως από τις πρώτες ώρες λειτουργίας του νέου χώρου καταγραφής παρατηρείται μια σχετική αποσυμφόρηση της πόλης της Μυτιλήνης, «η οποία ελπίζουμε ότι θα συνεχίσει να βελτιώνεται και τις επόμενες μέρες», λέει ο κ. Γαληνός. Η δημιουργία του νέου χώρου καταγραφής αποτελεί μέρος του νέου σχεδίου αντιμετώπισης των επιπτώσεων του προσφυγικού προβλήματος στη Λέσβο.

Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, όπως αναφέρει το newsit.gr, ενεργοποιούνται το φυλάκιο της Κάπης και της Κλειούς και το στρατόπεδο της Πέτρας. Εκεί θα συγκεντρώνονται οι όσοι φτάνουν στη Συκαμνιά και το Μανταμάδο και στην περιοχή της Μήθυμνας. Εκεί θα καταγράφονται, θα εκδίδονται εισιτήρια και θα μεταφέρονται στο Σίγρι όπου και θα επιβιβάζονται σε πλοίο που θα βρίσκεται στο λιμάνι του Σιγρίου.

Από την άλλη μεριά, όσοι θα πηγαίνουν στη Μυτιλήνη και στη γύρω περιοχή της θα καταγράφονται στο παλιό στρατόπεδο Κουρτζή και από το λιμάνι της Μυτιλήνης θα αναχωρούν για τον Πειραιά. Ας σημειωθεί ότι η παραχώρηση του στρατοπέδου - το οποίο ανήκει στην Alpha Bank - έχει ζητηθεί από την ίδια την πρωθυπουργό.

Σχόλια