Ειδήσεις

Ιεράπετρα: Καθαρίζουν τα ρέματα για να προλάβουν πλημμύρες

Πριν από ένα μήνα, και νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, ξεκίνησαν φέτος στην Ιεράπετρα οι καθαρισμοί των ρεμάτων από τα χωματουργικά μηχανήματα της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου, με τη συνδρομή δύο φορτηγών αυτοκινήτων που διέθεσε ο Δήμος Ιεράπετρας.

«Παρά το ότι η Αντιπεριφέρεια Λασιθίου έχει μείνει με ένα χειριστή χωματουργικών μηχανημάτων, αφού δε δίνονται εγκρίσεις για να καλυφθούν τα κενά του προσωπικού που έχει συνταξιοδοτηθεί, με την προσθήκη ενός συμβασιούχου χειριστή που πήραμε, ξεκινήσαμε πριν από ένα μήνα περίπου τους καθαρισμούς των πιο επικίνδυνων και ακαθάριστων ρεμάτων της Ιεράπετρας, αλλά και κάποιων ιδιαίτερα προβληματικών σημείων, απ' όπου δεν μπορούσε το νερό να περάσει και να καταλήξει στη θάλασσα. Με τις υποδείξεις και τη βοήθεια του αντιδημάρχου Καθαριότητας και υπεύθυνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ιεράπετρας κ. Αργύρη Πανταζή κάναμε τις απαραίτητες παρεμβάσεις και θα συνεχίσουμε μέχρι να καθαριστούν και εκείνα τα ρέματα που έχουν απομείνει, στα οποία μας επιτρέπεται να κάνουμε παρεμβάσεις καθαριότητας», μας είπε ο προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου κ. Δημήτρης Καμαράτος.

Τις εργασίες καθαρισμού των ρεμάτων της Ιεράπετρας επιβλέπει ο υπεύθυνος του Τμήματος Δομών Περιβάλλοντος της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου κ. Γιώργος Πάγκαλος. «Έχουμε σχεδόν τελειώσει τις εργασίες στα ανατολικά της πόλης της Ιεράπετρας, καθαρίζοντας τα ρέματα της Βαϊνιάς και του Κεντριού, στα Λιβάδια και στα Παραδείσια, ενώ έχουμε κάνει και άλλες παρεμβάσεις σε ορισμένα ρέματα δυτικά της Ιεράπετρας.

Δυστυχώς, δεν μπορέσαμε να καθαρίσουμε τις εκβολές 4 ρεμάτων στον Άγιο Αντρέα και στο Στόμιο, καθώς αυτά τα σημεία έχουν χαρακτηριστεί υγροβιότοποι και απαγορεύεται να χρησιμοποιήσουμε με οποιονδήποτε τρόπο χωματουργικά μηχανήματα», μας είπε ο κ. Γιώργος Πάγκαλος.

«Σοβαρά προβλήματα θα έχουμε φέτος από το νερό της βροχής και την υπερχείλιση του φράγματος Μπραμιανών, αν δεν καθαριστεί άμεσα το ρέμα των Διαβατών, δυτικά του οικισμού της Γρά Λυγιάς. Η κατάσταση αυτήν τη στιγμή στην κοίτη του ποταμού, που θυμίζει ζούγκλα από την ενδοποτάμια βλάστηση, εγκυμονεί κινδύνους δημιουργίας πλημμυρικών φαινομένων με την πρώτη βροχή», επισήμανε ο διευθυντής του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας κ. Γιάννης Λιοντάκης.

Απάντηση στους φόβους των κατοίκων της Γρα Λυγιάς έδωσε ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ιεράπετρας, αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Αργύρης Πανταζής. «Κρατάμε στο Δήμο Ιεράπετρας όσο χρειαστεί τα μηχανήματα της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου για να καθαρίσουμε όλα τα επικίνδυνα ρέματα. Σήμερα επισκεφτήκαμε το ρέμα των Διαβατών της Γρα Λυγιάς με τον κ. Πάγκαλο και αποφασίσαμε να το καθαρίσουμε τις επόμενες μέρες, μόλις το συνεργείο ολοκληρώσει τον καθαρισμό του ποταμού της Βαϊνιάς. Στις εκβολές δύο ρεμάτων στο Στόμιο, στον ποταμό ανατολικά της Γρα Λυγιάς και στον Άγιο Αντρέα, δε μας επιτρέπεται να μπούμε για να καθαρίσουμε τα καλάμια, δεδομένου ότι αυτά τα σημεία είναι χαρακτηρισμένοι υγροβιότοποι.

Πάντως, τα ρέματα της Ιεράπετρας σε λίγες μέρες, με τις πιέσεις και τις υποδείξεις μας, αλλά και με την κατανόηση των υπηρεσιών της Αντιπεριφέρειας που είδαν την αναγκαιότητα αυτών των παρεμβάσεων, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια θα είναι σε τέτοιο επίπεδο καθαριότητας και ετοιμότητας, ώστε να δεχτούν με ασφάλεια τα πρωτοβρόχια, χωρίς να κινδυνέψουν από τις πλημμύρες άνθρωποι και περιουσίες», μας είπε ο κ. Αργύρης Πανταζής.

Κάλεσμα σε πολίτες: "Όχι" μπάζα και σκουπίδια σε ρεματιές

Στο μεταξύ, η Πολιτική Προστασία καλεί όλους τους κατοίκους της Ιεράπετρας που κατοικούν ή καλλιεργούν κοντά σε ποτάμια ή ρέματα, να μην εναποθέτουν στις όχθες τους ό,τι άχρηστο τους περισσεύει. Πάντα, μετά τον καθαρισμό των ρεμάτων, παρατηρείται ότι κάποιοι ασυνείδητοι σπεύδουν να πετάξουν στα ρέματα στρώματα, οικιακές συσκευές, πλαστικά κάλυψης θερμοκηπίων, αρδευτικά δίκτυα, φυτικά υπολείμματα, μπάζα και άλλα σκουπίδια, βάζοντας σε κίνδυνο την ίδια τη δική τους ζωή, την περιουσία τους αλλά και εκείνη των γειτόνων τους.

Νίκος Πετάσης

Σχόλια