Ειδήσεις

ΟΗΕ: Μειώθηκαν οι δασικές εκτάσεις του πλανήτη

Σύμφωνα με την έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), οι δασικές εκτάσεις του πλανήτη εξακολουθούν να μειώνονται, αλλά με ρυθμό δύο φορές μικρότερο κατά τη διάρκεια των τελευταίων 25 ετών.

«Αν και σε παγκόσμια κλίμακα, η έκταση των δασών συνεχίζει να μειώνεται, ενώ η δημογραφική ανάπτυξη και η αύξηση της ζήτησης για τρόφιμα και γη συνεχίζονται, ο ρυθμός της αποψίλωσης των δασών έχει μειωθεί κατά 50% ανάμεσα στο 1990 και το 2015», σύμφωνα με τη μελέτη του FAO, η που δίνεται στη δημοσιότητα κατά την έναρξη της 14ης συνόδου του Παγκόσμιου Συνεδρίου για τα Δάση στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής.

Παρά τα ενθαρρυντικά συμπεράσματα της μελέτης, οι δασικές εκτάσεις του πλανήτη μειώθηκαν κατά 3,1% σ' ένα τέταρτο του αιώνα, περνώντας από 4.128 σε 3.999 δισεκατομμύρια εκτάρια. Συνολικά, 129 εκατομμύρια εκτάρια δάσους, έκταση που ισοδυναμεί με αυτήν της Νότιας Αφρικής έχουν εξαφανιστεί από το 1990, σύμφωνα με τον FAO.

Ωστόσο, ο ρυθμός μειώθηκε κατά περισσότερο από 50% ανάμεσα στο 1990 και το 2015. Ο ετήσιος ρυθμός αποψίλωσης των δασών-στον υπολογισμό του οποίου λαμβάνεται υπ' όψιν και η δημιουργία νέων δασών- πέρασε από το 0,18% στη δεκαετία του '90 στο 0,08% κατά τη διάρκεια των πέντε τελευταίων ετών.

Οι μεγαλύτερες απώλειες υπάρχουν στους Τροπικούς, ιδίως στη Νότια Αμερική και την Αφρική. Το πιθανότερο είναι ότι οι δασικές εκτάσεις θα συνεχίσουν να μειώνονται, κυρίως στους Τροπικούς, εξαιτίας κυρίως της αποψίλωσης για τη δημιουργία καλλιεργήσιμων εκτάσεων, προβλέπει ο FAO.

Ωστόσο, «εξαιτίας της αύξησης της ζήτησης δασικών προϊόντων και περιβαλλοντικών υπηρεσιών, η δημιουργία νέων δασών θα συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια».

Η κατάσταση είναι θετική, και καταγράφεται εντυπωσιακή πρόοδος σε πολλές περιοχές του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων των τροπικών δασών της Νότιας Αμερικής και της Αφρικής, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του FAO Ζοζέ Γκρασιάνο ντα Σίβα.

Καο προσθέτει ότι «Αυτή η θετική τάση πρέπει να σταθεροποιηθεί».

Σχόλια