default-image

Οι 4 αρχηγοί "κατεβαίνουν" στην Κρήτη - Όλα τα ψηφοδέλτια

Κρήτη
Οι 4 αρχηγοί "κατεβαίνουν" στην Κρήτη - Όλα τα ψηφοδέλτια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η... "Μάχη της Κρήτης" θα αναβιώσει πολιτικά στις εκλογές, καθώς το νησί μετατρέπεται σε πεδίο μάχης-προσωπικής αναμέτρησης όχι ενός ή δύο, αλλά 4 πολιτικών αρχηγών! Αλέξης Τσίπρας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Πάνος Καμμένος και Σταύρος Θεοδωράκης θα ηγηθούν των τοπικών ψηφοδελτίων των κομμάτων τους που κατατέθηκαν στα Πρωτοδικεία του νησιού. Οι 3 πρώτοι στο νομό Ηρακλείου και ο τέταρτος στον τόπο καταγωγής του, στα Χανιά, όπου επίσης ήταν υποψήφιος και στις προηγούμενες εκλογές, του Ιανουαρίου...

Κουαρτέτο πολιτικών αρχηγών, λοιπόν, σε μια κορυφαία κρητική αναμέτρηση που δίνει άλλο τόνο στο τοπικό προεκλογικό πολιτικό σκηνικό. Άλλωστε, είναι η πρώτη φορά που οι δύο βασικοί μονομάχοι για τον πρωθυπουργικό θώκο, Αλέξης Τσίπρας και Βαγγέλης Μεϊμαράκης, θα είναι υποψήφιοι στον ίδιο νομό της περιφέρειας της χώρας, ενώ δεν είναι και το πλέον συνηθισμένο 4 πολιτικοί αρχηγοί να φιγουράρουν στα ψηφοδέλτια μιας συγκεκριμένης περιοχής της χώρας!

Το αξιοσημείωτο γεγονός μάλιστα δεν πέρασε απαρατήρητο και από τον Σταύρο Θεοδωράκη, ο οποίος, με αφορμή το πρωτόγνωρο αυτό σκηνικό, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της "ΚΡΗΤΗ TV", έριξε χθες το βράδυ μια ενδιαφέρουσα πρόταση στον τραπέζι: να γίνει ένα τοπικό ντιμπέιτ των 4 Κρητικών υποψήφιων πολιτικών αρχηγών!

Η αλήθεια πάντως είναι ότι η τετράδα των πολιτικών αρχηγών στα κρητικά ψηφοδέλτια δεν ήταν τόσο αναμενόμενη. Για το μεν Σταύρο Θεοδωράκη ήταν βεβαίως αναμενόμενο, δεδομένου ότι και σε αυτήν την εκλογική μάχη θα ήταν υποψήφιος και στα Χανιά. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, επίσης, το είχε ανακοινώσει επισήμως πριν ημέρες, κατά την ομιλία του στο κινηματοθέατρο "Αστόρια", πως θα δήλωνε ως δεύτερη έδρα το Ηράκλειο, ως προσωπική απόδοση τιμής στον τόπο καταγωγής του.

Από εκεί και πέρα η υποψηφιότητα του Πάνου Καμμένου στο Ηράκλειο είχε ακουστεί. Ψιθυριζόταν έστω και ως φήμη τις τελευταίες ημέρες.

Αντιθέτως, δεν είχε βγει προς τα έξω το σενάριο της υποψηφιότητας του Αλέξη Τσίπρα στο Ηράκλειο. Μπορεί εσωτερικά, στην Κουμουνδούρου, να υπήρχε ως ενδεχόμενο, δεν είχε βγει όμως στη δημοσιότητα, γεγονός που συνιστά έκπληξη η απόφαση αυτή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ...

Ενδεικτικό του αιφνιδιασμού ήταν ότι η Ν.Ε. Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ είχε ανακοινώσει από το πρωί του Σαββάτου το ψηφοδέλτιο του νομού Ηρακλείου, δίχως να συμπεριλαμβάνεται το όνομα του πρώην πρωθυπουργού. Αυτό σημαίνει πως η απόφαση πάρθηκε την τελευταία στιγμή, προσωπικά από τον Αλέξη Τσίπρα και εν αγνοία των τοπικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ... Μία κίνηση ίσως καθυστερημένης αντίδρασης στην κίνηση που είχε κάνει πάνω στην προεκλογική σκακιέρα ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ειδικότερα ότι ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να κατέλθει υποψήφιος και στο Ηράκλειο, για να "δυναμώσει" το ψηφοδέλτιο Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα την παρουσία του κόμματός του, καθώς οι εκτιμήσεις θέλουν τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να έχει ιδιαίτερη απήχηση στην τοπική κοινωνία, λόγω εντοπιότητας. Βλέποντας αυξημένο ρεύμα και ενισχυμένη δημοφιλία του βασικού του αντιπάλου στο Ηράκλειο, μια εκλογική περιφέρεια που αποτελεί κλειδί για την Κουμουνδούρου, δεν αποκλείεται καθόλου ο Αλέξης Τσίπρας, έστω και αν αρχικά δεν το είχε κατά νου, να "αναγκάστηκε" τρόπον τινά να "απαντήσει" στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη με την ίδια κίνηση.

