default-image

Σμυρναίικα και κρητικά στην πλατεία του Λάκκου

Πολιτισμός
Σμυρναίικα και κρητικά στην πλατεία του Λάκκου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σμυρναίικα και κρητικά θα παρουσιάσει απόψε στην πλατεία του Λάκκου το μουσικό συγκρότημα "Εράν". Η συναυλία, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ "Κρήτη, μια ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί" θα ξεκινήσει στις 9 το βράδυ με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.  Ποιοι είναι οι "Εράν"; Εράν σημαίνει να ερωτεύεσαι, να αγαπάς πολύ. Είναι το απαρέμφατο του αρχαίου ρήματος εράω-ερώ, που βρίσκεται κρυμμένο ακόμα και σήμερα στη μαγική λέξη έρωτας. Το μουσικό σχήμα "Εράν", με πυξίδα τον έρωτα και καράβι τις υπέροχες μελωδίες της πλούσιας μουσικής μας παράδοσης, επιχειρεί μουσικά ταξίδια στο χώρο και το χρόνο με τη βοήθεια της φωνής, μιας λύρας, ενός λαούτου και των ρυθμικών χτύπων του νταουλιού που θυμίζουν τους χτύπους της καρδιάς.

Με τραγούδια βαθιά ριζωμένα στη συνείδηση και την καρδιά μας, από την Κρήτη, τα υπόλοιπα νησιά της Ελλάδας μέχρι και τη Μικρασία, που η ιστορία τους χάνεται στους προηγούμενους αιώνες, το μουσικό σχήμα "Εράν" μάς ταξιδεύει εγκωμιάζοντας τον έρωτα και το μεγαλείο της ανθρώπινης ψυχής. Το όνομα αυτό τους αντιπροσωπεύει πλήρως γιατί και οι ίδιοι είναι ερωτευμένοι με τη μουσική, τις τέχνες και την ίδια τη ζωή. Κινούνται στο χώρο της παραδοσιακής μουσικής με αφετηρία την Κρήτη, όπως είναι φυσικό, χωρίς να ξεχνούν τα υπόλοιπα νησιά, αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα και τη Μικρασία, ενώ φλερτάρουν επίσης με το ρεμπέτικο τραγούδι και δικές τους συνθέσεις.

Αποτελείται από τους μουσικούς Νεκτάριο Παχιαδάκη (λύρες και τραγούδι), Κυβέρη Σέργιου (τραγούδι και κρουστά) και Αντώνη Μανουσάκη (λαούτο, μπουλγαρί, θιαμπόλι, μαντολίνο και τραγούδι).

Συμμετέχουν επίσης ο Μανόλης Σκουμπάκης στο σαντούρι και το λαούτο και ο Μηνάς Παιγνιωτάκης στα κρουστά και το τραγούδι. Στη συναυλία θα βρίσκεται και όμιλος επιχειρήσεων Καλαθάκη, ο οποίος θα προσφέρει ως κέρασμα στο κοινό ζεστούς λουκουμάδες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News