default-image

Λέντας: Το μέρος που δε γνωρίζει... κρίση

Κρήτη
Λέντας: Το μέρος που δε γνωρίζει... κρίση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην οικονομική κρίση φαίνεται πως γυρίζει πλάτη ο Λέντας. Αυτό τουλάχιστον διαπιστώνουν κάτοικοι, καταστηματάρχες, αλλά και επισκέπτες, οι οποίοι πολλές φορές δε βρίσκουν δωμάτιο κοντά στις παραλίες της νότιας αυτής περιοχής του Ηρακλείου! Και μιλάμε για ένα από τα ελάχιστα τουριστικά θέρετρα της Κρήτης που μπορεί κάποιος να απολαύσει τον ήλιο και τη θάλασσα μέχρι και το Νοέμβριο, ενώ το καλοκαίρι αρχίζει από πολύ νωρίς.

Το λιοντάρι που, σύμφωνα με το μύθο, ξεχάστηκε από την Κλεοπάτρα και πέτρωσε στο βράχο καρτερώντας τη βασίλισσα της Αιγύπτου να επιστρέψει.

Συγκεκριμένοι τουρίστες επισκέπτονται το γραφικό παραθαλάσσιο χωριό και τις γύρω παραλίες κάθε χρόνο εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Υπάρχουν κυρίως Γερμανοί, Γάλλοι και Ολλανδοί που έρχονται ακόμη και δύο φορές το χρόνο. Στο μεταξύ, όλο και περισσότεροι τουρίστες σπεύδουν μαζί με τους Έλληνες επισκέπτες στην περιοχή, όπου είτε σε ενοικιάζουν δωμάτια, είτε μένουν σε σκηνές. Σε κάθε περίπτωση, είτε ανάβουν ψησταριές, είτε τρώνε σε ταβέρνες, ο Λέντας τουριστικά διατηρείται ζωντανός πάνω από το μισό χρόνο.

Ακόμη και φέτος, που τελικά μετά και τα capital controls ο καθένας σκεφτόταν να ξοδέψει χρήματα για διακοπές, οι αφίξεις Ελλήνων στο Λέντα δε μειώθηκαν, όπως μας αναφέρει η κ. Στέλλα Δασκαλάκη, που διατηρεί κατάστημα εστίασης μπροστά στον αιγιαλό του χωριού.

«Καλά κρατεί η καλοκαιρινή σεζόν, περίπου στους 7 μήνες. Προσπαθούμε να διατηρούμε τις τιμές σε καλά επίπεδα, αλλά και προσωπικές σχέσεις με τους επισκέπτες. Παράλληλα, πρόκειται για μια περιοχή που έχει διατηρήσει το φυσικό της κάλλος και αυτό σίγουρα μετρά αρκετά για τον τουρισμό που δεχόμαστε κάθε χρόνο. Εξάλλου, πάρα πολύς κόσμος έρχεται εδώ για να ηρεμήσει. Από ό,τι μου λένε μάλιστα, γιατί συζητώ με πολλούς τουρίστες, κατά τη διαμονή τους πάντα τις δύο πρώτες ημέρες βγάζουν όλα τα συναισθήματα καταπίεσης που έχουν συσσωρευτεί κι έπειτα αδειάζει το μυαλό τους και χαλαρώνουν κι επανέρχεται η σύνδεση του ανθρώπου με τη φύση», αναφέρει και τονίζει πως έρχονται στο Λέντα άνθρωποι από όλο τον πλανήτη με σημαντικές θέσεις στη χώρα τους.

