default-image

Τσίπρας: "Συμφωνήσαμε για αλλαγές στον Καλλικράτη"

Ελλάδα
Τσίπρας: "Συμφωνήσαμε για αλλαγές στον Καλλικράτη"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την εκκίνηση του διαλόγου για θεσμικές αλλαγές στον Καλλικράτη και για τις δυνατότητες που έχει η Θεσσαλονίκη να είναι κόμβος αναπτυξιακός και πολιτισμικός, συμφώνησαν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν σήμερα το πρωί στο περιθώριο της ΔΕΘ.

Αναφορικά για τις μεταξύ τους σχέσεις και το κλίμα της συνάντησης, ο κ. Τσίπρας είπε «έχουμε μια πολύ ουσιαστική επικοινωνία και νομίζω πολύ αμοιβαία εκτίμηση», ενώ ο κ. Μπουτάρης σημείωσε ότι «η σχέση με τον πρόεδρο, θα μπορούσα να πω, ότι είναι εξαιρετικά καλή». Ταυτόχρονα και οι δύο χαρακτήρισαν ουσιαστική και αποδοτική τη συζήτηση που έγινε παρουσία του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτη Αβραμόπουλου, αντιδημάρχων και υποψηφίων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

«Κάναμε μια ουσιαστική συζήτηση για τις πολλές δυνατότητες που έχει αυτή η πόλη, να είναι ένας κόμβος αναπτυξιακός, αλλά και ένας κόμβος πολιτισμού. Πρέπει να αναδείξουμε τη Θεσσαλονίκη ως μια ουσιαστική πρωτεύουσα όχι μόνο τη Β. Ελλάδας, αλλά της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων και αυτό απαιτεί σχεδιασμό, απαιτεί και όραμα και ιδέες», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Υπάρχουν ανοιχτά θέματα, στα οποία πρέπει να συνεργαστούμε. Να ολοκληρωθεί επιτέλους το Μετρό, να δούμε πώς θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε και να αναβαθμίσουμε ως εμπορικό κόμβο το λιμάνι της Θεσσαλονίκης μέσα από τη σύνδεσή του και με το σιδηροδρομικό δίκτυο, να μπορέσουμε να μεταφέρουμε στην πόλη ουσιαστικές αρμοδιότητες ανάδειξης της πολιτιστικής της κληρονομιάς.

Ταυτόχρονα να δουλέψουμε μαζί και σκληρά πάνω στα κοινωνικά, όπως η αντιμετώπιση της φτώχειας, της ανεργίας. Όλα αυτά απαιτούν συνεργασία κεντρικής κυβέρνησης και αυτοδιοίκησης και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη από την κεντρική κυβέρνηση προς την τοπική αυτοδιοίκηση και προς τους αιρετούς των πολιτών σε τοπικό επίπεδο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκε και η ανάπτυξη του διαλόγου για τις απαραίτητες αλλαγές στον "Καλλικράτη", ώστε να δοθεί η δυνατότητα στην αυτοδιοίκηση όχι μόνο να έχει αρμοδιότητες δίχως πόρους, αλλά και πόρους, σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού.

Επιπλέον συζητήθηκαν οι αλλαγές στο ελεγκτικό πλαίσιο των Δήμων, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους αιρετούς να παράξουν έργο και να κρίνονται αυστηρά στο τέλος για το αν το έργο αυτό το έπραξαν μέσα στο ορθό πλαίσιο που προβλέπει η νομοθεσία.

Από τη μεριά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης πως η επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει την σημασία που δίνεται στην τοπική αυτοδιοίκηση. Παράλληλα έξω από το δημαρχείο, μια ομάδα εργαζομένων σε κοινωνικές δομές είχαν παραταχθεί στο απέναντι πεζοδρόμιο και φώναζαν συνθήματα, κρατώντας πανό που έγραφε «ναι στη συνέχεια των κοινωνικών δομών».

Εκπρόσωποί τους συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσία και του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, και εξέθεσαν τα προβλήματα χρηματοδότησης αυτών των δομών και την ανησυχία μήπως κλείσουν.

Έπειτα, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα δοθεί παράταση, ζήτησε να έχουν ειδική συνάντηση για το θέμα και υπογράμμισε πως το σημαντικό είναι να συνδυαστεί η κρατική στήριξη με τις δομές της εθελοντικής δράσης της κοινωνίας των πολιτών.

Μέσα στο κτίριο του δημαρχείου και πριν αρχίσει η συνάντηση με τον κ. Μπουτάρη, μηχανικοί του δημοσίου πλησίασαν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και τον ενημέρωσαν για τα αιτήματα τους σχετικά με δίκαιη μισθολογική αντιμετώπιση, εξορθολογισμό και υπηρεσιακή εξέλιξη ανάλογα με το επίπεδο σπουδών τους και τις ευθύνες.

Σήμερα το μεσημέρι πραγματοποιείται η συνέντευξη Τύπου στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης", με την οποία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώνει τη διήμερη επίσκεψη στην 80η ΔΕΘ.

Το απόγευμα, ο κ. Τσίπρας θα αναχωρήσει για την Κοζάνη, όπου στις 19:30 θα μιλήσει σε ανοιχτή προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην κεντρική πλατεία της πόλης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News