Ειδήσεις

Απολυμαίνεται και μπαίνει νερό στον αγωγό του Αποσελέμη

Προς απεμπλοκή στο φράγμα Αποσελέμη μετά την αντιπαράθεση μεταξύ του αρμόδιου δημόσιου φορέα, του ΟΑΚ Α.Ε., και του αναδόχου ΑΚΤΩΡ, που έφτασε ως την έκπτωση του εργολάβου; Έτσι φαίνεται, με βάση τουλάχιστον τη χθεσινή ανακοίνωση του Οργανισμού Ανάπτυξης, στην οποία ουσιαστικά προαναγγέλλεται το αναμενόμενο εδώ και καιρό: δηλαδή η δοκιμαστική λειτουργία του διυλιστηρίου του φράγματος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΑΚ, από σήμερα ως και τις 14 Σεπτεμβρίου εφαρμόζεται πρόγραμμα απολύμανσης του αγωγού, ενόψει της έναρξης της υδροδότησης του Ηρακλείου, ενώ το πόσιμο νερό θα διατεθεί στα ρέματα στείρο, χωρίς δηλαδή κατάλοιπα.

Αναλυτικότερα, στη σχετική ανακοίνωση του ΟΑΚ αναφέρεται: «Ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε., σύμφωνα με την υπ' αριθμ. πρωτ. 6334,7190,7267/ 10/07/2015 έγκριση της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, ενημερώνει κάθε ενδιαφερόμενο ότι, ενόψει της διοχέτευσης πόσιμου νερού στον αγωγό μεταφοράς νερού από τις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Νερού (ΕΕΝ) Αποσελέμη έως το Ηράκλειο, θα εφαρμοστεί πρόγραμμα απολύμανσης του αγωγού του παραπάνω τμήματος, κατά το χρονικό διάστημα από 05/09/2015 έως 14/09/2015, το οποίο πόσιμο νερό θα διατεθεί στους εγκεκριμένους φυσικούς αποδέκτες (ρέματα) στείρο, χωρίς κατάλοιπα».

Θα τρέξει νερό

Με βάση την παραπάνω επίσημη ανακοίνωση, προκύπτει πως πάμε για την έναρξη της λειτουργίας του διυλιστηρίου και για τη μεταφορά νερού προς το Ηράκλειο από τις 15 Σεπτεμβρίου. Αυτό ήταν και το τελευταίο χρονοδιάγραμμα, να τεθεί σε πρώτη δοκιμαστική λειτουργία το διυλιστήριο του φράγματος στις 15 του μήνα. Χρονοδιάγραμμα που τις τελευταίες ημέρες φαινόταν να τινάσσεται στον αέρα μετά τη "διένεξη" που είχαν ο ανάδοχος του έργου, δηλαδή η εταιρεία ΑΚΤΩΡ, και ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης.  

Μάλιστα, ο ΑΚΤΩΡ κηρύχθηκε έκπτωτος από το έργο. Η κήρυξη έκπτωσης δεν αποκλείεται να ήταν και η πρώτη στην ιστορία του εγχώριου κατασκευαστικού κολοσσού. Η πλευρά του αναδόχου είχε εκφράσει έκπληξη μετά την εξέλιξη αυτή, δεδομένου ότι αναμενόταν βάσει προγραμματισμού με τον ΟΑΚ Α.Ε. η δοκιμαστική λειτουργία του διυλιστηρίου στις 15 Σεπτεμβρίου.

Στον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης έκαναν λόγο για επιβεβλημένη κίνηση με φόντο το "πάγωμα" εργασιών εκ μέρους του "ΑΚΤΩΡ". Άλλωστε, για κάποιες εβδομάδες υπήρξε ανταλλαγή επιστολών και εξωδίκων μεταξύ του αναδόχου και του ΟΑΚ, η οποία και οδήγησε στην απόφαση έκπτωσης. Πάντως, φαίνεται πως τελικά ούτε η μία, ούτε η άλλη πλευρά ήθελαν να πάνε την υπόθεση στα άκρα. Προφανώς, έχει επέλθει κάποια βάση συνεννόησης και εκτός απροόπτου θα δούμε προσεχώς το πρώτο νερό στις βρύσες του Ηρακλείου από τον Αποσελέμη!

Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια