default-image

"Η καταπολέμηση της διαφθοράς"

Απόψεις
"Η καταπολέμηση της διαφθοράς"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μικρή Ελλάδα κατά την επτάμηνη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. έδωσε ένα πολιτικό αγώνα σκληρό, επίπονο, εμβληματικό για όλους τους λαούς της Ευρώπης, που προσδοκούν και αγωνίζονται για την ανατροπή της νεοφιλελεύθερης ηγεμονίας, καταδεικνύοντας τη σκληρότητα των μηχανισμών της. Έδωσε δείγματα γραφής ενός νέου πολιτικού ήθους και μιας νέας κοινωνικής προοπτικής στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Της Χρυσάνθης Καμπουράκη*

Μια βασική μάχη, που έδωσε και θα συνεχίσει να δίνει, είναι η πάταξη της διαφθοράς, της αδιαφάνειας και των κυκλωμάτων που λυμαίνονται την ελληνική δημόσια ζωή και γιγαντώθηκαν, αντί να υποχωρήσουν, στη μνημονιακή πενταετία, εξυπηρετώντας οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα ολίγων, οδηγώντας τη χώρα στο χείλος του γκρεμού και κρατώντας σε ομηρία την παραγωγική ζωή του τόπου.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε υπουργείο Καταπολέμησης της Διαφθοράς για να οργανώσει καλύτερα τη μάχη κατά των μεγάλων συμφερόντων. Ποτέ άλλοτε σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα δεν υπήρξαν τόσο μεγάλες αποκαλύψεις και δεν παραπέμφθηκαν στη Δικαιοσύνη τόσα σκάνδαλα. Για την Αγροτική τράπεζα, τις σκανδαλώδεις παραχωρήσεις του ΤΑΙΠΕΔ, τη δανειοδότηση των ΜΜΕ, τα θαλασσοδάνεια, το όργιο των κατευθυνόμενων κρατικών διαφημίσεων, τα σκάνδαλα του ΙΚΑ και τόσα άλλα που πλέον έχουν πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης. Εξετάζονται ταχύρρυθμα τα ονόματα της τόσα χρόνια κλεισμένης στα συρτάρια λίστας Λαγκάρντ και αποδίδονται έσοδα στο δημόσιο ταμείο.

Πιο σημαντικά όμως είναι τα όσα θα γίνουν το επόμενο διάστημα, κατά τη συνέχιση του κοινωνικού συμβολαίου του ΣΥΡΙΖΑ με τον ελληνικό λαό. Χαράσσουμε το εθνικό σχέδιο δράσης κατά της διαφθοράς, το θεσμικό πλαίσιο διάλυσης των θυλάκων της διαφθοράς, του πλουτισμού σε βάρος του λαού και των εθνικών συμφερόντων. Προωθούμε την αναβάθμιση, τη συγχώνευση, το συντονισμό των ελεγκτικών μηχανισμών για καλύτερα, ταχύτερα αποτελέσματα, οργάνωση και εξοικονόμηση πόρων. Βασικά στοιχεία του εθνικού αυτού σχεδίου δράσης είναι η διενέργεια συνεχών ελέγχων, η υιοθέτηση διεθνών ελεγκτικών προτύπων, η διαφάνεια στα δημόσια έργα, μέσα από την αναμόρφωση των δημόσιων συμβάσεων, η δημιουργία ενιαίου επιχειρησιακού κέντρου δίωξης του λαθρεμπορίου, η δημιουργία ενιαίου συστήματος υποδοχής καταγγελιών περιπτώσεων διαφθοράς, η δημιουργία νέου νομικού πλαισίου για το πολιτικό χρήμα και το "πόθεν έσχες" των πολιτικών και κρατικών λειτουργών.

Υλοποιείται επίσης η δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για το τέλος της διαπλοκής της πολιτικής εξουσίας με το μιντιακό κατεστημένο, που μέσα από την άρρηκτη σχέση τους εφάρμοσαν τη νεοφιλελεύθερη πολιτική και τα μέτρα λιτότητας. Για πρώτη φορά βεβαιώθηκαν τα τέλη συχνοτήτων των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, που είχαν να πληρώσουν από το 2010.Το σχέδιο νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες είναι έτοιμο να υλοποιηθεί, μετά από 25 χρόνια άναρχης λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών. Άνοιξε και λειτουργεί η ΕΡΤ, με διαφάνεια και αξιοκρατία, που είναι πάροχος ψηφιακού σήματος, βάζοντας τέλος στο ψηφιακό μονοπώλιο των καναλαρχών. Τα αποτελέσματα λοιπόν της πολιτικής βούλησης και των ενεργειών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι ορατά σε πολλούς τομείς. Όλες όμως οι δυνάμεις του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου στην Ελλάδα και την Ευρώπη, για να συνεχίσουν να πλουτίζουν ανενόχλητοι, προσπάθησαν και προσπαθούν να εξαφανιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ από το προσκήνιο της πολιτικής ζωής, οργανώνοντας και εντείνοντας ένα πολυμέτωπο πόλεμο εναντίον του.

Ο κυρίαρχος όμως και διορατικός ελληνικός λαός δε θα το επιτρέψει και θα αναδείξει στις 20 Σεπτεμβρίου αδιαμφισβήτητο νικητή των εκλογών το ΣΥΡΙΖΑ για να συνεχίσει τις μάχες που άρχισε κατά της διαπλοκής, της παρανομίας, κατά των άναρχων συμφερόντων και κατά των αδικιών, και να συνεχίσει να αγωνίζεται στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, υπερασπιζόμενος τα συμφέροντα και τα δίκαια του λαού και της πατρίδας μας.

* Η Χρυσάνθη Καμπουράκη είναι μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ και διαμερισματική σύμβουλος Ηρακλείου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News