Ειδήσεις

Βραβείο μαθητών δημοτικού Κουναβών στο πρόγραμμα Comenious

Μια ξεχωριστή εμπειρία είχαν την ευκαιρία να ζήσουν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του Δημοτικού σχολείου Κουνάβων τα σχολικά έτη 2013-2015 συμμετέχοντας στο ευρωπαϊκό  πρόγραμμα Comenius με θέμα: «Make the difference: Be a green entrepreneur» στο οποίο συμμετείχαν σχολεία από άλλες εννέα ευρωπαϊκές χώρες.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είχε ως στόχο την καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης στους μαθητές και τη σημασία της μείωσης της κατανάλωσης, της επαναχρησιμοποίησης των υλικών και της ανακύκλωσης.

Είναι σημαντικό πως όλες οι τάξεις και όλοι οι εκπαιδευτικοί ενεπλάκησαν στο πρόγραμμα έτσι ώστε, έγιναν όλοι κοινωνοί της αξίας της ανταλλαγής ιδεών πάνω σε ένα τόσο σπουδαίο θέμα όπως είναι η προστασία του περιβάλλοντος.

Συντονίστρια όλου του προγράμματος ήταν από το σχολείο της Ρουμανίας η κ. Dana Elena, ενώ συντονίστρια του προγράμματος στο σχολείο των Κουνάβων ήταν η καθηγήτρια Αγγλικών κ. Κατερίνα Μπουνιαλέτου.

Οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν κάποιες από  τις ευρωπαϊκές χώρες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ( Πορτογαλία, Φινλανδία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Κύπρος, Ισπανία, Τουρκία, Πολωνία), να γνωρίσουν τους συναδέλφους από τα σχολεία που συμμετείχαν, να ανταλλάξουν ιδέες και να έρθουν σε επαφή με άλλα εκπαιδευτικά συστήματα.

Σε όλες τις χώρες που επισκέφτηκαν απόλαυσαν εξαιρετική φιλοξενία από τους συναδέλφους που υπηρετούν στα σχολεία που συμμετείχαν στο πρόγραμμα και ήρθαν σε επαφή με τον πολιτισμό και την κουλτούρα τους.

Αντάλλαξαν ιδέες και απόψεις για περιβαλλοντικά θέματα και κατέθεσαν τις προτάσεις τους για την αξία της ανακύκλωσης .

Οι μαθητές του σχολείου από την άλλη μεριά, είχαν την ευκαιρία να μάθουν για την προστασία του περιβάλλοντος και την σπουδαιότητα της ανακύκλωσης και να ανταλλάξουν τις ιδέες τους με παιδιά των άλλων σχολείων, αφού είχαν τη δυνατότητα να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του προγράμματος με αναρτήσεις των δραστηριοτήτων του κάθε σχολείου αλλά και να επικοινωνούν με μαθητές από τα άλλα σχολεία μέσα από τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης.

Στη διάρκεια των δυο χρόνων έμαθαν για την προστασία του περιβάλλοντος, τα παγκόσμια περιβαλλοντικά προβλήματα -διαπιστώνοντας πως είναι κοινά για όλους- έγραψαν κείμενα, έκαναν κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά, έστησαν ανταλλακτικό παζάρι, επισκέφτηκαν χώρους διαχείρισης απορριμμάτων, πήραν συνεντεύξεις, έστειλαν επιστολές σε φορείς για περιβαλλοντικά θέματα, δημιούργησαν σχολική εφημερίδα, έφτιαξαν σποτ, αφίσες, συνέθεσαν τραγούδια, συνεργάστηκαν μεταξύ τους και με παιδιά των άλλων σχολείων.

Κορυφαία στιγμή για το σχολείο ήταν η βράβευση με το Πρώτο βραβείο, ομάδας μαθητών της ΣΤ΄ Τάξης σε διεθνή διαγωνισμό μαθητικών ταινιών. Οι μαθητές σκηνοθέτησαν και ερμήνευσαν  τους ρόλους σε ταινία, βασισμένη σε κοινό σενάριο που έγραψαν τα  παιδιά από όλα τα σχολεία του προγράμματος κυλιόμενα, δηλαδή κάθε σχολείο έπαιρνε την ιστορία από το προηγούμενο σχολείο, τη συνέχιζε και την παρέδιδε στο επόμενο.

Τυχεροί ήταν εξάλλου και τέσσερις  μαθητές του σχολείου μας , οι οποίοι επελέγησαν με κλήρωση και επισκέφτηκαν το σχολείο της Κύπρου, όπου για μια εβδομάδα συμμετείχαν σε εκπαιδευτικές δράσεις με μαθητές από όλες τις χώρες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.

Το Σχολείο των Κουνάβων συμμετέχοντας για τρίτη φορά σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα Comenius , είναι σίγουρα ένα σχολείο στο οποίο οι μαθητές και οι δάσκαλοι έχουν νιώσει πως η διακίνηση ιδεών μέσα στην εκπαιδευτική κοινότητα της μεγάλης Ευρωπαϊκής οικογένειας, μέσα σε μια Ευρώπη που σίγουρα περνά δύσκολες στιγμές, είναι μια πολύτιμη εμπειρία.

«Είναι σπουδαίο να μπορεί κανείς μέσα από αυτήν την πολύτιμη εμπειρία να τοποθετεί ρεαλιστικά τον εαυτό του και τη χώρα του μέσα σε ένα ευρύτερο γίγνεσθαι, να μην επαναπαύεται και να αγωνίζεται για ένα σχολείο που αξίζει στους μαθητές του, που αξίζει στους δασκάλους του!»

Σχόλια