default-image

ΤΕΕ-ΤΑΚ: "Όχι" στη μετατροπή της Κρήτης σε τεράστια μπαταρία

Κρήτη
ΤΕΕ-ΤΑΚ: "Όχι" στη μετατροπή της Κρήτης σε τεράστια μπαταρία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά τους αυτοδιοικητικούς και τοπικούς φορείς νέο κατηγορηματικό... "όχι" έρχεται κατά των επενδύσεων-μαμούθ με αιολικά στην Κρήτη, αυτήν τη φορά από το Τεχνικό Επιμελητήριο. Σε ανακοίνωσή του το ΤΕΕ-ΤΑΚ εκφράζει την κάθετη εναντίωσή του στις προωθούμενες επενδύσεις της "ΤΕΡΝΑ Α.Ε." και της "ΕΛΙΚΑ" επειδή θεωρεί «πως θα δοκιμάσουν με απόλυτο, βίαιο και κυρίως μη αναστρέψιμο τρόπο τις αντοχές του φυσικού και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος της Κρήτης».

Μάλιστα, το Παράρτημα Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου απευθύνει διπλό κάλεσμα: Προς την Περιφέρεια Κρήτης να απορρίψει την απαράδεκτη - όπως τη χαρακτηρίζει - περιβαλλοντική μελέτη των δύο πανομοιότυπων επενδύσεων, και προς τους παραγωγικούς, τοπικούς και περιβαλλοντικούς φορείς να κινητοποιηθούν για τη ματαίωση των επενδυτικών σχεδίων...

«Η Δ.Ε. του ΤΕΕ-ΤΑΚ έλαβε γνώση του συνολικού σχεδιασμού και της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την κατασκευή και εγκατάσταση αιολικών πάρκων (α/π) και ανεμογεννητριών (α/γ) στην Κρήτη, των εταιρειών "ΤΕΡΝΑ" και "ΕΛΙΚΑ", μέσω των στοιχείων που έχουν αναρτηθεί στο διαδικτυακό τόπο της Περιφέρειας Κρήτης με καταληκτική ημερομηνία τη 15η/09/2015. Σε μια περίοδο που βρίσκεται σε εξέλιξη η διαβούλευση για την αναθεώρηση του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου Κρήτης, για τις προβλέψεις του οποίου έχουν ήδη διατυπωθεί σοβαρές ενστάσεις από όλους σχεδόν τους οργανισμούς και τους φορείς της Περιφέρειας, η συζήτηση της συγκεκριμένης πρότασης αποτελεί γεγονός που εμφανίζεται να αγνοεί επιδεικτικά τόσο την ουσία των προτάσεων του όποιου θεσμικού σχεδιασμού είναι σε εξέλιξη, όσο και την πολιτική και κοινωνική συγκυρία της περιόδου.

Η Δ.Ε. του ΤΕΕ-ΤΑΚ συζήτησε το θέμα αυτό κατά τη συνεδρίαση της 03ης/09/2015 και με την υπ' αρ. 175/03.09.2015 απόφασή της αποφάσισε να εκφράσει την πλήρη και ριζική της αντίθεση. Ενίσταται ΚΑΤΑ των προτεινόμενων εγκαταστάσεων α/π και α/γ των "ΤΕΡΝΑ Α.Ε." και "ΕΛΙΚΑ Α.Ε.", επειδή θεωρεί πως θα δοκιμάσουν με απόλυτο, βίαιο και κυρίως μη αναστρέψιμο τρόπο τις αντοχές του φυσικού και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος της Κρήτης», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΤΕΕ/ΤΑΚ και παραθέτει αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους απορρίπτει κατηγορηματικά τα επενδυτικά σχέδια με τα αιολικά πάρκα.  

«Η "ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ" και η "ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΕΛΙΚΑ Α.Ε.-ΑΙΟΛΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΡΗΤΗΣ Α.Ε." προγραμματίζουν την εγκατάσταση 56 (25+31) αιολικών πάρκων και 646 (285+361) ανεμογεννητριών αντίστοιχα, συνολικής ισχύος 1685,3 MW (855+830,3), με ύψος πυλώνων από 64-80 μέτρα και διάμετρο ρότορα από 71-90 μέτρα, σε προστατευμένες και ανέγγιχτες μέχρι σήμερα λόγω της ιδιαίτερης φυσικής, τοπιογραφικής και πολιτιστικής τους ποιότητας περιοχές.

