default-image

"Με διαλύει αυτή η πραγματικότητα"

Απόψεις
"Με διαλύει αυτή η πραγματικότητα"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Galip 5 ετών, Aylan 3 ετών: κηδεύτηκαν. Τα μικροσκοπικά κορμάκια τους σκεπάστηκαν από το χώμα της πατρίδας που τους έδιωξε. Της γης που σείεται από τον πάταγο του πολέμου.

Της Ανδριανής Αγγελιδάκη

Εξασκώ την επιλεκτική όραση, αποφεύγω να αντικρίσω και πάλι τη φωτογραφία του μικρού Aylan. Με στοιχειώνει, μου κόβει την αναπνοή, κλαίω. Είναι πάνω από τις δυνάμεις μου. Δε μιλώ.

Να είχα μόνο μια τελευταία ανάσα να τους δώσω, μια τελευταία αγκαλιά να καθησυχάσω τον τρόμο τους, τις στιγμές που γλιστρούσαν από τα χέρια του πατέρα τους.

Με ξεπερνά, με διαλύει αυτή η πραγματικότητα.

Ψάχνω άλλες ειδήσεις, να ξεχαστεί το μυαλό για λίγο.

Βάζω κάτω τους αριθμούς.

30.000 είναι οι εμπλεκόμενοι στο ευρύτερο κύκλωμα διακίνησης προσφύγων και μεταναστών, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Europol.

30.000 τύποι βγάζουν λεφτά εκμεταλλευόμενοι την αγωνία των προσφύγων να γλιτώσουν από τον πόλεμο, εκμεταλλευόμενοι τα όνειρα των μεταναστών να ζήσουν μια ζωή με καλύτερους, περισσότερο ανθρώπινους όρους.

310.000 άνθρωποι διέπλευσαν τη Μεσόγειο, φτάνοντας σε χώρες της Ε.Ε., σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Χιλιάδες πνίγηκαν στα νερά της.

1.000.000 ευρώ διέθεσε η ποδοσφαιρική ομάδα της Bayern προς το γερμανικό κράτος για να ενισχύσει τα προγράμματα υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων, μετά την απόφαση του επίσημου κράτους να ανοίξει τα σύνορα για Σύριους πρόσφυγες που αιτούνται άσυλο.

Η Αυστρία, την ίδια στιγμή, κρατά τα σύνορά της ερμητικά κλειστά. Από την άλλη μεριά, στα ουγγρικά εδάφη, ένα ζευγάρι προσφύγων πρωταγωνιστεί στο φωτογραφικό στιγμιότυπο της ημέρας. Πέφτουν στις ράγες του τρένου, με τη μάνα να κρατά το μωρό της στην αγκαλιά της. Απελπισμένοι προσπαθούν να γαντζωθούν στις μεταλλικές ράγες για να μη μεταφερθούν σε στρατόπεδο προσωρινής φιλοξενίας. Οι αστυνομικοί τούς απωθούν και αυτοί σπαράζουν αντιστεκόμενοι μέχρι τελευταίας στιγμής.

Στην Ελλάδα, η υπηρεσιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα για το προσφυγικό ζήτημα.

Αποφασίστηκε η δημιουργία συντονιστικού κέντρου διαχείρισης προσφυγικών ροών, η βελτίωση των υποδομών στους χώρους υποδοχής και περίθαλψης. Η επιτάχυνση των διαδικασιών για την παροχή ασύλου, η αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων αλληλεγγύης, καθώς και η απορρόφηση κονδυλίων για την αποκατάσταση και στήριξη της νησιωτική οικονομίας, δεδομένου ότι τα νησιά του Αιγαίου σηκώνουν το κύριο βάρος της φιλοξενίας των προσφύγων.

Και ερωτώ. Τι έκαναν όλοι οι προηγούμενοι; Τα παραπάνω μέτρα είναι τα αυτονόητα! Όλα αυτά τα χρόνια δεν υπήρχε ενιαίο συντονιστικό κέντρο; Τώρα ξαφνικά βρήκαμε ευρωπαϊκά κονδύλια για να καλυφθεί το κόστος δημιουργίας ή βελτίωσης των χώρων υποδοχής και φιλοξενίας των προσφύγων; Αγνοούσαν οι κυβερνήσεις τα εργαλεία που είχαν στη διάθεσή τους; Χρονοτριβούσαν εσκεμμένα; Τους κρατούσε κάποιος πίσω;

Δεν περιμένω απάντηση. Δε θέλω κανείς να μου απαντήσει.

Θέλω κάποιος να πράξει.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News