default-image

Επίθεση και "καρφιά" Θεοδωράκη σε Τσίπρα

Ελλάδα
Επίθεση και "καρφιά" Θεοδωράκη σε Τσίπρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο Τσίπρας είναι ένας άνθρωπος που μεγάλωσε στα σαλόνια των εργολάβων και είναι όντως πλουσιόπαιδο. Δεν θα δεχτώ να λέει ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ εμένα λαϊκιστή και διαπλεκόμενο. Ξέρουμε τις διαδρομές του καθενός. Δεν θα δεχθώ επιθέσεις για την ηθική μου», τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξή του σε γνωστό τηλεοπτικό σταθμό, απαντώντας στις συκοφαντίες του απερχόμενου Πρωθυπουργού.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρθηκε και στη Ν.Δ. λέγοντας: «Μίλησα ευθέως για τη ΝΔ. Είπα ότι είναι το κόμμα που δεν τόλμησε να βγάλει αρχηγό, θέλει να βγάλει κατ" ευθείαν Πρωθυπουργό. Καλώ τον Μεϊμαράκη να πει: ποια από τις παλιές πολιτικές θα εφαρμόσει», ενώ συνέχισε αναρωτώμενος «Εμείς είμαστε ένα κόμμα του 6% και βγαίνουμε και λέμε με αυτούς θα κυβερνήσουμε. Βγάλαμε μια λίστα με ονόματα και προτάσεις. Τσίπρας και Μεϊμαράκης, δεν μπορούν να πουν με ποιους θα κυβερνήσουν;».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στα σενάρια των μετεκλογικών συνεργασιών λέγοντας «Πριν μιλήσουμε για τις συνεργασίες πρέπει να δούμε πώς θα έχει διαμορφωθεί ο πολιτικός χάρτης μετά τις εκλογές. Εμείς θα πάμε στη συζήτηση με μια λίστα με συγκεκριμένα πράγματα, μ" έναν κατάλογο δέκα προτεραιοτήτων». Τέλος, ερωτώμενος, σχολίασε και την χθεσινή τοποθέτηση του κ. Τσίπρα περί μη ύπαρξης θαλάσσιων συνόρων λέγοντας «Είπε ο Αλέξης Τσίπρας ότι δεν έχουμε θαλάσσια σύνορα; Υπάρχουν θαλάσσια σύνορα και η φύλαξή τους θα πρέπει να είναι ευθύνη της Ευρώπης».

«Ο Τσίπρας είναι όντως πλουσιόπαιδο. Είναι ένας άνθρωπος που μεγάλωσε στα σαλόνια των εργολάβων δημοσίων έργων. Ο πατέρας του, ο θείος του είχαν πολλά λεφτά, μπορούσαν κι έκαναν μια πλούσια ζωή. Κάποιοι μπερδεύουν τη μετριοπάθεια με τη δειλία. Εγώ είμαι μετριοπαθής και θέλω να βρούμε τρόπο να συνεργαστούμε την επόμενη μέρα, γιατί είμαστε υποχρεωμένοι να συνεργαστούμε. Και πρέπει να κάνουμε έναν προεκλογικό αγώνα για τα προβλήματα της χώρας.

Εγώ δεν έκανα προσωπικές επιθέσεις. Δεν θα δεχτώ να λέει ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ εμένα λαϊκιστή και διαπλεκόμενο. Ξέρουμε τις διαδρομές του καθενός. Ας έρθει κάποιος απ' αυτούς που λένε ότι είμαι διαπλεκόμενος να συζητήσουμε τη δική μου πορεία και τη δική του πορεία. Δεν θα δεχθώ επιθέσεις για την ηθική μου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Θεοδωράκης.

Συνεχίζοντας ο επικεφαλής με το Ποτάμι, «παρ' όλα αυτά έχουμε πολιτική επαφή με τον Τσίπρα. Γιατί αυτό που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι η 21η Σεπτεμβρίου και η επόμενη μέρα των εκλογών, καθώς θα πρέπει να συνεργαστούμε για το καλό της χώρας. Δεν γίνεται να πάμε σε επαναληπτικές εκλογές, δεν το αντέχει η χώρα. Πρέπει να το πει ξεκάθαρα και ο Τσίπρας ότι θα πάμε σε κυβέρνηση συνεργασίας».

