Ειδήσεις

"Πρέπει να αποκλείσουμε ή να αποτρέψουμε νέες εκλογές"

«Τις νέες εκλογές πρέπει είτε να τις αποκλείσουμε, είτε να τις αποτρέψουμε», ανέφερε σήμερα σε συνέντευξή του σε γνωστό ραδιοφωνικό σταθμό ο Γιάννης Δραγασάκης. «Όλα αυτά θα κριθούν και με βάση το αποτέλεσμα», υποστήριξε ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Τις νέες εκλογές πρέπει είτε να τις αποκλείσουμε, είτε να τις αποτρέψουμε. Όλα αυτά θα κριθούν και με βάση το αποτέλεσμα. Ως μία προδιάθεση θα το έβλεπα και εγώ έτσι. Αυτά τα ερωτήματα, στις λεπτομέρειες τους, εξαρτώνται από τα συγκεκριμένα αποτελέσματα. Το πρώτο που κρίνεται είναι ποιος θα έχει την ευθύνη και την πρωτοβουλία των κινήσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ ή η ΝΔ. Το δεύτερο είναι η απόσταση.

Αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία, τι θα υπολείπεται. Εκείνο που με ανησυχεί είναι μία κατάσταση όπου θα ξεκινήσουμε μια εσωτερική διαπραγμάτευση αυτού που διαπραγματευόμαστε αυτόν τον καιρό. Θα ήταν ριψοκίνδυνο από αυτά που ακούω τώρα. Περιθώριο διαπραγματεύσεων και αναδιαπραγμάτευσεων υπάρχουν. Έχουμε μπροστά μας το χρέος», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «Χρειαζόμαστε μια ισχυρή πλειοψηφία, μπορεί να εξασφαλιστεί με αυτοδυναμία ΣΥΡΙΖΑ».

Αναφορικά με το σενάριο συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία, ο κ. Δραγασάκης ανέφερε πως: «Αν το περιεχόμενο της νέας κυβέρνησης θα ήταν απλά να υλοποιήσει μία συμφωνία, ένα σύνολο 10-20 μέτρων θα μπορούσε κανείς να το δει ως μεγάλο συνασπισμό ή ως οικουμενική κυβέρνηση.

Μαζί με τις δεσμεύσεις που και επί αυτών των δεσμεύσεων υπάρχουν διαφορές μεταξύ των κομμάτων, πρέπει να βάλουμε τις βάσεις για ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης και ένα νέο παραγωγικό πρότυπο. Αυτά πρέπει να γίνουν εντός της τριετίας.

Σε αυτά τα θέματα υπάρχουν μεγάλες τομές, αν όχι μεταξύ όλων των κομμάτων, αλλά το βλέπουμε και στην Ευρώπη υπάρχουν δύο μεγάλες κατευθύνσεις

Η μία κατεύθυνση είναι ότι συντηρούμε το παλιό με μικροβελτιώσεις, είτε το παλιό μοντέλο στην Ευρώπη είτε στην Ελλάδα και η άλλη αντίληψη που εμείς πρεσβεύουμε και εγώ πιστεύω, είναι ότι ζούμε την μετάβαση σε ένα νέο υπόδειγμα. Αν εμφανιστούν στην Ελλάδα και άλλα κόμματα τα οποία να συμμερίζονται αυτήν την κατεύθυνση -δεν μιλάω για ταυτότητα απόψεων- σίγουρα θα έβλεπα κυβερνήσεις συνεργασίας.

Αυτήν την στιγμή που μιλάμε, η ΝΔ εκπροσωπεί μία φιλοδοξία παλινόρθωσης πραγμάτων και θα το δείτε σε κάποιους εργασιακούς χώρους, όπου κάποιοι εμφανίζονται ιδιαίτερα ένθερμοι ότι τελείωσε η παρένθεσή σας και ξαναερχόμαστε εμείς στα πράγματα, το οποίο όσο και αν μη θέλει ο κ. Μεϊμαράκης το πριμοδοτεί.

Αυτήν την στιγμή χρειαζόμαστε μια ισχυρή πλειοψηφία. Αυτή μπορεί να εξασφαλιστεί με μία αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ που πρέπει να δεσμευτεί ότι στο άμεσο χρονικό διάστημα θα προχωρήσει σε εκείνες τις θεσμικές αλλαγές, εκλογικοί νόμοι, σύστημα επιλογής και αξιολόγησης στελεχών, νόμος περί ευθύνης υπουργών».

Σχόλια