default-image

Η προβολή των κομμάτων από τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς

Ελλάδα
Η προβολή των κομμάτων από τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η προβολή των κομμάτων και των υποψηφίων από τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς και την ΕΡΤ είναι το αντικείμενο της απόφασης του υπουργείου Εσωτερικών, που υπογράφθηκε από τους συναρμόδιους υπουργούς (τον υπουργό Εσωτερικών κ. Αντώνη Μανιτάκη και τον υπουργό Επικρατείας κ. Ελευθέριο Παπαγεωργόπουλο) και δημοσιεύθηκε ήδη στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Την προεκλογική προβολή των κομμάτων συνοδεύουν τρεις απαγορεύσεις. Πιο συγκεκριμένα, η μία αφορά εν γένει όλη την προεκλογική περίοδο, κατά τη διάρκεια της οποίας απαγορεύεται ρητά η καταβολή στους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς οποιουδήποτε οικονομικού ή άλλου είδους ανταλλάγματος για τη συμμετοχή υποψηφίων σε δελτία ειδήσεων ή άλλες εκπομπές, ενώ οι υπόλοιπες δύο ισχύουν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης από την ψηφοφορία ημέρας, καθώς και κατά την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών για την ανάδειξη των μελών του Εθνικού Κοινοβουλίου και μέχρι τις 19:00.

Σε αυτό το χρονικό διάστημα δεν επιτρέπεται η μετάδοση αποτελεσμάτων δημοσκοπήσεων ή σχολιασμού δημοσκοπήσεων σχετικά με τις τάσεις, απόψεις και προτιμήσεις της κοινής γνώμης για τα κόμματα και οποιαδήποτε ζητήματα που συνδέονται με τις εκλογές, και η μετάδοση διαφημιστικών μηνυμάτων και συγκεντρώσεων ή άλλων πολιτικών εκδηλώσεων των κομμάτων, καθώς και η μετάδοση εκπομπών προεκλογικού διαλόγου ή εκτιμήσεων για το εκλογικό αποτέλεσμα με εξαίρεση τις δηλώσεις των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων που γίνονται κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας.

Όσον αφορά στην ΕΡ Τ έχει την υποχρέωση:

  • να μεταδίδει σε εθνικό ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό δίκτυο μια συνέντευξη 45λεπτης διάρκειας του αρχηγού ή εκπροσώπου κάθε πολιτικού κόμματος και συνασπισμού συνεργαζόμενων κομμάτων
  • να επιτρέπει την απευθείας αναμετάδοση των συνεντεύξεων και να διαθέτει δωρεάν το περιεχόμενο των σχετικών μαγνητοσκοπήσεων ή μαγνητοφωνήσεων σε οποιονδήποτε ιδιωτικό ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό που λειτουργεί νόμιμα και υποβάλλει αντίστοιχο αίτημα
  • να μεταδώσει σε εθνικό τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό δίκτυο κατά τη μεσημβρινή ζώνη, μια συνέντευξη Τύπου διάρκειας 45 πρώτων λεπτών της ώρας, με καθέναν από τους αρχηγούς ή εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων και των συνασπισμών συνεργαζόμενων κομμάτων.

Τις συνεντεύξεις αυτές έχουν την υποχρέωση να μεταδώσουν την ίδια ημέρα ή το αργότερο ως τις 5.00 το πρωί της επομένης είτε απευθείας είτε μαγνητοσκοπημένες ή μαγνητοφωνημένες και οι ιδιωτικοί ενημερωτικοί ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί ελεύθερης λήψης εθνικής, περιφερειακής και τοπικής εμβέλειας.

Όλοι οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί και τα συνδρομητικά κανάλια έχουν υποχρέωση να διαθέσουν δωρεάν ένα δεκάλεπτο την εβδομάδα από 07:00 έως 01:00 σε καθένα από τα πολιτικά κόμματα και τους συνασπισμούς συνεργαζόμενων κομμάτων, για την παρουσίαση των προγραμμάτων τους ή όποια άλλη πολιτική δραστηριότητα επιλεγεί από αυτά.

Πρέπει επίσης να οργανώσουν τρεις, τουλάχιστον, ομαδικές συζητήσεις με εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων και των συνασπισμών συνεργαζόμενων κομμάτων μεταξύ των ωρών 17:00-01:30.

Μία ακόμα υποχρέωση της ΕΡΤ αφορά στην κάλυψη μίας προεκλογικής συγκέντρωσης ή άλλης προεκλογικής πολιτικής εκδήλωσης καθενός από τα πολιτικά κόμματα και τους συνασπισμούς συνεργαζόμενων κομμάτων, την οποία θα επιλέξουν τα ίδια.

Το ίδιο ισχύει και για μία προεκλογική συγκέντρωση σε οποιαδήποτε επαρχιακή πόλη, εφόσον μπορεί να καλυφθεί μέσω των διαθέσιμων τεχνικών μέσων.

Η διάθεση του τηλεοπτικού χρόνου

Ο συνολικός τηλεοπτικός χρόνος που διατίθεται, αζημίως για το Δημόσιο, στα πολιτικά κόμματα αντιστοιχεί στο ποσό των 6.250.000 ευρώ. Ο χρόνος διατίθεται για τη μετάδοση μηνυμάτων και κατανέμεται ως εξής:

Ποσοστό 80% στα πολιτικά κόμματα και στους συνασπισμούς συνεργαζόμενων κομμάτων που διέθεταν κοινοβουλευτική ομάδα στη διαλυθείσα με Βουλή ή που εξέλεξαν βουλευτή στις εθνικές εκλογές του Ιανουαρίου 2015, ήτοι των κομμάτων Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ), Νέα Δημοκρατία (ΝΔ), Λαϊκός Σύνδεσμος Χρυσή Αυγή, Το Ποτάμι, Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΚΚΕ), Ανεξάρτητοι Έλληνες, Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠαΣοΚ) και Λαϊκή Ενότητα

Ποσοστό 20% θα διατίθεται ισομερώς σε όλα τα πολιτικά κόμματα και στους συνασπισμούς συνεργαζόμενων κομμάτων, των οποίων οι συνδυασμοί θα ανακηρυχθούν από τον Άρειο Πάγο για την συμμετοχή τους στις εθνικές εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου 2015.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News