Οι Μαδάρες στα Χανιά, ο Ψηλορείτης στο Ρέθυμνο, τα Αστερούσια στο Ηράκλειο, το Καθαρό και η Θρυπτή στο Λασίθι είναι μόνο μερικές από τις εξαιρετικές και ιδιαίτερες περιοχές που διασώζουν μέχρι σήμερα την ισορροπία ενός ξεχωριστού φυσικού, γεωπολιτιστικού και ανθρωπογενούς αποθέματος με πολλά στοιχεία μιας σπάνιας άυλης κληρονομιάς που δεν κατάφερε να ρευστοποιήσει η εξέλιξη. Ο παραγωγικός τους ιστός εξακολουθεί να διατηρεί δομές σε στενή σχέση με παραδοσιακά πρότυπα οικιακής αγροτικής οικονομίας και διατηρείται αλώβητος από την άμετρη επέκταση του μαζικού τουρισμού και τις αρνητικές συνέπειες που έχουν υποστεί οι περισσότερες από τις αναπτυγμένες παράκτιες ζώνες της βόρειας (και όχι μόνο) πλευράς της Κρήτης», υπογραμμίζει η Δ.Ε. του ΤΕΕ-ΤΑΚ και συνεχίζει: «Η κατασκευή των ανεμογεννητριών που προτείνονται απαιτεί αρχικά τη δημιουργία μεγάλων βάσεων έδρασης από τσιμέντο (επιφάνειας μέχρι και 350 μ2!) και θα συνοδεύεται από τη διάνοιξη ή επέκταση πολλών χιλιομέτρων αγροτικών και δασικών δρόμων μεγάλου πλάτους στις κορυφογραμμές για τη μεταφορά των μηχανημάτων και τη σύνδεση των ανεμογεννητριών. Πρέπει να τονιστεί πως η διάνοιξη δρόμων στο 5% της συνολικής επιφάνειας ενός ορεινού όγκου προκαλεί κατά 50% διάβρωση και καταστροφή του τοπίου από τα χιλιόμετρα γραμμών και πυλώνων μεταφοράς ρεύματος που απαιτούνται για το δίκτυο σύνδεσης των ανεμογεννητριών και των αιολικών πάρκων μεταξύ τους και βέβαια για τα δίκτυα μέσης και υψηλής τάσης, τους υποσταθμούς και τους σταθμούς μετατροπής ενέργειας. Μια εκτεταμένη και σαρωτική μεταμόρφωση, στο βωμό της επιχειρηματικής μεγέθυνσης και της υποδοχής "μεγάλων επενδύσεων", που ξεπερνούν τα όποια μέτρα φυσικής και παραγωγικής αξιοποίησης των κοινών πόρων.  

Είναι προφανές πως η φυσιογνωμία των ορεινών όγκων της Κρήτης θα αλλάξει για πάντα και οποιαδήποτε προσπάθεια για την ήπια διαχείριση και ανάδειξή τους θα ματαιωθεί. Η εγκατάσταση εκατοντάδων ανεμογεννητριών σε κάθε ευαίσθητο περιβάλλον με σπάνια οικοσυστήματα και βιοποικιλότητα  μοναδικής αξίας θα επιφέρει ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην άγρια ζωή και τη φυσιογνωμία του τοπίου και θα υπονομεύσει όλα τα στοιχεία που συγκροτούν την ταυτότητα της Κρήτης ως μοναδικού τόπου»...

«Είναι προφανές πως στη λογική των κατασκευαστών το όφελος έχει σχέση με την περιορισμένη υλική πρόσοδο από τις εγκαταστάσεις, που εκ των πραγμάτων είναι ελάχιστη για τους τόπους που υφίστανται σε τέτοια έκταση την καταστροφή. Αντίθετα, η ζημιά που έχει προκληθεί από όλες τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις είναι και παραμένει ανυπολόγιστη.

Ελάχιστες μόνιμες θέσεις εργασίας, μάλλον φύλακες των εγκαταστάσεων, προβλέπει η μελέτη "ΤΕΡΝΑ" και "ΕΛΙΚΑ" για τις ανεμογεννήτριες της Κρήτης», επισημαίνει ακόμα το ΤΕΕ-ΤΑΚ.

Κάλεσμα σε αγώνα

Η ανακοίνωση-καταπέλτης του ΤΕΕ-ΤΑΚ για τις προωθούμενες επενδύσεις ΒΑΠΕ κλείνει με ένα κάλεσμα σε κινητοποιήσεις: «Το ΤΕΕ-ΤΑΚ καλεί τα Επιμελητήρια, τους παραγωγικούς και κοινωνικούς εταίρους, τους συλλόγους, τους φορείς, τις Τοπικές Κοινότητες, τα πρόσωπα, τις οργανώσεις και τις συλλογικότητες να κινητοποιηθούν, να ενημερώσουν τους κατοίκους και να συστρατευτούν με τους Δήμους και την Περιφέρεια για να ασκήσουν πίεση στην κεντρική εξουσία. Να αφυπνίσουν τις τοπικές κοινωνίες και να ματαιώσουν τα σχέδια καταστροφής που προτείνονται με τη συγκεκριμένη θηριώδη και καταστροφική πρόταση.

Καλούμε την Επιτροπή Περιβάλλοντος και το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης να απορρίψουν ομόφωνα αυτή την απαράδεκτη μελέτη και να διασώσουν το φυσικό και πολιτισμικό απόθεμα της Κρήτης, διατηρώντας αλώβητη τη φυσιογνωμία και την ιστορική της ταυτότητα!»...

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_zjj0wyp6/

Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News