Σε κάθε περίπτωση, μετά την εξέλιξη αυτή αλλά και με φόντο την παρουσία του Πάνου Καμμένου στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Ηρακλείου των ΑΝ.ΕΛ., η ηρακλειώτικη κάλπη αποκτά ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον και θα δώσει τον τόνο για την πανελλαδική επιτυχία ή αποτυχία και των δύο αρχηγών και των κομμάτων τους!

Στα της κρητικής εκλογικής μάχης, πάντως, το ενδιαφέρον δεν τελειώνει με την κατάθεση των υποψηφιοτήτων. Οι συνδυασμοί κατατέθηκαν χθες, αφού η σχετική προθεσμία έληξε τα μεσάνυχτα. Το επόμενο βήμα είναι η ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων σήμερα το πρωί από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ηρακλείου ώστε να δούμε μήπως τυχόν απορριφθούν υποψηφιότητες, ενώ με ενδιαφέρον κατόπιν αναμένεται και η ακριβής κατάρτιση της κάθε λίστας. Η ακριβής δηλαδή σειρά κατάταξης των υποψηφίων του κάθε συνδυασμού που κρίνει το ποια πρόσωπα θα εκλεγούν βουλευτές, αφού ως γνωστόν οι πρόωρες εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου γίνονται με λίστα και δεν υπάρχει σταυροδοσία στους υποψηφίους...

Το γεγονός αυτό, της μη σταυροδοσίας, σε συνδυασμό με τους ρυθμούς-εξπρές που γίνονται οι εκλογές αυτές, φαίνεται πως έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να περιοριστεί ο βαθμός ανανέωσης στα τοπικά ψηφοδέλτια. Πλην αναγκαστικών αλλαγών, όπως στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ, όπου υποψήφιοι βουλευτές έφυγαν και κατεβαίνουν στο ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Ενότητας, στα περισσότερα ψηφοδέλτια έχει διατηρηθεί ένας μεγάλος κορμός από τις προηγούμενες εκλογές και οι αλλαγές είναι περιορισμένες. Εξαίρεση αποτελεί το ΠΑΣΟΚ, όπου λόγω της μη καθόδου του ΚΙΔΗΣΟ στην εκλογική μάχη έχουμε ηχηρή και μαζική επιστροφή του παπανδρεϊκού μπλοκ...

Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά τα ψηφοδέλτια του νομού Ηρακλείου, όπως κατατέθηκαν χθες στο Πρωτοδικείο Ηρακλείου:

Στο ΣΥΡΙΖΑ, πέραν της έκπληξης της τελευταίας στιγμής με την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, δεν είχαμε άλλες μεγάλες εκπλήξεις.

Πίσω από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, που προφανώς δε θα κρατήσει την έδρα του Ηρακλείου, βρίσκονται οι Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Σωκράτης Βαρδάκης και Νίκος Ηγουμενίδης. Οι ίδιοι λογικά δε θα έχουν πρόβλημα να εκλεγούν, εφόσον βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ αναδειχθεί νικητής της εκλογικής βραδιάς, ενώ ο Μιχάλης Κλάδος, που είναι πίσω τους, έχει σοβαρές πιθανότητες εκλογής. Το υπόλοιπο ψηφοδέλτιο περιλαμβάνει τα γνωστά πρόσωπα που είχαν εγκριθεί το πρωί του Σαββάτου από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Απουσιάζει όμως το όνομα του Νικήτα Μπαριτάκη .

