default-image

Μέρκελ-Ολάντ πιέζουν για μετεγκατάσταση προσφύγων

Ελλάδα
Μέρκελ-Ολάντ πιέζουν για μετεγκατάσταση προσφύγων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Γερμανία θέλει η Ευρωπαϊκή Ένωση να καταστήσει αυστηρότερους τους κανόνες χορήγησης ασύλου στους πολίτες των δυτικών Βαλκανίων, κατατάσσοντας τις χώρες αυτές στις «ασφαλείς».

Αυτό δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος επίσης γνωστοποίησε πως η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ απηύθυναν επιστολή στους επικεφαλής της ΕΕ ζητώντας την υιοθέτηση ενός «βιώσιμου και δεσμευτικού» μηχανισμού για τη μετεγκατάσταση προσφύγων σε όλα τα κράτη μέλη.

«Οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων, οι οποίες βρίσκονται στο δρόμο για την Ευρώπη και ένα μέρος τους φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ΕΕ, εξ ορισμού δεν μπορεί να είναι χώρες όπου υπάρχουν πολιτικές διώξεις ή διεξάγονται εμφύλιοι πόλεμοι, δηλαδή καταστάσεις που απαιτούν προστασία», δήλωσε ο Ζάιμπερτ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με το ποιες χώρες πρέπει να χαρακτηριστούν «ασφαλείς» από την ΕΕ.

Επιπρόσθετα, ο εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας δήλωσε ότι η επιστολή της Μέρκελ και του Ολάντ προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ περιέχει αριθμό συγκεκριμένων προτάσεων για το πώς η Ευρώπη μπορεί να ξεπεράσει τη μεταναστευτική κρίση.

Στις προτάσεις αυτές περιλαμβάνεται η ταχεία δημιουργία κέντρων υποδοχής στην Ιταλία και την Ελλάδα, ενώ ζητείται από την Επιτροπή να εξετάσει αν θα πρέπει να δημιουργηθούν τέτοια κέντρα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Τα κέντρα υποδοχής στα αποκαλούμενα θερμά σημεία στην Ιταλία και την Ελλάδα πρέπει να δημιουργηθούν και να λειτουργήσουν το συντομότερο δυνατόν, το αργότερο μέχρι το τέλος της χρονιάς», δήλωσε ο Ζάιμπερτ, υπογραμμίζοντας πως η Γερμανία και η Γαλλία είναι έτοιμες να παράσχουν υποστήριξη.

Τέλος ο Ζάιμπερτ πρόσθεσε: «Με τη δημιουργία αυτών των κέντρων υποδοχής συνδέεται στενά το θέμα του πώς μπορεί να κατανεμηθούν οι πρόσφυγες, βάσει της αρχής της αλληλεγγύης, σε όλα τα κράτη μέλη. Χρειαζόμαστε επειγόντως έναν βιώσιμο και δεσμευτικό μηχανισμό για τη μετεγκατάσταση αυτών των ανθρώπων».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News