Ειδήσεις

Ρημάζει το παρκάκι που φιλοξενεί το Μνημείο Μικρασιατών

Εγκαταλελειμμένο στην τύχη του είναι το παρκάκι που βρίσκεται στη συμβολή των λεωφόρων Κνωσού και Ιωνίας, στο Ηράκλειο. Το πάρκο, το οποίο μάλιστα εδώ και μερικούς μήνες "φιλοξενεί" το Μνημείο Μικρασιατικού Ελληνισμού, έχει μετατραπεί σε μίνι-χωματερή, εγκυμονώντας σοβαρούς υγειονομικούς κινδύνους για τους περίοικους.

Τα σκουπίδια κάνουν "πάρτι" δίπλα από τον... παροπλισμένο κάδο απορριμμάτων.

Πριν από λιγότερο από ενάμιση χρόνο, το πάρκο κέντρισε το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης του Ηρακλείου. Τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν στο παρκάκι στα τέλη Μαρτίου του 2014, όταν η τότε δημοτική Αρχή εγκαινίασε το Μνημείο του Μικρασιατικού Ελληνισμού, το οποίο φιλοτέχνησε ο Γιάννης Παρμακέλης.

Πλήθος επισήμων και φυσικά εκατοντάδες Κρητικοί με μικρασιατικές ρίζες έδωσαν το "παρών" στα εγκαίνια. Αποτελώντας μια μικρή όαση σε μια πόλη που διψά για πράσινο, το πάρκο γρήγορα έγινε στέκι για τις μαμάδες που έκαναν βόλτα τα μωρά τους, τους ηλικιωμένους που έκαναν τον πρωινό τους περίπατο και τα πιτσιρίκια που έπαιζαν με τις παρέες τους.

Καφέδες, γόπες και... παρακμή σε ένα από τα λίγα πάρκα στο κέντρο της πόλης.

Ωστόσο, όπως μπορείτε εύκολα να διαπιστώσετε από τις φωτογραφίες που δημοσιεύει η "Νέα Κρήτη", το πάρκο έχει αφεθεί στη μοίρα του: Σκουπίδια κάθε λογής απλώνονται σε όλη του την έκταση για ολόκληρες εβδομάδες. Ανοιγμένες σακούλες απορριμμάτων, υπολείμματα από καφέδες κι αναψυκτικά, αποτσίγαρα και περιττώματα σκύλων συνθέτουν το σκηνικό της απόλυτης παρακμής…

Άλλη μία άποψη της κατάντιας στην οποία έχει περιέλθει το παρκάκι.

Η παρακμή γίνεται ακόμη πιο φανερή, καθώς, εκτός από σκουπίδια, το παρκάκι διαθέτει και... βανδαλισμούς. Το μνημείο που δημιούργησε με τόσο μεράκι ο Παρμακέλης έχει γίνει χώρος φιλοξενίας συνθημάτων, οπαδικών και όχι μόνο. Οι βάνδαλοι, πάντως, φαίνεται ότι σεβάστηκαν την μπροστινή όψη του μνημείου κι έδωσαν τη δική τους... πινελιά στην πίσω πλευρά.

Τι να πει κανείς… Το κερασάκι στην τούρτα αποτελεί το ξεχαρβαλωμένο παγκάκι, το οποίο περιμένει μάταια τους αρμόδιους να το επισκευάσουν.

Εδώ και μήνες το ξεχαρβαλωμένο... παγκάκι περιμένει να επισκευαστεί.

Η παιδεία και γενικότερα ο πολιτισμός είναι κάτι που κερδίζονται σιγά-σιγά, ώρα με την ώρα, μέρα με τη μέρα. Δεν περιμένουμε άλματα στη νοοτροπία των πολιτών από τη μια στιγμή στην άλλη. Αυτό, ωστόσο, που πρέπει να θεωρείται δεδομένο και δυστυχώς στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχει είναι η μέριμνα της Πολιτείας για ένα έργο που δημιούργησε η ίδια.

Ο φωτογραφικός φακός της "Νέας Κρήτης" απαθανάτισε τα σκουπίδια στο πάρκο Μικρασιάτικου Ελληνισμού.

Θα μου πει κάποιος... τι να κάνουν οι αρμόδιοι όταν οι ίδιοι οι δημότες απαξιώνουν κάτι το οποίο φτιάχτηκε γι' αυτούς. Φαύλος κύκλος. Από τον οποίο η μόνη διέξοδος φαίνεται να είναι η αλλαγή νοοτροπίας: αλλαγή των πολιτών, αλλά και των αρχόντων του τόπου μας.

Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια