default-image

ΥΠΕΣ Ισπανίας: Ανάμεσα στους μετανάστες τζιχαντιστές (;)

Κόσμος
ΥΠΕΣ Ισπανίας: Ανάμεσα στους μετανάστες τζιχαντιστές (;)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών Χόρχε Φερνάντες Ντίας ζήτησε σήμερα να ενισχυθούν τα μέτρα ελέγχου όσων ζητούν άσυλο οι οποίοι φεύγουν από τη Συρία, καθώς υπάρχει φόβος να έχουν διεισδύσει ανάμεσά τους μέλη του Ισλαμικού Κράτους.

Ειδικότερα τόνισε μιλώντας στη συντηρητική εφημερίδα ABC: «Η Ισπανία δεν θα αρνηθεί το δικαίωμα κανενός στο άσυλο». Εντούτοις , πρόσθεσε, «πρέπει να ενισχυθούν οι έλεγχοι όταν δεχόμαστε τέτοιους ανθρώπους».

Έπειτα ο Ισπανός υπουργός υπογράμμισε: «Η μεγάλη πλειονότητα είναι πρόσφυγες που φεύγουν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο, όμως δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι εκεί κάτω υπάρχει και το Ντάες (αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ) και ότι αυτοί οι βάρβαροι έχουν αποδείξει ότι είναι ικανοί να υλοποιήσουν τις απειλές τους».

Στη συνέχεια διερωτήθηκε: «Πώς μπορούμε να αμφιβάλλουμε ότι μεταξύ αυτής της χιονοστιβάδας (των μεταναστών) μπορούν να διεισδύσουν άνθρωποι που δεν είναι μετανάστες;».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο πρόεδρος της Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα προτείνουν μεθαύριο, Τετάρτη, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την κατανομή στις χώρες της ΕΕ 120.000 προσφύγων τα δύο επόμενα χρόνια προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μαζική εισροή μεταναστών.

Βάσει της πρότασης αυτής η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία αναμένεται να δεχτούν τον μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών.

Ισπανός ΥΠΕΞ: Η μεταναστευτική κρίση αμαυρώνει την εικόνα της Ευρώπης

Η μεταναστευτική κρίση «έχει αμαυρώσει την εικόνα της Ευρώπης», εκτίμησε σήμερα από την Τεχεράνη ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Γκαρσία Μαργάγιο.

Στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Ιρανό ομόλογό του Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ ο Μαργάγιο δήλωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες που θα βασίζονται σε ηθικές αξίες».

Ο Ισπανός υπουργός διαβεβαίωσε ότι, παρά τη δύσκολη οικονομική κατάστασή της, η χώρα του «θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να υποδεχθεί τον μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών, να τους προσφέρει στέγη και κοινωνικές υπηρεσίες», χωρίς όμως να διευκρινίσει τον ακριβή αριθμό.

Από την πλευρά του ο Ζαρίφ υπενθύμισε την άποψη της χώρας του για το θέμα, δηλαδή ότι «το πρόβλημα της Συρίας πρέπει να διευθετηθεί με πολιτικά μέσα. Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση».

Αναφορικά με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, ο Ζαρίφ υπογράμμισε ότι «μόνο ο συριακός λαός έχει το δικαίωμα να αποφασίσει» για την τύχη του και πρόσθεσε ότι: «Αυτοί που έθεσαν όρους τα δύο ή τρία τελευταία χρόνια σχετικά με τον Σύρο πρόεδρο ευθύνονται για τη συνέχιση του πολέμου στη Συρία και για το αίμα που χύνεται στη χώρα».

Σύμφωνα με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών, οι χώρες αυτές «πρέπει να βάλουν στην άκρη το συντομότερο δυνατό τον εγωισμό τους και να επιτρέψουν στο συριακό λαό να πάρει μια απόφαση μέσω των νόμιμων θεσμών, μέσω του διαλόγου για την προώθηση της ειρήνευσης και της συμφιλίωσης, μέσω μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας και μέσω εκλογών».

Και ο Μαργάγιο τάχθηκε υπέρ του «διαλόγου» στη Συρία με σκοπό την ανεύρεση «μιας λογικής λύσης».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News