Ειδήσεις

Του έκλεψαν τρεις κρητικούς ιχνηλάτες από το κτήμα του

Τον τρόμο και την αγανάκτηση των κυνηγών του νομού Λασιθίου προκαλούν και φέτος, στο ξεκίνημα της κυνηγετικής περιόδου, τα περιστατικά κλοπής ή δηλητηρίασης των πανάκριβων κυνηγόσκυλών τους, που και πάλι έχουν μπει στο στόχαστρο άγνωστων δραστών στο Καλό Χωριό, στην Ιεράπετρα, στο Μακρύ Γιαλό και στη Σητεία.

Με δάκρυα στα μάτια μπήκε χθες το μεσημέρι στα γραφεία της "Νέας Κρήτης", στην Ιεράπετρα, ο 52χρονος έμπορος λαϊκών αγορών Κωστής Καββουσανός, κρατώντας στο στήθος του τις φωτογραφίες των τριών κυνηγόσκυλων της σπάνιας και προικισμένης φυλής των κρητικών ιχνηλατών, τα οποία άγνωστοι του είχαν κλέψει την προηγούμενη νύχτα από το κτήμα του, στη θέση Αμυγδάλι Καλού Χωριού.

Βουρκωμένος και απαρηγόρητος για την απώλεια των πιο πιστών του φίλων, ανεκτίμητης συναισθηματικής κυρίως αξίας, μας ζήτησε να δημοσιοποιήσουμε την περιπέτειά του, για να ευαισθητοποιηθούν οι άγνωστοι δράστες, μήπως και αποφασίσουν να του επιστρέψουν τα τρία αγαπημένα του σκυλιά, προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η υγεία του.

«Τα τρία αυτά σκυλιά μπορεί να κοστίζουν 2.000 ευρώ το καθένα, αλλά για μένα η πραγματική τους αξία είναι ανεκτίμητη. Δε σκέφτηκα ποτέ να τα πουλήσω, ακόμα και όταν μου έδιναν 50.000 ευρώ. Μου πήραν από το κτήμα μου στο Καλό Χωριό, μάλλον τη νύχτα της Τετάρτης προς τα ξημερώματα της Πέμπτης, τρεις κρητικούς ιχνηλάτες χρώματος καφετί (βεργάτους) και εξαφανίστηκαν, ενώ άφησαν τα τρία κουταβάκια ηλικίας μόλις 10 ημερών που είχε γεννήσει η τρίχρονη, που ακούει στο όνομα Σουλτάνα. Η άλλη είναι 7 χρονών και λέγεται Ίρμα , ενώ ο αρσενικός, που είναι 3 χρονών, λέγεται Αλήτης», είπε ο κ. Καββουσανός.

«Αισθάνομαι τόσο άσχημα. Νομίζω ότι έχασα τα παιδιά μου... Τόσο πολύ μου έχει κοστίσει αυτή η ιστορία. Πήγα στον Κυνηγετικό Σύλλογο Ιεράπετρας και έδωσα όλες τις πληροφορίες και τις φωτογραφίες που μου ζήτησε ο πρόεδρός μας Γιώργος Ζαμπουλάκης, και μετά έκανα στο Αστυνομικό Τμήμα τη σχετική καταγγελία για την κλοπή των σκυλιών μου μήπως βρεθούν οι δράστες. Δε θα ησυχάσω αν δεν τα βρω. Για το λόγο αυτό, τους ζητώ να πάνε μόνοι τους να αφήσουν τα σκυλιά μου εκεί που τα είχα δεμένα, γιατί τα έχω μεγαλώσει μόνος μου και είμαι πάρα πολύ συναισθηματικά δεμένος μαζί τους. Παρακαλώ όποιον γνωρίζει οτιδήποτε για την υπόθεση αυτή να με καλέσει στο 6976/117.462», προσθέτει ο κ. Κωστής Καββουσανός.

Το κακό συνεχίζεται... Ρίχνουν και φόλες

Τα τελευταία χρόνια, στο ξεκίνημα της κυνηγετικής περιόδου, έχουμε στο νομό Λασιθίου πολλά κρούσματα κλοπών πανάκριβων κυνηγόσκυλων ράτσας, από σπείρες που κυκλοφορούν ανενόχλητες στην ύπαιθρο. Στην ευρύτερη Ιεράπετρα, στο Μεραμπέλο και τη Σητεία, έχουν και φέτος αναφερθεί πολλά τέτοια κρούσματα κλοπής, αλλά και δηλητηρίασης κυνηγόσκυλων από μια άλλη κατηγορία ανθρώπων, που προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τους ανυποψίαστους κυνηγούς, εκδιώκοντάς τους από κυνηγότοπους στους οποίους οι ίδιοι θεωρούν ότι μπορούν να είναι οι μόνοι αφέντες.

«Τα προηγούμενα χρόνια τέτοιες μέρες, στο ξεκίνημα της κυνηγετικής περιόδου, τα κρούσματα των κλοπών και των δηλητηριάσεων ήταν περισσότερα. Φέτος, μέχρι στιγμής, έχουν αναφερθεί λιγότερα περιστατικά δηλητηριάσεων και πολύ λιγότερα κλοπών», λέει ο κτηνίατρος Μιχάλης Σπυριδάκης, επιβεβαιώνοντας τον πρόεδρο του Κυνηγετικού Συλλόγου Ιεράπετρας Γιώργο Ζαμπουλάκη.

Δηλητηριάσεις ζώων φέτος έχουν αναφερθεί κυρίως από τη ζώνη εκπαίδευσης κυνηγόσκυλων στο Μακρύ Γιαλό. Εμείς, εδώ στην Ιεράπετρα, έχουμε αρχίσει τη σήμανση των ζώων με μικροτσίπ, μια διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν όλοι οι ιδιοκτήτες σκύλων, για να έχουν ελπίδες να τους βρουν όταν τους χάσουν.

Οι σπείρες που τα τελευταία χρόνια κλέβουν τα ακριβά κυνηγόσκυλα τα μεταφέρουν σε άλλες περιοχές στη δυτική Κρήτη, τα ανταλλάσουν με άλλα κλεμμένα σκυλιά και αυτά τα διοχετεύουν με το ανάλογο αντίτιμο στους πελάτες τους. Σε αυτό το παράνομο νταλαβέρι της ανταλλαγής των κλοπιμαίων, πολλές φορές, εμπλέκονται άνθρωποι της νύχτας, που μπορεί να έχουν σχέση με την παράνομη διακίνηση όπλων ή ναρκωτικών», είπε ο κτηνίατρος Μιχάλης Σπυριδάκης.

Νίκος Πετάσης

Σχόλια