«Η Ν.Δ. είναι αντίπαλός μας, όπως κι ο ΣΥΡΙΖΑ. Θα πρέπει να δεχθούμε όμως ότι σε κρίσιμες στιγμές υπήρξε συνεννόηση και συνεργασία στη Βουλή για το καλό του τόπου. Δεν έπρεπε να πάμε σε εκλογές. Το μέτωπο που υπήρχε στη Βουλή, θα μπορούσε να κρατήσει μέχρι τον Δεκέμβριο και μετά να πάμε σε εκλογές. Με πιο σταθερή οικονομία και με καλύτερες συνθήκες για τη χώρα. Τα είχαμε πει όλα αυτά στον κ. Τσίπρα», ανέφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις και τη ρύθμιση του χρέους είπε: «Είναι πολύ σημαντικό για τους Ευρωπαίους εταίρους μας να δουν ότι ο πολιτικός κόσμος στην Ελλάδα είναι ενωμένος. Δεν τον κατανοούν τον διχασμό που υπάρχει μεταξύ μας, όταν μάλιστα η χώρα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. Αν ήμασταν ενωμένοι θα ήταν πολύ πιο εύκολο να προχωρήσουμε σε ρύθμιση του χρέους. Επιπλέον και η αγορά θα κλυδωνιστεί ακόμη περισσότερο αν δεν έχουμε σταθερή κυβέρνηση.

Είπα στον Τσίπρα στη Βουλή «φέρε τη συμφωνία να την υπογράψουμε». Τον Απρίλιο όμως, όταν οι Ευρωπαίοι είχαν αποφασίσει να τα δώσουν όλα και θα μπορούσαμε να έχουμε πολύ καλύτερη συμφωνία. Όμως τότε ο Τσίπρας ασχολείτο με τα εσωκομματικά του και όχι με τη χώρα. Τελικά ήρθε στα λόγια μας, τρεις μήνες μετά όμως, φέρνοντας μια πολύ χειρότερη συμφωνία. Το ότι εμείς ψηφίσαμε βοήθησε τον Τσίπρα και στην Ευρώπη. Αν όμως είχαν συμφωνήσει τον Απρίλιο θα είχαμε γλιτώσει τουλάχιστον το κλείσιμο των τραπεζών και τα capital controls».

«Εμείς δεν έχουμε τους ψηφοφόρους μας «μαντρωμένους. Δεν μιλάμε για άσπρο ή μαύρο. Για παράδεισο ή κόλαση. Μιλάμε τη γλώσσα της λογικής. Λέμε ότι σε όλα τα κόμματα υπάρχουν άνθρωποι να συνεννοηθούμε. Όταν δεν δημιουργείς εμφυλιοπολεμικό κλίμα, όπως κάνουν τα άλλα κόμματα, μπορεί να φαντάζεις λίγο αδιάφορος τον πρώτο καιρό. Όμως κάθε μέρα που περνάει, το Ποτάμι συσπειρώνεται», υπογράμμισε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Αναφορικά για τη Νέα Δημοκρατία και την ηγεσία του κόμματος Βαγγέλη Μεϊμαράκη: «Μίλησα ευθέως για τη ΝΔ. Είπα ότι είναι το κόμμα που δεν τόλμησε να βγάλει αρχηγό, θέλει να βγάλει κατ' ευθείαν Πρωθυπουργό. Καλώ τον Μεϊμαράκη να πει: ποια από τις παλιές πολιτικές θα εφαρμόσει. Εμείς είμαστε ένα κόμμα του 6% και βγαίνουμε και λέμε «με αυτούς θα κυβερνήσουμε». Βγάλαμε μια λίστα με ονόματα και προτάσεις. Τσίπρας και Μεϊμαράκης, δεν μπορούν να πουν με ποιους θα κυβερνήσουν;

