Ειδήσεις

Τη Δευτέρα η εκδήλωση για την πολιορκία του Χάνδακα

Μια σπουδαία εκδήλωση για την περίφημη 21ετή πολιορκία του Χάνδακα από τους Οθωμανούς, στα μέσα του 17ου αιώνα, θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Δευτέρα στο Ηράκλειο. Για την "Πολιορκία του Χάνδακα και τη Χρονοστρατηγική" (όπως είναι ακριβώς ο τίτλος της ημερίδας) θα μιλήσει ο γνωστός επιστήμονας και στρατηγικός σύμβουλος Νίκος Λυγερός. Η εκδήλωση θα γίνει στην Πύλη Βηθλεέμ, στα ενετικά τείχη, και θα ξεκινήσει στις 7:30 το απόγευμα, ενώ η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Μια ιδέα για όσα ενδιαφέροντα θ' ακούσουν αυτοί που θα βρεθούν τη Δευτέρα στην Πύλη Βηθλεέμ μάς δίνει ο ίδιος ο Νίκος Λυγερός: «Η κλασική προσέγγιση της πολιορκίας του Χάνδακα (1648-1669) χρησιμοποιεί την έννοια της μάχης μόνο που δυσκολεύεται λόγω της μεγάλης διάρκειας της σύγκρουσης. Έτσι προτιμά να καλύψει την πολιορκία με μία ακολουθία από μικρές συρράξεις που αντιπροσωπεύουν, ανάλογα με τις περιπτώσεις, εξόδους, επιθέσεις, αντεπιθέσεις, κ.λπ. Και πάλι, με αυτόν τον τρόπο, δημιουργούν τεχνητά με κρίκους μια αλυσίδα γεγονότων, ενώ η αλυσίδα υπήρχε εξαρχής λαξευμένη μέσα στο ξύλο με κρίκους κλειστούς. Για να αποφύγουν αυτά τα προβλήματα, μερικοί μελετητές προσπαθούν να ενσωματώσουν την πολιορκία του Χάνδακα μέσα στο πλαίσιο της οθωμανικής κατάκτησης της Κρήτης.

Είναι βέβαια ένα κλασικό σχήμα που δίνει όμως έμφαση και πάλι στην έννοια του χώρου, δίχως να δώσει τόσο σημασία όσο αξίζει σε αυτήν την ακραία πολιορκία, στην έννοια του χρόνου και στο πάχος του. Διότι το χαρακτηριστικό αυτής της περίπτωσης αποτελεί μια παγκόσμια πρωτοτυπία για να μη μιλήσουμε από τώρα για καινοτομία. Επιπλέον ο ρόλος του Francesco Morosini δεν είναι απλώς μια λεπτομέρεια, αφού είχε στην Κρήτη μια διάρκεια 24 ετών. Αν τώρα χρησιμοποιήσουμε την τοποστρατηγική, για να μελετήσουμε τις σχέσεις που υπήρχαν μεταξύ των συμμάχων και των εχθρών, τότε τα πράγματα εμφανίζονται με έναν τρόπο ριζικά διαφορετικό. Δεν έχουμε πια ένα παίγνιο μηδενικού αθροίσματος μεταξύ της Βενετίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Εδώ εμπλέκονται πολλές ευρωπαϊκές δυνάμεις, όλες χριστιανικές, που λειτουργούν με τα εθνικά τους συμφέροντα εναντίον ενός κατακτητή που προσπαθεί να καταλάβει όλη τη Μεσόγειο, που θεωρείται εντελώς απαράδεκτο (...)».

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης

Κατά τη διάρκεια της διάλεξης θα παρεμβάλλονται κομμάτια μουσικής, χορού και αφήγησης από τη νουβέλα "Η Πολιορκία του Χρόνου". Την επιμέλεια της μουσικής έχει ο διεθνώς αναγνωρισμένος μουσικός Ρος Ντέιλι, ενώ υπεύθυνος για την αφήγηση είναι ο ηθοποιός Νίκος Αβραμάκης.

Την επιμέλεια του χορού έχει ο Λαογραφικός Όμιλος "Λάζαρος και Μανόλης Χνάρης" με το συγκρότημα του Αλέξανδρου Παπαδάκη, στο οποίο συμμετέχουν οι Γιώργος Ψαράκης, Γιάννης Βεργαδής και Ιδομενέας Καμηλάκης.

Στην εκδήλωση θα απευθύνουν χαιρετισμούς η αντιδήμαρχος Ηρακλείου, αρμόδια για θέματα Πολιτισμού Αριστέα Πλεύρη, η πρόεδρος της 3ης Δημοτικής Κοινότητας Ειρήνη Φλουρή, ο συντονιστής της ομάδας Πολιτισμού της 3ης Δημοτικής Κοινότητας Μανώλης Τσουρής, καθώς κι εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κρήτης.

Η ημερίδα τελείται υπό την αιγίδα του Δήμου Ηρακλείου με συνδιοργανωτές την 3η Δημοτική Κοινότητα και την Ομάδα Πολιτισμού και μέγα χορηγό τις "Μινωικές Γραμμές".

Σχόλια