default-image

"Πρώτα μεταρρυθμίσεις, μετά συζήτηση για το χρέος"

Ελλάδα
"Πρώτα μεταρρυθμίσεις, μετά συζήτηση για το χρέος"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι υποσχέσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, γύρω από το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, σε μια προσπάθεια ανάδειξης πως το τρίτο μνημόνιο, δεν έχει μόνο «οικονομικές πληγές», φαίνεται να διαφοροποιούνται από τις προθέσεις και δηλώσεις των δανειστών. Καθώς, ο πρώην πρωθυπουργός βάζει στο τραπέζι των «καυτών» θεμάτων την αναδιάρθρωση του χρέους, ακόμη και με τις υποθέσεις, αφήνοντας απ'έξω από τις προεκλογικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ το θέμα της «διαγραφής» του χρέους.

Όπως ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε: «πρώτη και κύρια μάχη είναι αυτή της αναδιάρθρωσης του χρέους. Το ζήτημα αυτό, μετά από την επιμονή μας στη διαπραγμάτευση, μπαίνει επιτέλους στις πραγματικές του διαστάσεις ως πρόβλημα υπερεθνικό, οικονομικό και πολιτικό, καθώς από την επίλυσή του εξαρτάται η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη αλλά και η θεμελίωση μιας νέας χρηματοπιστωτικής και αρχιτεκτονικής για όλη την Ευρώπη».

Ρέγκλινγκ: Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις, μετά το χρέος

Την επομένη της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, έθεσε το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους στις διαστάσεις των δανειστών.

«Η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους θα ανοίξει μόνο αν η επόμενη ελληνική κυβέρνηση προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις και εφόσον περάσει επιτυχώς την πρώτη αξιολόγηση από τους Θεσμούς».

Όμως, ο κ. Ρέγκλινγκ δεν σταμάτησε εδώ, αλλά θέλησε να γίνει ακόμη πιο συγκεκριμένος ως προς τι θεωρούν οι δανειστές «αναδιάρθρωση χρέους». Είπε, συγκεκριμένα: «Οποιαδήποτε συζήτηση γίνει για το χρέος θα περιλαμβάνει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, μείωση επιτοκίων και μεταφορά των κερδών από τα ομόλογα των κεντρικών τραπεζών (SMP). Η Ελλάδα έχει πολύ δρόμο ακόμη να διανύσει προκειμένου να φτάσει σε μια οικονομική ολοκλήρωση».

Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο κ. Ρέγκλινγκ ξεκαθαρίζει τη στάση του ως προς το θέμα του χρέους ή τη συμμετοχή του ESM στο τρίτο Μνημόνιο. Σήμερα επανέλαβε πως αναμένεται να υπάρξει συνδρομή και του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Ο Ρέγκλινγκ είναι ξεκάθαρος όσον αφορά το ζήτημα του χρέους

Μήπως το ΔΝΤ πρόκειται να συνεχίσει την πολεμική του ως προς τη διαγραφή του ελληνικού χρέους; Η πρόσφατη συνέντευξη της Κριστίν Λαγκάρντ στο Reuters δεν αφήνει πολλά περιθώρια για παρερμηνείες. Η επικεφαλής του Ταμείου, για πρώτη φορά, δεν έκανε λόγο για «διαγραφή χρέους», αλλά για «αναδιάρθρωση». Κάτι που δείχνει πως ακόμη και το ΔΝΤ βρίσκεται σε φάση αναδίπλωσης και συντάσσεται, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, με τα κελεύσματα του Βερολίνου που δεν συζητάει την ονομαστική διαγραφή χρέους.

Ντάισελμπλουμ: «Όχι αναδιάρθρωση χρέους χωρίς μεταρρυθμίσεις»

Για την ανάγκη των μεταρρυθμίσεων, ως βασικό προαπαιτούμενο, μίλησε πριν από δύο ημέρες, στο περιθώριο της συνάντησης της G20, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Αν προσθέσει κανείς σε αυτά και τη σταθερή άποψη της Άνγκελα Μέρκελ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι η διαγραφή χρέους δεν μπορεί να γίνει εντός της Ευρωζώνης, αυτομάτως γίνεται κατανοητό ότι για να κερδίσει η Ελλάδα την αναδιάρθρωση, θα πρέπει να επιδείξει τέτοιες μεταρρυθμιστικές επιδόσεις που θα καταφέρουν να πείσουν τους δανειστές να ανοίξουν το θέμα του χρέους.

Σε απλά ελληνικά, αυτό σημαίνει ότι η επόμενη κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει άμεσα τις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, το συνταξιοδοτικό και τις ιδιωτικοποιήσεις. Όλα τούτα προηγούνται της αναδιάρθρωσης για την οποία μιλάει ο Αλέξης Τσίπρας, και σίγουρα δεν έπονται, όπως αναφέρει και η iefimerida.gr.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News