Σε ό,τι αφορά τις μετεκλογικές συνεργασίες ο εκπρόσωπος με το Ποτάμι ανέφερε: «Πριν μιλήσουμε για τις συνεργασίες πρέπει να δούμε πώς θα έχει διαμορφωθεί ο πολιτικός χάρτης μετά τις εκλογές. Το πρώτο κόμμα όμως -λόγω του μπόνους των 50 εδρών- δεν μπορεί να μην συμμετέχει στην κυβέρνηση. Ο αρχηγός του πρώτου κόμματος πρέπει να γίνει Πρωθυπουργός. Όσο και να χτυπιόμαστε όλοι οι υπόλοιποι δεν μπορούμε να κάνουμε κυβέρνηση. Εμείς θα πάμε στο πρώτο κόμμα και θ" ανοίξουμε τα χαρτιά μας. Θα πάμε με μια λίστα με συγκεκριμένα πράγματα, μ' έναν κατάλογο δέκα προτεραιοτήτων. Ενδεικτικά σας λέω τρεις: Πρώτον, δουλειές, αντιμετώπιση της ανεργίας, βοήθεια στις μικρές επιχειρήσεις κ.ο.κ. Δεύτερον, αντιμετώπιση της μικρής και μεγάλης διαπλοκής. Γι" αυτό προτείναμε τη δημιουργία μιας Ενιαίας Αρχής Προμηθειών με ευθύνη προσώπων που δεν εμπλέκονται στην πολιτική. Τρίτον, η Παιδεία.

Όσον αφορά το μέτρα των αγροτών και τους φόρους, ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε: «Οι αγρότες δεν έχουν πρόβλημα να πληρώνουν φόρο αλλά θέλουν δίκαιους κανόνες. Εμείς κάναμε μια συγκεκριμένη πρόταση: δημιουργία ομάδων παραγωγών ώστε να μην υπάρχουν μεσάζοντες και παραεμπόριο. Το υποστηρίζει και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε αυτή την κατηγορία για παράδειγμα μπορούμε να διορθώσουμε το μνημόνιο του Τσίπρα. Αυτή είναι και η λογική του Ποταμιού: χειρουργικές επεμβάσεις στο μνημόνιο Τσίπρα».

Συμπληρώνοντας: «Ο πυρήνας μας είναι η σύγχρονη ιδεολογία της Ευρώπης. Ο ανθρωπισμός. Λέμε όχι στις κούφιες ιδεολογίες του παρελθόντος και τον παλαιοκομματισμό. Οδηγούμε τη χώρα σε προοδευτική κατεύθυνση, δανειζόμενοι πράγματα και από τον φιλελεύθερο χώρο και από την αριστερά. Η ασφάλεια του πολίτη και η προστασία των φτωχών είναι στις άμεσες προτεραιότητές μας. Στο επίκεντρο λοιπόν ο άνθρωπος. Αυτό είναι το Ποτάμι».

Αναφορικά με το μεταναστευτικό ζήτημα ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα είναι τόσο μεγάλο που δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλάδα, ίσως ούτε και η Ευρώπη. Όμως επί ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρχε ένας άνθρωπος, ένας επικεφαλής για να συνεννοηθούν οι εθελοντές, οι Δήμοι, οι ξένες κυβερνήσεις, οι διεθνείς οργανώσεις. Στη Βουλή είπα στον Τσίπρα «βάλε έναν επικεφαλής για το μεταναστευτικό». Απαντούσε ότι δεν υπάρχει λόγος να το κάνει και τρεις ημέρες μετά ήρθε ο ΟΗΕ και είπε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει μεταναστευτική πολιτική γιατί δεν υπάρχει κέντρο συντονισμού. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι εύκολο θέμα το μεταναστευτικό.

Η λύση του θα πρέπει να βρεθεί με ευθύνη της Ευρώπης και συμμετοχή της Τουρκίας. Η Ευρώπη έχει αρχές και ιστορία. Πρέπει να κοιτάξει και να βοηθήσει τους πρόσφυγες. Είπε ο Αλέξης Τσίπρας ότι δεν έχουμε θαλάσσια σύνορα; Υπάρχουν θαλάσσια σύνορα και η φύλαξή τους θα πρέπει να είναι ευθύνη της Ευρώπης. Η Ευρώπη πρέπει, και θα το κάνει, να αναλάβει τις ευθύνες. Να είναι αλληλέγγυα στους πρόσφυγες, να τους ταΐσει, να τους φροντίσει, να τους δώσει ελπίδα. Πρέπει όμως και να εμποδίσει τις μεταναστευτικές ροές στα εδάφη της Τουρκίας. Αυτή η χώρα δεν θα σωθεί αν δεν ξεφύγει από τους κομματικούς μηχανισμούς», ανέφερε κλείνοντας ο επικεφαλής του Ποταμιού.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News