Ειδήσεις

Die Presse: Νέο ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό

Για νέο έτος-ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό κάνει λόγο η αυστριακή εφημερίδα Die Presse, η οποία φιλοξενεί εκτενές αφιέρωμα για την πορεία του τουρισμού στην Ελλάδα. Όπως αναφέρει, ο αριθμός των τουριστών το τρέχον έτος στη χώρα μας αναμένεται να ανέλθει στα 25 εκατομμύρια, παρά τα capital controls και τα σενάρια περί Grexit.

Στο ολοσέλιδο δημοσίευμα στην αυστριακή εφημερίδα, με τίτλο "Ελλάδα-Σιγουριά για τη φιλοξενία" τονίζεται ότι η συζήτηση για το "Grexit" αλλά και τα "capital controls" δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν τους ξένους επισκέπτες να επισκεφτούν την Ελλάδα - τουναντίον το 2015 θα αποτελέσει εκ νέου μια χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό.

Η εκτίμηση αυτή της εφημερίδας βασίζεται και στο γεγονός ότι μόνο το α' εξάμηνο καταγράφηκε αύξηση 21%, και αύξηση κατά 8% των εσόδων από τον τουρισμό, ενώ και τα πρώτα στοιχεία για τον Ιούλιο καταγράφουν αυξήσεις στις αφίξεις.

Η Die Presse υπογραμμίζει ότι ο τουρισμός διαθέτει εξαιρετική σημασία για την Ελλάδα. Κι αυτό γιατί, ενώ η υπόλοιπη οικονομία είχε πληγεί από το κλείσιμο των τραπεζών και τους ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων, ο τουρισμός παραμένει μια αξιόπιστη πηγή εσόδων για τη χώρα και προσφέρει σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας, με το άμεσο ή έμμεσο όφελος να εκτιμάται στο 17% του συνόλου της ελληνικής οικονομίας.

Στα στατιστικά στοιχεία που παραθέτει η εφημερίδα διαπιστώνονται διακυμάνσεις ως προς τις χώρες προέλευσης των τουριστών, όπως για παράδειγμα ότι μειώθηκε ο αριθμός των Ρώσων κατά 60%, αντ' αυτού όμως υπήρξε αύξηση εκείνων από Κίνα, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία και, προπάντων, από Γερμανία.

Το δημοσίευμα διαπιστώνει μία εκρηκτική άνοδο στον αριθμό των Γερμανών τουριστών, ο οποίος έχει αυξηθεί κατά 25% έναντι του 2015, υπογραμμίζοντας ότι οι Γερμανοί πολίτες δεν αποτράπηκαν να επισκεφτούν την Ελλάδα, από τις έντονες ελληνογερμανικές αντιπαραθέσεις ως προς το ελληνικό χρέος και τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Σε αυτές τις αυξήσεις - αναφέρει το δημοσίευμα - συνέβαλαν όχι μόνο η ελκυστικότητα της Ελλάδας, αλλά οι σχετικά καλές τιμές, η άψογη ασφάλεια, όπως επίσης οι πόλεμοι και οι τρομοκρατικές επιθέσεις στη Βόρεια Αφρική και την Τουρκία, ωστόσο οι Γερμανοί ξοδεύουν ολοένα και λιγότερα χρήματα στην Ελλάδα, κάτι που εξηγεί γιατί η αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό υστερεί εκείνης της αύξησης του αριθμού των επισκεπτών.

Ελπίδες για εξέλιξη της κινεζικής τουριστικής αγοράς και στην Κρήτη

Στη συνέχεια στο δημοσίευμα γίνονται αναφορές στις μεγάλες ελπίδες για την εξέλιξη της κινεζικής τουριστικής αγοράς για την Ελλάδα, στους ελληνικούς κεντρικούς τουριστικούς προορισμούς όπως Κρήτη, Δωδεκάνησα, Ρόδος, τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, ενώ υπογραμμίζεται η σαφής άνοδος της Αθήνας, όπου οι αεροπορικές αφίξεις παρουσίασαν αύξηση κατά 27%, όπως επίσης οι αυξήσεις στις αφίξεις τουριστών με ιδιωτικό αυτοκίνητο σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

Ωστόσο, καταλήγοντας, η εφημερίδα επισημαίνει ότι οι περιοχές που στηρίζονται από τον εσωτερικό τουρισμό αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω της μείωσης των Ελλήνων επισκεπτών, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, ενώ υπογραμμίζει επίσης την έλλειψη μεγάλων τουριστικών επενδύσεων στην Ελλάδα λόγω δυσκολιών των τραπεζών στην παραχώρηση δανείων, αλλά και το γεγονός ότι στον τομέα του τουρισμού η χώρα μας εστιάζει υπερβολικά στη θερινή περίοδο.

Σχόλια