Εδώ υπάρχουν αντικρουόμενες πληροφορίες. Κάποιες θέλουν τον ίδιο να αποχώρησε επειδή στη "Σοσιαλιστική Τάση" που ο ίδιος εκπροσωπεί ήθελαν να είναι στην 4η και άρα εκλόγιμη θέση της λίστας, κάτι που δεν έγινε. Κάποιες άλλες κάνουν λόγο για αναγκαστική αποχώρηση από τη στιγμή που λόγω της υποψηφιότητας του Αλέξη Τσίπρα θα έπρεπε να φύγει κάποιος από την 11άδα που είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Στη Ν.Δ., επιβεβαιώθηκαν απόλυτα οι πληροφορίες της "Νέας Κρήτης". Όπως είχαμε γράψει, στο "γαλάζιο" ψηφοδέλτιο θα υπήρχε μία μόνο αναγκαστική αλλαγή σε σχέση με το ψηφοδέλτιο του Ιανουαρίου, από τη στιγμή που επικεφαλής τίθεται ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Το πρόσωπο που έμεινε εκτός 11άδας είναι ο Μανόλης Μαράκης, που είχε τερματίσει 11ος σε σταυρούς τον Ιανουάριο.

Στο Ποτάμι, παρότι οι πληροφορίες ήθελαν την τράπουλα να ανακατεύεται, τελικά η βάση του ψηφοδελτίου του Ιανουαρίου διατηρήθηκε σε μεγάλο βαθμό. Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται οι γνώριμοι Σπύρος Δανέλλης, Ρούσσος Κυπριωτάκης και Γιώργος Αεράκης.

Στο ΚΚΕ, επίσης, έχει διατηρηθεί ο βασικός κορμός, με 2 αλλαγές.

Εκεί που αντιθέτως είχαμε σημαντικές ανακατατάξεις, σε επίπεδο νομό Ηρακλείου, είναι στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ. Μετά τον Φραγκίσκο Παρασύρη, που ζήτησε και έλαβε την 11η θέση του ψηφοδελτίου, ένα ακόμη στέλεχος που είχε παραταχθεί με το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου επιστρέφει στο ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για τον Κώστα Ξυλούρη (Καντρόκωστας), ο οποίος θα είναι υποψήφιος με τρία ακόμη νέα πρόσωπα: την Ελένη Βατσινά, τη Μαρίζα Τζιράκη και τον Δημήτρη Μπρίμη που είχε θέσει υποψηφιότητα για ευρωβουλευτής. Ο Αντώνης Βγόντζας σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση θα είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου στο νομό Λασιθίου, τον τόπο καταγωγής του.

Τα ψηφοδέλτια στο Ν. Ηρακλείου

Αναλυτικά τα ψηφοδέλτια και οι υποψηφιότητες στο νομό Ηρακλείου (τα οποία παραθέτουμε προς αποφυγή παρεξηγήσεων όχι με την τελική σειρά κατάταξης των ονομάτων που θα αποφασιστεί από τα κόμματα) έχουν ως εξής:

ΣΥΡΙΖΑ:

- Αλέξης Τσίπρας.

- Ιωάννης Μιχελογιαννάκης.

- Σωκράτης Βαρδάκης.

- Νικόλαος Ηγουμενίδης.

- Μιχαήλ Κλάδος.

- Νίκη Γιαμαλάκη.

- Φανή Κουτσουμπού.

- Μαρία Μαρή.

- Δημήτρης Κλαράκης.

- Νίκος Τρευλάκης.

- Απόλλων Φιλιππής.

Ν.Δ.:

- Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

- Λευτέρης Αυγενάκης.

- Γρηγόρης Πασπάτης.

- Μάξιμος Σενετάκης.

- Γιώργος Ματαλλιωτάκης.

- Γιάννης Δεικτάκης.

- Ελένη Γρηγοράκη.

- Γιώργος Μπαμιεδάκης.

- Μαρία Λυδάκη.

- Ρέα Αλεξανδράκη.

- Ελένη Κτιστάκη.

Χρυσή Αυγή

- Σταύρος Καρεφυλλάκης.

- Ελένη Περάκη.

- Χρυσούλα Κυριακού.

- Νίκος Σπληνάκης.

- Κωνσταντίνος Κοτρωνάκης.

- Ελευθερία Κασσομένου.

- Σπύρος Δανέλλης.

- Ρούσσος Κυπριωτάκης.

- Γιώργος Αεράκης.

- Στέλιος Κτενιαδάκης.

- Κατερίνα Παπαδάκη.

- Ανδρέας Μαργιωρής.

- Κυριάκος Καραγιώργης.

- Χριστόφορος Αρβανίτης.

- Ελένη Μπρεδάκη.

- Αριστείδης Σφακιανάκης.

- Μαρία Δαμανάκη.

- Μανόλης Συντυχάκης.

