Ειδήσεις

Όλα τα νεότερα για οινοστάφυλα, σταφίδα, αποζημιώσεις

Συνεχίζεται η επιτόπου εξατομίκευση από τους γεωπόνους για τα επιτραπέζια αμπέλια. Στο μεταξύ, μετά και την προχθεσινή έγκριση, όπως μας ενημέρωσε ο πρόεδρος των αμπελουργών Κρήτης κ. Πρίαμος Ιερωνυμάκης, της οριζόντιας αποζημίωσης από τη διοίκηση του ΕΛΓΑ για τα καταστρεμμένα σταφιδάμπελα και οινάμπελα, ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα το οινοποιείο της Ένωσης Πεζών την παραλαβή ώριμων σταφυλιών. Παράλληλα ξεκινά από την ΚΣΟΣ η παραλαβή της σταφίδας, η τιμή της οποίας κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

Συγκεκριμένα, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΣΟΣ ΑΕΣ Α.Ε. και αφού το Διοικητικό Συμβούλιο εκτίμησε όλες τις παραμέτρους της αγοράς και τις τιμές του διεθνούς ανταγωνισμού, κατέληξε στις παρακάτω τιμές αγοράς σταφίδας σουλτανίνας νέας εσοδείας 2015:

Τύπος Νο1

€ 1,60/ κιλό

Τύπος Νο2

€1,40/κιλό

Τύπος Νο4

€1,20/κιλό

ΤύποςΝο5

€0,80/κιλό

«Οι παραπάνω τιμές είναι το μέγιστο που μπορεί να δοθεί στην παρούσα συγκυρία - με το σκληρό διεθνή ανταγωνισμό - ώστε να προωθηθεί το προϊόν στην αγορά με βασική προϋπόθεση η παραλαβή της σταφίδας σουλτανίνας εσοδείας 2015 να έχει ολοκληρωθεί έως τέλη Σεπτεμβρίου 2015», ανέφερε ο πρόεδρος κ. Γιώργος Ξυλούρης.

Μιλώντας στη "Νέα Κρήτη", τόνισε ότι οι τιμές κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, ενώ δεν υπάρχουν φέτος μεγάλες ποσότητες διαθέσιμες εξαιτίας της καταστροφής των σταφυλιών. Αν και πέρυσι η ΚΣΟΣ παρέλαβε 1.500 τόνους, φέτος, όπως εκτιμά ο κ. Ξυλούρης, η σταφίδα όλου του νομού Ηρακλείου δε θα υπερβαίνει τους 1.500 τόνους. Ο ίδιος ωστόσο εξέφρασε πως υπάρχει ενδιαφέρον-ζήτηση από την αγορά. Σχετικά με τα περυσινά αποθέματα της ΚΣΟΣ, ανέφερε πως είχαν μείνει 200 τόνοι σταφίδας, όμως πουλήθηκαν και μετά από επεξεργασία θα φύγουν εντός του μηνός.

Τα σταφύλια

Την ίδια ώρα, το οινοποιείο της Ένωσης Πεζών θα ξεκινήσει την παραλαβή ώριμων σταφυλιών από την ερχόμενη Δευτέρα. Η παραλαβή, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, για τα ερυθρά ποικιλιακά (Syrach, Sav.Caberne, Merlot, Murverde, Grenach Rouge, Μοσχάτο Μαύρο) θα γίνεται κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο. Για τα λευκά ποικιλιακά (Θραψαθήρι, Αθήρι, Δαφνί, Sav.Blank, Βιδιανό, Ασύρτικο, Μοσχάτο Λευκό, Μαλβαζία) κάθε Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη. Οι τιμές που θα δοθούν γι' αυτές τις ποικιλίες θα αφορούν τα σταφύλια που θα έρθουν τις συγκεκριμένες ημέρες, διαφορετικά θα πληρωθούν, όπως τονίζεται, ως κοινά (βιλάνα-κοτσιφάλι).

Η παραλαβή οινοσταφύλων θα γίνεται από τις 8:30 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα, ενώ όλα τα σταφύλια θα βαθμομετρούνται. Η παραλαβή των οινοσταφύλων θα γίνει με ποιοτικά κριτήρια ως εξής:

Βιλάνα: βαθμός Μπωμέ από 11 (συμπεριλαμβανομένου) και πάνω.

Κοτσιφάλι: βαθμός Μπωμέ 12,3 (συμπεριλαμβανομένου) και πάνω.

Μαντηλάρι: βαθμός Μπωμέ 10,5 (συμπεριλαμβανομένου) και πάνω.

Ροζακί: βαθμός Μπωμέ από 11 (συμπεριλαμβανομένου) και πάνω.

Ποικιλιακά Λευκά: Βαθμός Μπωμέ 11,5 (συμπεριλαμβανομένου) και πάνω.

Ποικιλιακά Ερυθρά: Βαθμός Μπωμέ 12,5 (συμπεριλαμβανομένου) και πάνω.

Προέλευση σταφυλιών: η ζώνη των Πεζών.

Σταφύλια υγιή, χωρίς σαπίλα και ασθένειες: Μεταφορά με κιβώτια/τρυγητός ημέρας.

Σταφύλια που δε θα πληρούν έστω και ένα από τα παραπάνω κριτήρια θα κατατάσσονται στην κατηγορία Β και θα πληρωθούν με το βαθμό. Σταφύλια κάτω των 9,5 βαθμών δε θα παραλαμβάνονται ή θα πληρωθούν με πολύ χαμηλή τιμή (50% της χαμηλότερης τιμής). Σταφύλια μη υγιή (σάπια, χολεριασμένα) τονίζεται ότι δε θα παραλαμβάνονται. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται στους παραγωγούς να αφήνουν τα σαπισμένα σταφύλια στο αμπέλι για να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ.

Επιπλέον, αναφέρεται ότι «η Ένωση θα παραλαμβάνει μόνο από τους συνεταίρους-μέλη της. Οι τιμές θα προσδιοριστούν στο τέλος της οινοποιητικής περιόδου με βάση την απόφαση 192/4-3-2009 της γενικής συνέλευσης για τις συναλλαγές των συνεταίρων. Κατά την παράδοση των σταφυλιών απαιτούνται ο ΑΦΜ αμπελοκαλλιεργητή και να είναι δηλωμένο το αμπελοτεμάχιο και η ποικιλία στη Δήλωση Αμπελοκαλλιέργειας. Επίσης, να έχει γίνει επικαιροποίηση της Δήλωσης Αμπελοκαλλιέργειας στο Μητρώο.

Όσοι παραγωγοί τηρούν βιβλία εσόδων-εξόδων να το δηλώσουν κατά την παράδοση».

Τέλος, όπως γνωστοποιήθηκε το οινοποιείο Παλιανής αύριο Κυριακή 6/9/2015 θα παραμείνει κλειστό, ενώ θα συνεχίσει να παραλαμβάνει οινοστάφυλα από Δευτέρα.

Ιωάννα Βλαχάκη

Σχόλια