default-image

Εγκαίνια της 80ής ΔΕΘ με χαιρετισμούς Παυλόπουλου-Θάνου

Ελλάδα
Εγκαίνια της 80ής ΔΕΘ με χαιρετισμούς Παυλόπουλου-Θάνου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο συνεδριακό Κέντρο "Ιωάννης Βελλίδης" έγιναν το βράδυ της Παρασκευής τα εγκαίνια της 80ής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Στα εγκαίνια παραβρέθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ μαζί του βρισκόταν και η υπηρεσιακή πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου.

Κατά την ομιλία του ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη, την πόλη που εκφράζει «το μεγαλείο της Ιστορίας και του Πολιτισμού μας με λίκνο την Μακεδονία», ενώ αναφερόμενος στη ΔΕΘ τόνισε ότι: «Από το 1926, όταν οργανώθηκε η πρώτη Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο θεσμός κάθε χρόνο - με εξαίρεση τις εμπόλεμες περιόδους και τις περιόδους συνταγματικής εκτροπής, που δυστυχώς δεν υπήρξαν λίγες - εξελίσσεται και βελτιώνεται, θα 'λεγα με γεωμετρική μάλιστα πρόοδο».

Μιλώντας για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι πρέπει να πορευτούμε σε «μια κοινή πορεία με όλους εκείνους τους λαούς που ενστερνίζονται τις αρχές και τις αξίες πάνω στις οποίες θεμελιώθηκε η ίδρυσή της και προσανατολίστηκε η προοπτική της».

«Η Ελλάδα και ο λαός μας», είπε, «δεν μπορούν να επιβιώσουν υπό όρους σταθερής Δημοκρατίας και οικονομικής και κοινωνικής αξιοπρέπειας, πέρα κι έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ακολουθώντας έναν μοναχικό δρόμο προς το άγνωστο και την αβεβαιότητα. Δεν έχουμε το δικαίωμα να κάνουμε τέτοιες επιλογές. Πρέπει να συνεχίσουμε τον ευρωπαϊκό μας δρόμο μαζί με τους άλλους λαούς».

Από την πλευρά της, η υπηρεσιακή πρωθυπουργός δήλωσε ότι δε βρίσκεται εκεί για να κάνει κάποιες προγραμματικές δηλώσεις, καθώς η θητεία της είναι προδιαγεγραμμένη. Διαβεβαίωσε όμως ότι «η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα καταβάλει κάθε προσπάθεια, ώστε οι εκλογές να διενεργηθούν άψογα, όπως, επίσης, ότι θα σεβαστεί τις ήδη αναληφθείσες ευρωπαϊκές δεσμεύσεις τις χώρας».

Επισήμανε επίσης ότι «η κυβέρνησή μας καλείται, λόγω έκτακτης και εξαιρετικά επείγουσας ανάγκης, να διαχειριστεί το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα. Μέσα στις πρώτες ημέρες της θητείας μας, η ροή των εισερχομένων μεταναστών διογκώθηκε τόσο, ώστε η κατάσταση να έχει γίνει πλέον εκρηκτική. Κάτω από το βάρος αυτής της εξέλιξης, η υπηρεσιακή κυβέρνησή αποφάσισε προ δύο ημερών ορισμένα επιπλέον μέτρα, τα οποία άρχισαν ήδη να υλοποιούνται και τα οποία θα ολοκληρωθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες. Με την εφαρμογή των μέτρων αυτών ευελπιστούμε ότι θα βελτιωθούν οι συνθήκες υποδοχής, θα επιταχυνθεί η αποσυμφόρηση των νησιών και θα ανακουφιστούν οι κοινωνίες που έχουν δεχτεί το κύριο βάρος».

Σε ό,τι αφορά την ίδια την έκθεση σημείωσε ότι «η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης που φέτος έχει γενέθλια 80 χρόνων - πραγματικά ευχόμαστε να εορτάζονται επ' άπειρον - είναι γεγονός μεγάλης σημασίας, με μακρά παράδοση, όχι μόνο για την πόλη της Θεσσαλονίκης και την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Δεν είναι απλά μια ετήσια εμπορική εκδήλωση, αλλά ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της οικονομικής, πολιτιστικής και κοινωνικής ζωής της χώρας μας, που συγκεντρώνει διεθνές ενδιαφέρον».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News