- Γιάννης Γωνιανάκης.

- Λίνα Ανδρουλάκη.

- Μανόλης Δανδουλάκης.

- Μανώλης Καρκαβάτσος.

- Μαρία Κοκοσάλη.

- Νίκος Κωνσταντάκης.

- Νίκος Πατεράκης.

- Γιώργος Σκεπάρνης.

- Αναστασία Χουστουλάκη.

- Ελευθερία Χρυσού.

- Βασίλης Κεγκέρογλου.

- Μενέλαος Μποκέας.

- Λάμπρος Αντωνόπουλος.

- Δημήτρης Μπρίμης.

- Νίκος Μπουνάκης.

- Κώστας Ξυλούρης(Καντρόκωστας).

- Μανόλης Τσατσαράκης.

- Μαρίζα Τζιράκη.

- Ευαγγελία Χατζάκη.

- Ελένη Βατσινά.

- Φραγκίσκος Παρασύρης.

- Πάνος Καμμένος.

- Γρηγόρης Μακαρώνας.

- Γεωργία Στεφανάκη.

- Γιώργος Χαλκιαδάκης.

- Καλλιόπη Ιεραπετρίτη.

- Γιώργος Ηλιαδάκης.

- Πινακουλάκη Μαριάννα.  

- Μιχάλης Γαυγιωτάκης.

- Ανδρονίκη Παπαδάκη.

- Γιώργος Βασιλάκης.

- Μανόλης Βασιλάκης.

ΛΑ.Ε. (Λαϊκή Ενότητα):

- Ανδρέας Βασιλειάδης.

- Μαρία Διακάκη.

- Μιχάλης Κριτσωτάκης.

- Γιάννης Λεβέντης.

- Στέφανος Λιβέρης.

- Γιώργος Ματθαιάκης.

- Πέτρος Μηλιαράκης.

- Ερμιόνη Ουρανού.

- Νίκος Παπακανάκης.

- Κατερίνα Σαββάκη.

- Άρης Χιωτέλης.

Ένωση Κεντρώων:

- Ιωάννης Κιρκικάκης.

- Παντελής Μαρτίνος.

- Ειρήνη Φραγκιαδάκη.

- Γιώργος Καραπουλάκης.

- Λάζαρος Σπανόπουλος.

- Νικόλαος Στεφανάκης.

- Γιώργος Τριανταφύλλου.

Ιωάννης Παπαδημητρίου.

ΚΚΕ μ-λ και Μ-Λ ΚΚΕ:

- Ιωάννα Γκολέμη.

- Αντώνιος Δρακωνάκης.

- Αικατερίνη Μπαμπαλετάκη.

- Καλλιόπη Παξιμαδάκη.

- Ελένη Παπαδοπούλου.

- Γεώργιος Σπανάκης.

- Δημήτρης Καζάκης.

- Μόνα Αμανατίδου.

- Εμμανουήλ Καστελιανός.

- Ειρήνη Σταυρουλάκη.

- Κώστας Μεσαρίτης.

- Δημήτρης Ορφανουδάκης.

- Ανδρέας Στεφανουδάκης.

- Μαρία Ζολώτα.

- Χαρίκλεια Βολικού.

- Θεοδώρα Καπετανάκη.  

- Ειρήνη Χαιρέτη.

- Μιχάλης Φουκαράκης.

- Αντωνία Αντωνίου.

- Χαράλαμπος Γκούβας.

- Κώστας Βλαχάκης.

- Ειρήνη Κοζυράκη.

- Ιωάννης Βαλαής.

- Λυδία Παυλίδη.  

- Ευτέρπη Κτιστάκη.

- Γιώργος Μονοπράκης.

- Κώστας Πλεύρης.

Δημιουργία Ξανά:

- Εμμανουήλ Ψαράκης.

Πατριωτική Ένωση Ελλήνων-Ελληνική Λαϊκή Συσπείρωση:

Διονύσης Βασιλάκης.

-Κωνσταντίνος Ταγαράκης.

-Αντώνης Περάκης.

Χρήστος Λασκαρίδης.

ΟΚΔΕ (Οργάνωση Κουμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδος):

 Ιωάννης Φουφουζάκης.

Κόμμα Πειρατών Ελλάδος:

Γιώργος Λυγεράκης.

ΑΚΕΛ-ΛΕΥΚΟ-Πυρίκαυστος Ελλάδα:

Ευάγγελος Τσιομπανίδης.

ΝΟΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ

ΣΥΡΙΖΑ:

-Γιώργος Σταθάκης.