Η κ. Στέλλα Δασκαλάκη

Για παράδειγμα, δήμαρχοι πόλεων, συγγραφείς, καλλιτέχνες, αλλά και ζωγράφοι, άνθρωποι που ασχολούνται με τη μουσική - όπως ένας γνωστός σαξοφωνίστας από τη Βιέννη, που βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες εκεί. Για τον τελευταίο, όπως μας λέει η κ. Δασκαλάκη, δεν είναι η πρώτη του φορά που κάνει διακοπές στο Λέντα, αφού, όπως της είπε, τη θυμόταν από μικρή, καθώς πρωτοπήγε το 1984. Αν και κάποτε, για περίπου δέκα χρόνια, περιόδευσε σε διάφορα άλλα μέρη του κόσμου, προχθές στην κ. Δασκαλάκη ανέφερε: «Όπου και να πάω, καταλήγω και πάλι στο Λέντα». Και δεν είναι τυχαίο. «Έχει να κάνει η αύρα που εκπέμπει το μέρος», λένε πολλοί, που επιδιώκουν να κάνουν τις διακοπές τους στο Λέντα κάθε καλοκαίρι!

Λίγη ιστορία...

Για την ιστορία, στην περιοχή βρίσκεται η αρχαία Λεβήνα. Ήκμασε στα ελληνορωμαϊκά χρόνια ως λιμάνι της Γόρτυνας, αλλά και ως ιερή πόλη, όπου λατρευόταν ο Ασκληπιός και η Υγεία Σώτειρα. Το Ασκληπιείο ήταν στην ακμή του κατά τα αυτοκρατορικά χρόνια της Ρώμης. Το όνομα είναι προελληνικό και ετυμολογείται από το φοινικικό Λάβι, που σημαίνει λιοντάρι, ή από την αρχαία προελληνική λέξη Λέβυνθος.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, ένα από τα λιοντάρια που έσυρε την άμαξα της Ρέας έγινε πέτρα από τη θέση αυτή και γι' αυτό ονομάστηκε Λεβήν. Κατ' άλλη παράδοση, το λιοντάρι ξεχάστηκε από την Κλεοπάτρα και πέτρωσε στο βράχο, κοιτάζοντας στο πέλαγος και καρτερώντας τη βασίλισσα της Αιγύπτου να επιστρέψει και να το πάρει μαζί της.

Η κρίση δεν ακούμπησε το Λέντα, που κατακλύστηκε και φέτος από ντόπιους και ξένους επισκέπτες.

Αλλά το πιθανότερο είναι ότι το όνομα οφείλεται στο παρακείμενο ακρωτήριο, το οποίο μοιάζει με λιοντάρι από τη συγκεκριμένη θέση στην οποία βρίσκεται. Ανασκαφές που έγιναν το 1958-1960 από το Στυλιανό Αλεξίου διαπίστωσαν ότι στην ίδια θέση υπήρξε συνοικισμός από την Πρωτομινωική Εποχή, δηλαδή από το 2500 μέχρι το 1900 π.Χ., ο οποίος είχε εμπορικές σχέσεις με την Αίγυπτο. Μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον έχει η βασιλική Λέντα και βρίσκεται εντός της αρχαίας πόλεως.

Τι τρώνε οι τουρίστες

Όσον αφορά στο τι τρώνε οι ξένοι που επισκέπτονται το Λέντα, η κ. Δασκαλάκη μας αναφέρει πως οι Σουηδοί προτιμούν το παραδοσιακό φαγητό. «Έχουν υιοθετήσει τις ελληνικές συνήθειες. "Τσάκισαν" τα χορτοπιτάκια στο διάστημα από 15 Ιουνίου έως 15 Ιουλίου, που έρχονταν από 40 έως 80 άτομα κάθε εβδομάδα».

Οι Γερμανοί δεν αφήνουν φαγητό στα πιάτα τους. Τρώνε όλο το φαγητό τους, με αγαπημένο το μαγειρευτό-παραδοσιακό, ενώ πίνουν κρασί ή μπίρα λιγότερο το μεσημέρι και περισσότερο το βράδυ. Οι Ολλανδοί είναι όπως οι Γερμανοί, ενώ οι Γάλλοι καλοτρώνε, ξεκινώντας από τα ορεκτικά. Όσον αφορά στους Ιταλούς, προτιμούν τα ψάρια και τα θαλασσινά, ενώ είναι οι περισσότεροι φιλέλληνες».

Iωάννα Βλαχάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News