Ειδήσεις

ΝΟΔΕ Ηρακλείου: "Στον πάγο τα έργα του ΕΣΠΑ στην Κρήτη"

Με αφορμή το σταμάτημα των έργων του ΕΣΠΑ από τη ΝΟΔΕ της Νέας Δημοκρατίας Ηρακλείου εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

Τα «χειρόφρενα»  έχουν τραβήξει τους τελευταίους μήνες τα μηχανήματα της περιφέρειας και των δήμων του νησιού της Κρήτης, έχοντας στην κυριολεξία "παγώσει" κάθε εργασία που εκτελούνταν στα εργοτάξια,  μέσω ΕΣΠΑ προβληματίζοντας  ιδιαίτερα τη ΝΟΔΕ αλλά και όλους τους πολίτες που βλέπουν την απραξία αυτή το διάστημα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά και σ αυτόν τον τομέα  αδυνατώντας να αξιοποιήσει ακόμη και τα Ευρωπαϊκά κονδύλια..

Τα υπό εξέλιξη έργα ανάπλασης, μικρά και μεγάλα που στόχο είχαν την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών σταμάτησαν, και από πλευράς δήμων το μόνο που διενεργείται είναι η αποκομιδή των απορριμμάτων με δυσκολία όμως και αυτή,  λόγω κυρίως της έλλειψης χρηματοδότησης αλλά και ανθρώπινου δυναμικού, με τους δημάρχους να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Το μεγάλο αγκάθι που ταλαιπωρεί το σύνολο των αρχών και των δημάρχων και της Κρήτης, είναι ότι εκατομμύρια ευρώ που προορίζονταν για τα έργα αυτά, βρίσκονται στον αέρα και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει, αν θα υπάρξει δυνατότητα να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα. Και πολύ περισσότερο, τι θα γίνει αν οι ημερομηνίες που λήγουν την 31η Δεκεμβρίου δεν αλλάξουν. Αλλά και το ποια θα είναι η κατάληξη για μια σειρά αναπτυξιακά έργα που ενώ  ξεκίνησαν να υλοποιούνται,  από τη μια μέρα στην άλλη διεκόπησαν, δίχως κανείς να μπορεί να δώσει συγκεκριμένη απάντηση για το αν και πότε θα ξεκινήσουν εκ νέου.

Με την παραιτηθείσα λοιπόν κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, να μην έχει κάνει τίποτα πάνω στο θέμα που ωστόσο δε χωρά άλλη αναβολή, λύση εκ των πραγμάτων,  θα κληθεί να  δώσει η νέα κυβέρνηση με κορμό τη Νέα Δημοκρατία , που θα σχηματιστεί μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου.

Με τους δήμους, τους εργολάβους αλλά και τους πολίτες να αναμένουν τις πολιτικές εξελίξεις προκειμένου να δρομολογήσουν και πάλι τις εργασίες που υπολείπονται για την παράδοση των έργων. Αναγκασμένοι έως τότε να υπόκεινται σε μια άνευ προηγουμένου, ταλαιπωρία και αγωνία.

Στον αέρα και τα προγράμματα

Ερωτηματικά όμως δημιουργούνται και σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι σε ότι αφορά στα επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ που είχαν εξαγγελθεί και τα οποία περίμεναν πώς και πώς χιλιάδες ενδιαφερόμενοι, την ώρα μάλιστα που η αγορά στενάζει.

Με δεδομένα, μέσα σε όλα αυτά και τα  πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί που πασχίζουν για βιωσιμότητα, λόγω της μη καταβολής επαρκών εισφορών για τα προγράμματα ΕΣΠΑ τα οποία εκτελούν. Με συνέπεια χιλιάδες παιδιά ανά την Κρήτη και ανά την Ελλάδα να μένουν στο δρόμο και  τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών παιδικών σταθμών που δεν μπορούν να γνωρίζουν ποιο θα είναι το μέλλον τους, να περιμένουν μάταια μια υπεύθυνη απάντηση από αρμόδια χείλη για το τι μέλλει γενέσθαι.

Και εδώ βέβαια κλειδί θεωρούνται οι εκλογές αφού μια κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ είναι βέβαιο πως θα τα προχωρήσει και θα δώσει ανάσες σε χιλιάδες οικογένειες.

Την ίδια ώρα η οκτάμηνη κωλυσιεργία στα θέματα ΕΣΠΑ, και εν τέλει η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων οδήγησαν  σε αναβολές, καθυστερήσεις, αναστολή εργασιών στα δημόσια έργα και σ το κλείσιμο των εργοταξίων, με τον κίνδυνο απένταξης πολλών να ελλοχεύει .

Παράλληλα, οι οκτώ αυτοί τελευταίοι μήνες απραξίας από τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, είχαν ως αποτέλεσμα το πάγωμα των συγχρηματοδοτούμενων έργων, την κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας,  τη μείωση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος, με αποκορύφωμα την καθυστέρηση των ρυθμών ανάπτυξης,  αποφέροντας έτσι σημαντικές αρνητικές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες.  

Με τις πιστοποιημένες και ανεξόφλητες εργασίες των έργων του ΕΣΠΑ να ξεπερνούν πλέον το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις.

Συμπερασματικά λοιπόν, παρά τον δραματικό τόνο με τον οποίο προβάλλεται η ανάγκη χορήγησης αναπτυξιακής βοήθειας προς τη χώρα μας, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη για άλλη μία φορά με την κυβερνητική αδράνεια που απειλεί  με απώλεια των κοινοτικών πόρων της προηγούμενης περιόδου, αλλά και με καθυστέρηση στην ομαλή εκταμίευση των νέων πόρων.  

Με την απορία που γεννάται στους ψηφοφόρους να είναι τελικά το: «τι έχουν να πουν  οι υπουργοί και οι βουλευτές της Κρήτης των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ στους πολίτες του νησιού μας για όλα αυτά»;

Η ΝΔ με αίσθημα ευθύνης όπως διαβεβαιώνει και ο αρμόδιος τομεάρχης υποδομών και δικτύων θα εξασφαλίσει όλους εκείνους τους αναγκαίους πόρους προκειμένου να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ τόσο για την Κρήτη όσο και για την υπόλοιπη χώρα με πυξίδα την ανάπτυξη της  Ελλάδας και με βασικό μοχλό την πλήρη αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων».

Σχόλια