-Παύλος Πολάκης.

-Βάλια Βαγιωνάκη.

- Αντώνης Μπαλωμενάκης.

- Ανδρέας Παπανδρέου.

- Ζωή Γεωργούλα.

- Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

- Μανούσος Βολουδάκης.

- Κυριάκος Βιρβιδάκης.

- Λία Κονταξάκη.

- Ελβίρα Στασινού.

- Γιώργος Δασκαλάκης.

-Σταύρος Θεοδωράκης

-Δάφνη Μανουσάκη.

-Μανώλης Νικολούδης.

-Γιάννης Αποστολάκης.

-Γιάννης Φραγκάκης (προερχόμενος από τη «Δράση»).

- Μανώλης Λεράκης.

ΚΚΕ:

-Αλέκος Μαρινάκης.

-Νίκος Βουρλάκης.

-Αλεξία Κουμάκη.

-Μπάμπης Λουτσέτης.

-Νικήτας Μελισσάκης.

-Φώτης Ρηγανάκος.

- Νίκος Καλογερής.

- Νίκος Πρασιανάκης.

- Βασίλης Καβελάκης.

- Γιάννης Μουντάκης.

-Γιάννης Κουρτάκης.

-Θανάσης Σοφιανός.

ΑΝ.ΕΛ.:

- Εμμανουήλ Αλιφιεράκης.

- Μιχαήλ Αλεξάκης.

-Μουμουτζής Νεκτάριος.

- Δημήτριος Γελασάκης.

- Ιωάννα Ψαράκη-Ποποδάκη.

- Ελένη Ορφανουδάκη.

Λαϊκή Ενότητα:

- Γιώργος Ρωμανιάς.

- Νίκος Τζινευράκης.

- Ανδρέας Λιοδάκης.

- Λουκία Καλλιγιάνη.

- Αργύρης Σταυρουλάκης.

- Στέφανος Μυλωνάκης.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ:

- Χρήστος Γαλανάκης.

- Μαρία Καλτσουνάκη.

- Χρήστος Κιουπής.

- Βύρων Λυκιαρδόπουλος.

- Γιάννης Πετράκης.

- Χριστιάνα Αρβανιτάκη.

ΚΚΕ μ-λ και Μ-Λ ΚΚΕ:

- Αρτέμιος Αρχολέων του Κωνσταντίνου.

- Νεκτάριος Κοκολαντωνάκης του Νικολάου.

- Κωνσταντίνος Μπουτσόρας του Παύλου.

- Χρήστος Νταμαδάκης του Εμμανουήλ.

-Ριτζάκης Μανούσος του Ιωσήφ.

-Χαρτζουλάκης Ιωάννης  του Νικολάου.

ΡΕΘΥΜΝΟ ΚΑΙ ΛΑΣΙΘΙ

Ορισμένα άλλα ψηφοδέλτια στην υπόλοιπη Κρήτης έχουν ως εξής:

ΣΥΡΙΖΑ Ρέθυμνο:

- Ανδρέας Ξανθός.

- Μανώλης Αυγενάκης.

- Χρυσούλα Μανουσάκη.

- Γιώργος Παγώνης.

ΚΚΕ Ρέθυμνο:

- Νίκος Μανουσάκης.

- Βαγγέλης Αγγελογιαννάκης.

- Μαριάννα Καμπουρούδη-Τσουρδαλάκη.

- Μανούσος Μανουσογιάννης.

ΚΚΕ μ-λ Ρέθυμνο:

- Ιωάννης Μπαγιαρτάκης του Γεωργίου.

- Χριστίνα Παππά του Κωνσταντίνου.

ΚΚΕ Λασίθι:

-Συμεών Συμεωνίδης.

-Γιώργος Θεοδώρου.

- Σταυρούλα Καράμπελα.

- Μαρία Κοτσιφάκη.  

ΛΑΕ Λασίθι:

- Κωστής Δερμιτζάκης.

- Πέτρος Δημητροπουλάκης.

- Βασίλης Καλλιμάντζαλης.

- Ευγενία Τζώρτζη (Τζένη).

ΚΚΕ μ-λ Λασίθι:

- Θεόδωρος Δελόγκος του Ευστρατίου.

Οι λίστες των υποψηφίων όπως δόθηκαν από τα κόμματα:

Για τους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ πατήστε εδώ

Για τους υποψήφιους της ΛΑΕ πατήστε εδώ

Για τους υποψήφιους του ΚΚΕ πατήστε εδώ

Μπάμπης Σαββίδης, Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News